Eb 2016: két ábra megmutatja, mi hiányozhatott az olaszoknak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.03. 12:43
null
Florenzi és Hector közül utóbbi lehet elégedettebb a szombati párharcuk után (Fotó: AFP)
Németország drámai tizenegyespárbajban legyőzte Olaszországot, így bejutott a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjébe. Az Eb-n az előzetes várakozásokhoz képest erőn felül teljesítő squadra azzurra így végül nem került be a legjobb négy közé – az esélye megvolt rá, de az előrejátékban lehetett volna hatékonyabb Antonio Conte csapata.

 

Olaszország megcselekedte azt, ami általában elég neki. Úgy tűnt, Németország hiába került előnybe, Jérome Boateng pillanatnyi meggondolatlanságán és hibáján elúszhat a meccs. Különösen így volt ez Thomas Müller és Mesut Özil kihagyott tizenegyese után, ám maradt még fordulat az „orosz rulettben” is, és végül a világbajnok ünnepelhetett.

Az utolsó német lövést az a Jonas Hector értékesítette, akinek jó teljesítménye mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az ezúttal balszélsőként szereplő, gólpasszt jegyző 26 éves kölni védő a statisztikai elemzéssel foglalkozó whoscored.com szakportálnál a németek legjobbja lett, míg az InStat futballelemző rendszernél ő kapta a legmagasabb indexet (364) a találkozón nyújtott teljesítményére.

Ez azért is érdekes, mert a meccs előtt többször elhangzott: a sérült Antonio Candreva kiesése nagy érvágás a squadra azzurrának, mivel a Lazio örökmozgójánál senki sem oldja meg jobban a jobb oldal kérdéseit: támadásban képes pluszt hozzáadni a csapathoz, védekezésben pedig mindig lehet rá számítani. Nos, Hector legtöbbször ugye épp a Candreva helyére beszálló Alessandro Florenzivel találta magát szembe. Mindazonáltal Florenzi egyáltalán nem hibáztatható a kiesésért, egy ízben óriásit mentett Thomas Müller lövésénél, az ő beadása után volt Boateng kezezése, és összességében is teljesen kidolgozta magát.

Candreva kiesése nem is az egyéni teljesítmény, sokkal inkább a begyakorolt támadásépítési rendszer miatt érdekes szempont. Az olaszok építkezése így észlelhetően a bal oldalra tolódott. Persze az is lehet, hogy a németek engedtek kevesebbet az olaszok jobb oldalán, ám az építkező passzokból úgy tűnik, Conte abban bízott, a rutintalan Joshua Kimmich sávjában könnyebb lehet feltörni a nationalelf hátsó alakzatát. Viszont akármilyen motivációk húzódtak is meg a háttérben, Florenzi – és vele együtt Stefano Sturaro is – támadásban elszigeteltté vált az olasz jobb oldalon. Ezt jól mutatja az InStat passzábrája is.

Olasz passzok a németek elleni meccsen – a jobb oldalon játszó Florenzi és Sturaro elszigetelődött, az építkezés a bal oldalra tolódott (Forrás: InStat – A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)
Olasz passzok a németek elleni meccsen – a jobb oldalon játszó Florenzi és Sturaro elszigetelődött, az építkezés a bal oldalra tolódott (Forrás: InStat – A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)

A különbség különösen akkor feltűnő, ha a labdabirtoklásban hasonló tendenciákat mutató, belgák elleni meccset vesszük: azon a találkozón Olaszország sokkal inkább bízott a jobb oldalban, és Candreva, illetve klubtársa, Marco Parolo révén gyakorlatilag oda összpontosult a szervezés. A németek ellen azonban Daniele De Rossi sem tudta vállalni a játékot, így Parolónak több mélységi feladat jutott – amit amúgy kiválóan megoldott –, ám egy nagyon értékes játékkapcsolatot elveszített a sérülések következtében a squadra azzurra.

Olasz passzok a belgák ellen az aktív Candrevával (6), a 10 feletti passzokat visszafelé mutató nyilak megtévesztők lehetnek, Candrevának Parolo felé 9, Éder és Pelle felé összesen 13 passza volt (Forrás: InStat – A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)
Olasz passzok a belgák ellen az aktív Candrevával (6), a 10 feletti passzokat visszafelé mutató nyilak megtévesztők lehetnek, Candrevának Parolo felé 9, Éder és Pelle felé összesen 13 passza volt (Forrás: InStat – A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)

Az olaszoknak persze így is megvolt az esélyük a továbbjutásra, hiszen nem játszottak alárendelt szerepet, ám a sérülések és az ágrajz fényében annyit joggal jegyezhetnek meg, hogy Fortuna nem feltétlenül fogta a kezüket ezen az Eb-n.

FONTOSABB STATISZTIKAI MUTATÓK
Németország Olaszország
Lövések (kapura) 10 (3) 11 (3)
Passzok/pontosak (százalék) 904/790 (87) 593/487 (82)
Támadások 118 101
Labdabirtoklás (százalék) 47:29 (60) 31:54 (40)
Szögletek 7 5
Lesek 0 2
Szabálytalanságok 14 11
Megnyert párharcok 91 79

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–OLASZORSZÁG 1–1 (0–0) – tizenegyesekkel 6–5

Bordeaux, Matmut Atlantique. Vezette: Kassai Viktor (magyar)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Höwedes, Boateng, Hummels – Kimmich, Khedira (Schweinsteiger, 16.), Kroos, Hector – Özil – Müller, Gomez (Draxler, 72.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
OLASZORSZÁG: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza, 121.) – Florenzi (Darmian, 86.), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio – Éder (Insigne, 108.), Pelle. Szövetségi kapitány: Antonio Conte
Sárga lap: Hummels (90.), Schweinsteiger (112.), ill. Sturaro (56.), De Sciglio (57.), Parolo (59.), Pelle (91.), Giaccherini (103.)
Gólszerző: Özil (65.), ill. Bonucci (78. – 11-esből)

Tizenegyesrúgások (vastaggal, akik berúgták): Insigne, Kroos, Zaza, Müller, Barzagli, Özil, Pelle, Draxler, Bonucci, Schweinsteiger, Giaccherini, Hummels, Parolo, Kimmich, De Sciglio, Boateng, Darmian, Hector

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik