Eb 2016: nem követnék el négy évvel ezelőtti hibájukat a franciák

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.06.19. 15:40
null
Nem követnék el négy évvel ezelőtti hibájukat a franciák (Fotó: AFP)
Ha a házigazda francia válogatott pontot szerez Svájc ellen vasárnap, biztosan csoportelsőként jut a 16 közé a labdarúgó Európa-bajnokságon.



Franciaország az előző, 2012-es kontinenstornán is az első helyről várta a csoportkör utolsó fordulóját, de mivel 2–0-ra kikapott Svédországtól, csak másodikként jutott tovább, így a negyeddöntőben a címvédő, az Európa-bajnokságot később ismét megnyerő Spanyolországgal találkozott, és 2–0-s vereséget szenvedett.

A mostani torna vendéglátóinak csapata százszázalékos mutatóval áll az A-csoport élén, ennek ellenére eddig nem nyújtott meggyőző teljesítményt. A román együttes elleni mérkőzésen (2–1) a 89. percben szerezte meg a győztes gólt, Albánia legjobbjaival szemben (2–0) a 90. percben talált be először.

A csoport rangadójának tartott vasárnapi meccsen a svájciak ellen döntetlen is elég a franciáknak az első hely megtartásához, ebben az esetben a C-, a D- vagy az E-csoport harmadik helyezettjével találkoznának a nyolcaddöntőben.

Didier Deschamps szövetségi kapitány a jelek szerint mégsem az egy pont megszerzését határozza meg célként együttese számára. Erre utal, hogy minden bizonnyal visszakerül a kezdőcsapatba Paul Pogba és Antoine Griezmann. A románok ellen a Juventus és az Atlético Madrid játékosa is kezdő volt, de az albánokkal vívott meccsen mindketten csak csereként léptek pályára.

Könnyen lehet, hogy N’Golo Kanté és Olivier Giroud nem kap szerepet vasárnap, mert sárga lap miatt eltiltás veszélyezteti őket. Helyettük Yohan Cabaye és André-Pierre Gignac kerülhet a csapatba, Deschamps várhatóan visszatér a 4–3–3-as formációhoz.

A két válogatott eddig 37 alkalommal találkozott, a mérleg francia szempontból 16 győzelem, 9 döntetlen és 12 vereség. Legutóbb, a 2014-es brazíliai világbajnokság csoportkörében 5–2-re Franciaország nyert.

Az Albániát 1–0-ra legyőző, Romániával 1–1-es döntetlent játszó Svájcnak is megfelelne az egy pont a házigazda ellen, azzal ugyanis biztosítaná második helyezését a csoportban. Ennek ellenére a románok ellen gólt szerző Admir Mehmedi kijelentette, hogy a három pont megszerzése a céljuk Lille-ben.

„Meg akarjuk nyerni a meccset, ez egyértelmű. Nem örülnénk, ha csak döntetlent játszanánk” – nyilatkozta.

A várható kezdőcsapatok
Svájc:
Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Behrami, Dzemaili, Xhaka – Shaqiri, Seferovic, Mehmedi
Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Griezmann, Gignac, Payet

ROMÁNIA–ALBÁNIA

A szintén 21 órakor kezdődő Románia–Albánia találkozó sokkal több izgalmat ígér, ugyanis mindkét együttesnek csak győzelem esetén van esélye a továbbjutásra. Az albánok olasz szövetségi kapitánya, Gianni De Biasi úgy vélekedett, hogy a szilárd védekezésüket meg kell tartaniuk, de hatékonyabb támadójátékra van szükségük, hogy sikerrel járjanak a lyoni mérkőzésen.

„Hiszek a továbbjutásban. Úgy gondolom, ha képesek leszünk végre gólokat szerezni, begyűjtjük a három pontot, és ott leszünk az egyenes kieséses szakaszban” – nyilatkozta a szakember, aki
elismerte, hogy játékosai időnként nem összpontosítottak megfelelően, és ezért nagy árat fizettek.

A románok csatára, a spanyol másodosztályú Córdoba csapatát erősítő Florin Andone hangsúlyozta, hogy győztes mentalitásra lesz szükségük vasárnap este.

„Nagyon nehéz dolgunk lesz, mert nagyon jó az albán csapat, játékosai sokat futnak és nagyon agresszívak. Tudjuk, hogy csak győzelem esetén van esélyünk a továbbjutásra, ezért száz százalékot kell nyújtanunk” – nyilatkozta.

Az albánok legtöbb válogatott mérkőzésüket éppen a románok ellen játszották, a mérleg az ő szempontjukból 2 győzelem, 3 döntetlen és 11 vereség, ráadásul az egyik győzelmük 1946-ra, a másik 1948-ra datálódik.

A várható kezdőcsapatok
Románia:
Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat – Prepelita, Hoban – Torje, Stanciu, Stancu – Alibec
Albánia: Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Lila, Xhaka, Kace, Abrashi, Lenjani – Sadiku

EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-csoport, 3. forduló

Svájc–Franciaország, Lille 21.00
Románia–Albánia, Lyon 21.00

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 4–1 +3 6
2. Svájc 2 1 1 2–1 +1 4
3. Románia 2 1 1 2–3 –1 1
4. Albánia 2 2 0–3 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik