Eb 2016: fellebbeznek a szerbek az UEFA furcsa döntése miatt

Vágólapra másolva!
2014.10.24. 16:55
A Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) hivatalos közleményben jelezte, hogy fellebbez az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) legutóbbi határozata miatt.

Amint arról beszámoltunk, az UEFA fegyelmi bizottsága úgy rendelkezett, hogy az emlékezetes dróntámadás miatt félbeszakadt Szerbia–Albánia Eb-selejtező három pontját 3–0-s gólkülönbséggel a szerbek kapják meg. A testület ugyanakkor le is vont három büntetőpontot a szerbektől. Amint arról beszámoltunk, az UEFA fegyelmi bizottsága úgy rendelkezett, hogy az emlékezetes dróntámadás miatt félbeszakadt Szerbia–Albánia Eb-selejtező három pontját 3–0-s gólkülönbséggel a szerbek kapják meg. A testület ugyanakkor le is vont három büntetőpontot a szerbektől.

A szerb szövetség az alábbi okokkal indokolta a fellebbezést:

„1. Ellentmondás a döntéshozatal folyamatában – a találkozót Szerbia 3–0-ra megnyerte, ami után azonban csak a szerb válogatottól vontak le három pontot. Ugyanekkor megállapították, hogy az ellenfél is hibás, de csak Szerbiát büntették pontlevonással. A három pont a csoportban egy csapat esetében a megszerezhető pontoknak a 12.5 százalékát teszi ki.

2. Következetlenségek az UEFA ellenőrző és fegyelmi bizottságának döntéseiben: a 2010-es genovai eset során (amikor a szerb szurkolók miatt a 7. percben megszakadt az Olaszország–Szerbia mérkőzés) a bizottságok megállapították, hogy a szervező (Olasz Labdarúgó-szövetség) semmiért sem hibáztatható, s minden büntetéssel (Olaszország 3–0-ra nyerte a találkozót, egy mérkőzés nézők nélkül, pénzbüntetés) a másik felet sújtották (FSS). Most azzal, hogy Szerbia nyerte 3–0-ra a meccset, megállapítást nyert a másik fél hibája, de a többi döntés ellentétes ezzel és az FSS kárára történt.

3. Az 1992-es döntés után, amikor Jugoszláviát kizárták a svédországi Európa-bajnokságról, az UEFA ismét egy precedens döntést hozott. Sem az akkori, sem a mostani döntés nem csak a versenyzési szabályzatot figyelembe vételével történt.

4. Azt vártuk, hogy az UEFA testületeinek valamennyi döntése sportszerű és egyformán alkalmazható lesz minden versenyzési szinten. Feltesszük a kérdést, vajon mi történt volna akkor, ha ezt a találkozót a pótselejtezős párharc során rendezik meg? Vajon akkor is elvették volna a pontokat? És, ha igen, akkor melyik együttestől?

5.Olyan érzésünk van, hogy az FSS és a szerb labdarúgás ideális terep az új módszerek folyamatos kipróbálására, különösen ami a fegyelmi-büntetésbeli intézkedéseket illeti, mivel eddig még nem láttunk olyat, hogy az Eb-selejtezősorozatban egy csapat javára döntenek a zöldasztal mellett 3–0 arányban, utána pedig ettől az együttestől elveszik a pontokat" – foglalta össze a szövetség levelét a magyarszo.com.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik