Eb 2016: Dzsudzsák a tíz legjobb támadó középpályás között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.02. 17:05
null
Dzsudzsák a legjobb támadó szellemű játékosok között, Lovrencsicsnek is jót tehet az Eb-szereplés (Fotó: Hegedüs Gábor)
A franciaországi Európa-bajnokságon több, előzetesen esélytelenebbnek vélt csapat is remekül szerepel(t), így az ESPN szakírója, Richard Jolly kevésbé ismert labdarúgókat vett górcső alá, valamint körüljárta, mennyire éri meg egy klubcsapatnak egy nagy válogatott tornán mutatott teljesítmény alapján játékost vásárolnia.

A szerző az elemzés elején azt taglalja, hogy a 2002-es világbajnokság után a 2016-os Európa-bajnokságon újra kissé háttérbe szorultak a nagy válogatottak sztárjai, helyükre pedig a kisebb csapatok, mint Magyarország, Izland, Írország vagy Wales legjobbjai léptek, akik így jobban felhívhatják magukra a klubcsapatok figyelmét.

A cikk több példán keresztül – többek között megemlíti El Hadji Diouf sikertelen liverpooli szereplését, vagy Kléberson Manchester Unitedben eltöltött éveit – arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy sokan hiába tűnnek fel egy nagy válogatott tornán remek teljesítményüknek köszönhetően, rátermettségüket sokszor nem tudják bizonyítani új klubcsapatukban, és a helyi futballkultúrához már nem tudnak alkalmazkodni.

Az elemzés szerint különösen érdekes lesz a magyar játékosok fogadtatása az átigazolási piacon. A keret több mint fele otthon játszik, így viszonylag olcsón meg lehet őket szerezni. Ellenben az is előfordulhat, hogy nem a tornán mutatott teljesítményük az igazi, ami megmagyarázná, miért nem szerződtette őket egy külföldi együttes sem.

Richard Jolly szerint a szinte mindennap új csapattal hírbe hozott Nagy Ádám előtt fényes jövő áll, de a Videoton védőjét, Lang Ádámot is megemlíti, míg a Werder Bremen által januárban szerződtetett Kleinheisler Lászlóval kapcsolatban arra jut, hogy őt akár már most pénzzé teheti a brémai klub.

Mindenekfelett azonban Dzsudzsák Balázst emeli ki a szerző, akit az Európa-bajnokság legjobb tíz támadó felfogású középpályása közé sorol. Azt azonban megjegyzi, hogy miután 2011-ben távozott a PSV-től, eddig nem futotta be azt a karriert, amit vártak tőle. Ettől függetlenül megvan a képessége, hogy magasabb szinten játsszon.

A cikk – az izlandi és az ír játékosok elemzése után – azzal a következtetéssel zárul, hogy fontos figyelemmel kísérni a futballisták válogatottbeli szereplését, de egy szerződés megkötése előtt a kluboknak ennél sokkal szigorúbb szempontok alapján kell meghozniuk a végleges döntést.

MINDENT AZ EB-RŐL:

MENETREND
A MAGYAR VÁLOGATOTT
EB-RÉSZTVEVŐK, KERETEK
FELKÉSZÜLÉS
HELYSZÍNEK
AZ EB HIVATALOS SZABÁLYKÖNYVE (angolul, pdf)
A SELEJTEZŐK, PÓTSELEJTEZŐK
• A MAGYAR VÁLOGATOTT ÖSSZES MECCSE EGY HELYEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik