Eb 2016: nem a bravúr a lényeg; Gulácsi gondolkodó kapusként kiemelkedik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.13. 19:19
A proaktív gondolkodás fontosabb, mint a bravúrok – Petry Zsolt volt a vendége a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának, amelyben kifejezetten tartalmas beszélgetést folytatott az ideális kapusról. A Hertha BSC kapusedzője beszélt a magyar Eb-keret kapusairól, hogy Király Gábor a mai napig törekszik a tanulásra, hogy Gulácsi Péter gondolkodó kapusként kiemelkedik, Dibusz Dénes pedig szenzációsan reagál. Szó esik az Eb eddigi tanulságairól is.

„Azokat a kapusokat szeretem, akik aktívak, és megpróbálnak beavatkozni a játékba – mondta Petry Zsolt. – Ők úgy helyezkednek, olyan pozíciót vesznek fel, hogy utána már ne kelljen bravúrokat bemutatniuk. Így hamarabb reagálnak, minthogy a veszély kialakul.”
aktívak, és megpróbálnak beavatkozni a játékba – mondta Petry Zsolt. – Ők úgy helyezkednek, olyan pozíciót vesznek fel, hogy utána már ne kelljen bravúrokat bemutatniuk. Így hamarabb reagálnak, minthogy a veszély kialakul.”

SZAVAZÁS

Ön szerint mire megyünk az osztrák válogatott ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Yann Sommer, a svájciak kapusának játékában pont az tetszik, hogy sokkal hamarabb megérzi a szituációkat, felveszi rá a pozícióját, ezáltal sokkal jobban dönt. Sajnos a kapusok nyolcvan százaléka inkább reagáló, és ezért kell annyi látványos dolgot tenniük egy meccsen. Persze ez a közönség számára szórakoztató, de ezzel együtt meg meglehet előzni a helyzeteket. A francia Hugo Lloris felkészült, jó kapus, de a játéka leegyszerűsödik a reakciókra.”

„Kapusként az ellenfél játékosainak helyezkedése alapján el tudod dönteni, hogy mi következik. Régen a játékosok felnéztek, meg tudták nézni, hogy az ellenfél embere, kapusa hol áll, de ma már erre nincs igazán lehetőség, mert gyorsan kell dönteni. Azáltal, hogy felismered a szituációkat, kapusként gyorsabban tudsz dönteni.”

„Sok kapust mágnesként vonz az ötös, nem nagyon mozdulnak ki, nem veszik fel a jobb pozíciót.”

„Ha nemcsak testben vagy a pályán, hanem olvasod is a játékot, akkor jobban teljesítesz. Ha vezetés közben csak az előtted lévő autót nézed, akkor nem vagy jó vezető. Ám ha az egész forgalmat át tudod látni, akkor lesz egy vezetési intelligenciád. Kapusként sok olyan jelet látsz, amiből tudod, hogy mi következik.”

„A lengyel Wojciech Szczesny játéka nagyon tetszett. Sok olyan labdát megfogott úgy, hogy kilépett nyolc, kilenc, tíz, tizenegy méterre. Mások nem is jönnek ki idáig, mert mélyen helyezkednek. Szczesny is a gondolkodó kapus kategóriájába tartozik.”

„Ami a magyar keretet illeti, Király Gabiban tetszik, hogy kapusként folyamatosan próbálta követni a futball változásait. A németek ellen kiválóan játszott lábbal, nem is tudtam, hogy ebben ennyire jó. Helyes döntéseket hozott. Gulácsi nagyon magas szinten áll a gondolkodó kapus játékban. Érti, hogy mi történik a pályán, jól olvassa a szituációkat. Dibusz Dénes szenzációs reagáló kapus, egy az egy ellen nagyon erős.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik