Záporoztak az orosz lövések - a kapu mellé...

Vágólapra másolva!
2012.06.17. 16:11
null
Arsavinék alacsony hatékonysággal lőttek kapura (Fotó: Action Images)
Címkék
Oroszország számára már a csoportkör után véget ért a labdarúgó Európa-bajnokság, míg az előzetesen esélytelenebbnek tartott görögök folytathatják a kontinenstornát. Kaput eltaláló lövés nélkül nehéz, ez az alaptétel igaz az orosz válogatott tegnapi teljesítménye kapcsán is – rövid, teljességre nem törekvő cikkünkhöz az UEFA által is használt InStat Football elemzése nyújtott újfent segítséget.

Az A-csoportban rögtön borult a papírforma az Eb csoportkörében, az előzetesen esélytelenebbnek tartott görögök legyőzték Dick Advocaat együttesét, elütve őket a továbbjutástól. Az oroszoknál Alekszandr Kerzsakovnak volt messze a legrosszabb (80) az InStat-indexe, azaz a tevékenységét összesítő száma, míg a csereként beálló Pavel Pogrebnjaknak (–60) egyenesen negatívba ment át. A görögöknél Theofanisz Gekasz (80) és Dimitrisz Szalpingidisz (95) nem sok vizet zavart elöl, persze nem is volt könnyű dolguk, hiszen kevésszer jutott el hozzájuk a labda.

A csapatok teljesítményére vonatkozó alapvető statisztikákból világosan látszik, hogy hiába volt a labdabirtoklás terén nyomasztó az oroszok fölénye (67% a 33%-al szemben), hiába lőttek sokkal többet (30 és 7 kísérlet), ez meddőnek bizonyult. A negyedóránkénti bontásból jól látszik, hogy a hajrában valósággal kapujához szögezte ellenfelét az orosz csapat, de nem tudták begyötörni a továbbjutást jelentő gólt.

Az első ábrán a kapura lövések, a másodikon a labdabirtoklás, a harmadikon a támadások, a negyediken a pontos passzok, az ötödiken a megnyert párharcok láthatók (görög: piros; orosz: kék).AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Az első ábrán a kapura lövések, a másodikon a labdabirtoklás, a harmadikon a támadások, a negyediken a pontos passzok, az ötödiken a megnyert párharcok láthatók (görög: piros; orosz: kék).AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Az egyéni statisztikákat összesítő táblázatból kitűnik, hogy a görögök bal oldalán szereplő Jorgosz Cavelasz mindössze 38 százalékát nyerte meg a párharcainak, ami egy védő esetében elenyészően alacsony szám, viszont Jorgosz Szamarasz támadóként elért 42 százaléka jónak mondható, a görögök jó felépítésű támadója ráadásul 13-ból 9 sikeres cselt is végrehajtott. Az oroszoknál a két szélső hátvéd, Jurij Zisrkov és Alekszandr Anjukov (53-53%) nem büszkélkedhet a megnyert párharcaival, de a legszembetűnőbb Kerzsakov 13 százaléka. Andrej Arsavin ugyan hatból hatszor sikeresen vállalkozott cselre, de a passzainak csak 69 százaléka ért célba, amely a legalacsonyabb mutató a csapatban.

Görög egyéni statisztikák. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Görög egyéni statisztikák. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Orosz egyéni statisztikák.AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Orosz egyéni statisztikák.AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

SOK LÖVÉS, MINDHIÁBA

Akik nyomon követték a találkozót, azoknak nem hangzik meglepetésként, hogy az oroszok nagyságrenddel többször próbálkoztak lövéssel, mint a görögök, de sokra nem mentek vele, hiszen kaput csak elvétve találtak. A görögök hétből kétszer veszélyeztették a kaput, mindkettő az első félidőre esett, az elsőből kapufa lett, a másodikból szerezte a győztes gólt Jorgosz Karagunisz. Az oroszok 30 kísérletükből mindössze háromszor (!) találták el a kaput, Alan Dzagojevnek ez például ötből egyszer sem sikerült.

A görög lövések, köztük Karagunisz (10) gólja
A görög lövések, köztük Karagunisz (10) gólja
Sok hűhó semmiért: ha nem találják el a kaput, úgy nehéz...
Sok hűhó semmiért: ha nem találják el a kaput, úgy nehéz...

Érdemes összevetni néhány játékos teljesítményét mindkét oldalon: így ezúttal Karagunisz és Arsavin, valamint Szamarasz és Dzagojev került a fókuszba. A győztes gólt szerző (és egy szabályosnak tűnő tizenegyestől megfosztott) Karagunisz fáradhatatlanul robotolt a pályán, 77 százalékkal passzolt, és nem meglepetésre Kacuraniszt kereste a legtöbb alkalommal a labdával. Egy kisebb dráma volt az övé is: azután, hogy betalált az első félidő hosszabbításában, a másodikban műesésért sárgát kapott a játékvezetőtől, aminek következtében nem szerepelhet a negyeddöntőben. Az ítéleten hosszú percekig nem tudta túltenni magát, ami után érthető volt Fernando Santos döntése a lecseréléséről.

Arsavin 51 sikeres passzt jegyzett, viszont csak 69 százalékkal osztogatott, ami tőle kevésnek számít. Az első félidőben főleg oldalirányba osztogatott, a másodikban próbálkozott inkább a támadó harmadban a társak kiszolgálásával, erősen változó sikerrel.

Dzagojev sokszor volt játékban, 61 pontos passzt jegyzett, ami kiemelkedő egy támadótól, de mégiscsak a gólok és a lövések minősítik a teljesítményét, márpedig egyszer sem tudta eltalálni a kaput. Szamarasz több párharcot nyert meg, és sokszor jól tartotta meg a labdákat, de kevésszer tudott eljutni az orosz kapuig, nem igazán kapott beadásokat, így nem tudta kamatoztatni fizikai képességeit.

AZ OROSZ HELYZETEK A GÖRÖGÖK ELLEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik