Eb 2016: „Kritizáltak minket, mégis ott vagyunk az elődöntőben”

Vágólapra másolva!
2016.07.01. 08:30
null
Portugál öröm a tizenegyespárbaj után (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokság első negyeddöntőjében Portugália 1–1-es rendes játékidő, valamint a gól nélküli hosszabbítás után a tizenegyespárbajban 5–3-re legyőzte Lengyelországot, így bejutott az elődöntőbe, amelyben a Wales–Belgium összecsapás győztesével küzdhet meg a fináléba jutásért. A találkozót követően a két szövetségi kapitány és több, a mérkőzésen főszerepet játszó játékos értékelte a történteket.

 

„Nagyon nehéz volt, ahogy az egy negyeddöntőtől el is várható – kezdte értékelését Cristiano Ronaldo, a portugálok sztárja. – A lengyelek erősek voltak csapatként, és jól játszottak. Nagyon erősek fizikailag, valamint tapasztaltak is, ám Portugália jobb volt, több helyzetet dolgozott ki. A tizenegyesek mindig olyanok, mint a szerencsejáték, de mi azokat is jobban lőttük, így megérdemelten jutottunk tovább.

Ezt követően Ronaldót az elődöntőről kérdezték, aki elmondta, Wales és Belgium ellen sem lenne egyszerű feladat a döntőbe jutás.

„Wales eddig nagyszerű tornát fut. Belgium is nagyon veszélyes, több remek eredményük is volt már a tornán. Bármelyik csapat ellen is játszunk, biztosan bonyolult meccs lesz. A célunk, hogy Portugália mindig győzzön. Szeretnék gratulálni a csapattársaimnak, az edzői és a technikai stábnak, akik mindannyian fantasztikus munkát végeztek.”

„Ez csodálatos pillanat a csapatnak és nekem is, miután betaláltam – mondta Renato Sanches, aki 18 évesen és 316 naposan az Eb-k történetének legfiatalabb, a kieséses szakaszban betaláló játékosa lett. – Nagyon keményen dolgoztunk és a legjobbunkat adtuk. Az emberek kritizáltak minket, de ezzel nem foglalkozunk, hiszen ott vagyunk az elődöntőben.

„A tizenegyespárbaj előtt a kapitány megkérdezte, ki vállal magára egyet-egyet. Cristiano jelentkezett elsőnek, én pedig másodiknak. Magabiztos voltam és az edzőm is bízott bennem, így csak arra gondoltam, hogy belövöm.”

„Ahogy haladunk előre, egyre közelebb érünk a célunkhoz – így Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya. – Ambiciózusak vagyunk, és örömet szeretnénk szerezni a portugál embereknek.

Jól kezdtek, mi pedig engedtük, hogy átvegyék a játék irányítását, valamint Arkadiusz Miliket sem tudtuk kontrollálni, de William Carvalhóval, Renato Sanchessel és André Silvával megvolt a stratégiám a megállításukra. Tudtam, hogy a lengyelek jók a rögzített szituációkban, valamint az előző körben is tizenegyespárbajban harcolták ki a továbbjutást. Elmondtam a játékosaimnak, hogy maradjanak nyugodtak, be fognak találni.

A portugálok kapitánya csapata egyetlen gólszerzőjére, a fiatal Renato Sanchesre is röviden kitért.

„Nem hiszem, hogy a jövőben is ezt a Renato Sanchest látjuk majd a pályán. Még minden szinten fejlődhet, és az én feladatom is, hogy kiteljesedjen a pályán. Egy korábbi nagyszerű portugál játékosra, Mário Colunára emlékeztet.

A lengyelek öt meccsükön mindössze két gólt kaptak a tornán, és egyetlen percet sem töltöttek hátrányban, így érthető, hogy csalódottan értékeltek a kiesést követően.

„Kétségtelenül nagyon nehéz pillanat ez nekünk – mondta Adam Nawalka, a lengyelek szövetségi kapitánya. – A játékosaim mindent beleadtak, az egész tornán nagyon bátran játszottak. Egy meccset sem veszítettünk el, így optimistán kell tekintenünk a jövőbe. Később majd elemeznünk kell a mérkőzést is, ám most még nagyon fáj a vereség.

Robert Lewandowski mindig az egyik legfontosabb tagja lesz a csapatnak. Ő a csapatkapitány, a pályán és azon kívül is motiválja a társait. Csak dicsérni tudom a hozzáállását” – zárta mondandóját a lengyel kapitány.

„Egy kicsit bánt, hiszen olyan csapat búcsúztatott minket, amely eddig egy meccset sem nyert meg a rendes játékidőben – mondta Robert Lewandowski, aki egy perc negyven másodperc elteltével betalált, ezzel minden idők második leggyorsabb Eb-gólját szerezte. – Nagyot harcoltunk, de bocsánatot kell kérnem, hogy a tizenegyespárbajt elveszítettük és kiestünk. Sokáig fájni fog még ez a kiesés, ám remélem, kezelni tudjuk majd a helyzetet.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik