Eb 2016: BL-győzelem mellé Eb-arany? Kik reménykedhetnek?

Vágólapra másolva!
2016.07.04. 13:11
Nem gyakran adódik meg egy profi labdarúgónak, hogy klubjával elhódítsa a legrangosabb európai kupát, a BEK/BL-serleget, de az sem, hogy hazája válogatottjával felüljön a kontinens trónjára. Az pedig még ritkább, hogy egy futballista ugyanabban az évben nyerjen Eb-t és BEK/BL-t. Megnéztük, korábban kiknek sikerült ez a bravúr, illetve azt is, hogy az idén ki(k) csatlakozhat(nak) a „duplázók” elit társaságához.

Az első játékos, aki ugyanabban a naptári évben lett Európa-bajnok, mint BEK-győztes Luis Suárez, az Inter spanyol csatára volt 1964-ben. Utána hosszú kihagyás következett, 1988-ban viszont a hollandok öt friss BEK-győztessel a keretben lettek aranyérmesek a kontinensviadalon.

Tizenkét évvel később két francia játékos örülhetett: Nicolas Anelka és Christian Karembeu a Real Madrid után a válogatottal is aranyérmes lett. Utóbbi ráadásul két évvel korábban, 1998-ban világbajnoki címet és BL-aranyat szerzett, tehát akkor is „duplázott”.

A legutóbbi „duplázók” spanyolok voltak: 2012-ben Juan Mata és Fernando Torres került be a szűk elitbe – akkor még a Chelsea játékosaként.

Az idei, Franciaországban zajló Eb-n a négy elődöntőbe jutó csapatból háromban (Portugália, Wales, Németország) van olyan labdarúgó, aki bő egy hónappal ezelőtt BL-győztes lett a Real Madriddal Milánóban. A házigazda franciák 23 fős keretében csak azért nincs Real-futballista, mert Karim Benzema balhéi miatt nem kapott meghívót, míg Raphaël Varane sérülés miatt lemaradt a tornáról.

A fentiek alapján négyen pályáznak a „duplázók” társaságába: a portugáloktól Cristiano Ronaldo és Pepe, a walesiektől Gareth Bale, míg a németektől Toni Kroos.

Jó esély van rá, hogy idén is lesz „duplázó” játékos – kivéve ha Franciaország nyeri meg az Eb-t…

ÉvEurópa-bajnok
BEK/BL-győztes„Duplázó” játékos(ok)
2012SpanyolországChelsea
Juan Mata, Fernando Torres
2008Spanyolország
Manchester United
2004
Görögország
Porto

2000Franciaország
Real Madrid
Nicolas Anelka, Christian Karembeu
1996Németország
Juventus
1992DániaBarcelona
1988HollandiaPSV
Berry van Aerle, Hans van Breukelen, Wim Kieft, Ronald Koeman, Gerald Vanenburg
1984
Franciaország
Liverpool
1980
NSZKNottingham Forest

1976Csehszlovákia
Bayern München
1972NSZKAjax
1968OlaszországManchester United
1964SpanyolországInternazionaleLuis Suárez
1960
SzovjetunióReal Madrid

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik