Müller teljesen súlytalan centerben – ez nem az ő Eb-je volt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.08. 20:13
null
Thomas Müller Eb-formában játszott: ezúttal sem ontotta a gólokat (Fotó: Reuters)
Franciaország 2–0-ra legyőzte a világbajnok német válogatottat az Európa-bajnokság elődöntőjében. Németország hiába passzolt nagyságrendekkel többet, hiába birtokolta jóval többet a labdát, nem tudott gólt szerezni. Ugyan a góllövés nem kizárólag a csatár feladata, csütörtökön a – kényszerből – Mario Gomez helyén játszó Thomas Müllertől lehetett volna várni a „csodát”, ám a Bayern München támadója rossz értelemben véve feltette a pontot gyenge Eb-szereplésére.

Kissé meglepően hangozhat, de Mario Gomez nagyon hiányzott tegnap a német csapatból. Nem azért, mert extraklasszis csatár lenne vagy mert tucatszám termeli a gólokat. Sokkal inkább azért, mert az ő – illetve egy hozzá hasonló csatár – jelenléte roppant fontos elem a német gépezetben.

FEJFÁJÁST OKOZÓ POSZT
A centerposzt végig jelentős fejfájást okozott Löwnek az Eb-n, már ha nem Gomez volt a pályán. Mivel Gomez az egyetlen center, hiányában csak hamis kilencessel állhatott fel a nationalelf. Az elsőként itt kipróbált Mario Götze csapata messze leggyengébb játékosa volt teljesítményindexe alapján Ukrajna ellen, majd Lengyelország ellen is lefelé lógott ki. Löw rajta kívül Olaszország ellen Draxlerrel, Franciaország ellen Müllerrel próbálkozott – semmivel sem nagyobb sikerrel.

Miroslav Klose visszavonulása a válogatottól és az általános német centerhiány alaposan csökkentette a variációs lehetőségeket, miközben kiváló támadókkal van telezsúfolva a csapat. Csak egyikük sem középcsatár…

Mivel Gomez is már 30 esztendős, a centerkérdés előbb-utóbb akut lesz. Vagy ki kell dolgozni egy olyan, center nélküli játékot, amely hatékony a legmagasabb szintű ellenfelekkel szemben is.

Márpedig ebben a német gépezetben, azaz a 23 fős Eb-keretben nem volt olyan, akinek feküdne Gomez szerepköre (a klasszikus center egyébként is „veszélyeztetett faj” Németországban, ebből is adódtak Löw keretösszeállítási gondjai). A Besiktassal remek idényt zárt csatár Olaszország ellen még játszott (nem is rosszul), az elődöntőről azonban sérülés miatt lemaradt. Joachim Löw úgy döntött, Thomas Müllerrel igyekszik megoldani a középcsatári kötelezettségeket.

Utólag ugyan könnyű beszélni, de ez hibának bizonyult.

Müller nem tudta hozni azt a játékot, ami a német játékrendszerben a középcsatártól elvárható. Gomez hiányában nem voltak meg azok a rések, amelyeket Müller és társai kegyetlenül ki szoktak használni. Mondhatjuk úgy is, a németek tudománya a tizenhatosig tartott, azon belül viszont Franciaország volt az úr.

A történethez hozzátartozik, ez az Eb nem Müller Eb-je volt. Feltehetnénk a kérdést, ugyan melyik Eb-re emlékszik vissza szívesen Müller, aki két kontinensviadalon (2012, 2016) még egyszer sem talált be… A müncheni futballistának messze ez volt a legrosszabb mérkőzése a franciaországi tornán. Ezt az InStat statisztikai elemzőrendszer adatai is alátámasztják.

A tegnapi kezdő játékosok közül messze Mülleré volt a legrosszabb InStat-index (230), 62 megmozdulásából csak 34 volt sikeres, párharcainak csupán 20 százalékát nyerte meg és 16 alkalommal elvesztette a labdát.

Müller papíron először játszott centert az Eb-n, az előző öt mérkőzésen többnyire a csatár mögött, kissé a jobb oldalon avatkozott játékba a leggyakrabban – ahogy azt tőle megszokhattuk. Az InStat a selejtezők során a jobbszélsők között első helyre rangsorolta Müllert (317), de az ukránok (288), a lengyelek (275), az északírek (305), a szlovákok (275) és az olaszok (299) elleni találkozón is jobb mutatót ért el, mint tegnap.

Pedig a németek terve nem volt rossz. A nationalelfnek 621 pontos passza volt (szemben a franciák 286 jó átadásával…), s 26-szor juttatta be a labdát a tizenhatoson belülre, ott azonban minden párharcot a francia védők nyertek meg.

Müller passzai az 1. és a 2. félidőben. Az 1. félidőben a konstruktív passzok szinte mindegyike Kimmichnek ment, 
a szünet után csak visszafelé tudott szinte passzolni a csatár (Forrás: InStat Football)
Müller passzai az 1. és a 2. félidőben. Az 1. félidőben a konstruktív passzok szinte mindegyike Kimmichnek ment, a szünet után csak visszafelé tudott szinte passzolni a csatár (Forrás: InStat Football)


A játékosok minden megmozdulását figyelembe vevő indexek alapján nem meglepő, hogy a két gólt szerző Antoine Griezmann lett a legjobb 464-gyel. A második legjobb francia csapattársa, a kapus Lloris lett (343), akinek az InStat két extra kapusvédést könyvelt el. A németek közül csak Toni Kroos ért el jobb mutatót (355), főként azért, mert 105 passzából 94 pontos, öt cseléből négy jó volt.

A németeknél öten (Kroos, Özil, Kimmich, Boateng, Hector) értek el 300-asnál jobb mutatót, s ugyancsak öten (Mustafi, Can, Neuer, Müller, Sané) 250-nél rosszabbat. A franciáknál hatan (Griezmann, Lloris, Pogba, Umtiti, Giroud, Sagna) végeztek 300 felett, s csak a csereként beállt Gignac neve mellett szerepel 250-nél kisebb szám (231).

INSTAT-INDEXEK A NÉMET–FRANCIA MECCSEN
Kroos 355 Griezmann 464
Özil 316 Lloris 343
Kimmich 310 Pogba 336
Hector 309 Umtiti 317
Boateng 309 Giroud 312
Draxler 291 Sagna 302
Schweinsteiger 269 Kanté 294
Götze 265 Matuidi 292
Höwedes 264 Evra 288
Mustafi 245 Koscielny 278
Can 240 Sissoko 270
Neuer 235 Gignac 231
Müller 230 Cabaye
Sané 210
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik