Még a csehek szerint is jobbak voltak Ronaldóék

Vágólapra másolva!
2012.06.22. 08:55
null
A cseh játékosok megtapsolták szurkolóikat. Vagy netán a portugálokat? (Fotó: Reuters)
Címkék
A portugál labdarúgó-válogatott legyőzte Csehországot a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság negyeddöntőjének első találkozóján, s ezzel elsőként jutott a legjobb négy közé. A cseheknek csak felvillanásaik voltak, Tomás Rosicky nélkül veszélytelennek bizonyultak, míg a portugálok sokkal többet támadtak. A mérkőzés főszereplői sem látták ezt másképpen.

A cseh válogatottat irányító Michal Bílek maga is elismerte, hogy Portugália jobban játszott náluk.

„A portugálok voltak a jobbak – mondta a mérkőzés után a szövetségi kapitány. – Támadásban nagyon erősek, de Petr Cech néhány elképesztő védéssel életben tartott minket. Kemény védekezésre építve ellentámadásokkal akartunk operálni, ám a második félidőben kezdett elfogyni az energiánk. Egy helyzet aztán eldöntötte a továbbjutást. Két évvel ezelőtt, amikor átvettem a csapatot, ha valaki azt mondja, idáig jutunk, nem hiszem el. Bízom a játékosokban, tudásukban, és teljesen elégedett vagyok velük. A csapatszellem kiváló nálunk, és azért megmutattuk az erőnket is."

Kitért a tar mester arra is, miért és kivel pótolta a sérült karmestert, Tomás Rosickyt.

Vladimír Darida azért kezdett, mert jobban tud védekezni. Bár csak kétszer szerepelt korábban a válogatottban, ez nem zavart, hittem benne, és nem is csalódtam. Sajnos a labdabirtoklásban alulmaradtunk, de az ellenfél tagjainak zöme nagyszerű egyesületekben edződött, nem vagyunk velük egy szinten. Mondjuk meg őszintén: ezt mi is tudjuk."

A találkozó eleje egyébként unalmas mezőnyjátékot hozott, majd a csehek, mivel csak nem érkeztek a várt tüzes portugál támadások, egyre többször merészkedtek előre, és két-három alkalommal meleg helyzetet tudtak kialakítani Rui Patrício kapuja előtt. Az első játékrész hajrája már egyértelműen a délieké volt, Cristiano Ronaldo egy kapufával zárta azt, majd ugyanígy nyitotta a második félidőt is, jelezve: csak idő kérdése a csehek kapitulációja. Végül a győztes találatot is Ronaldo jegyezte, megannyi lehetőség kihagyása után Joao Moutinho beadásából fejjel mattolta Cechet.

„Azt hiszem, nagyon jól játszottunk, sok helyzetet kialakítottunk, többször a kapufát is eltaláltuk. A célunk az elődöntő volt, és örülhetünk, hiszen ezt elértük" – nyilatkozta a mérkőzés után Ronaldo, aki Eb-rekordot állított fel, amikor 29. alkalommal is kapura lőtt a tornán, ennyiszer ugyanis még soha egyetlen más játékos nem próbálkozott a gólszerzéssel egyazon kontinensviadalon.

Az eddigi csúcsot egyébként az orosz Roman Pavljucsenko tartotta, még a 2008-as mutatóival.

C. Ronaldo joggal örülhetett a csehek kiejtését követően (Fotó: Reuters)
C. Ronaldo joggal örülhetett a csehek kiejtését követően (Fotó: Reuters)

Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya is megérdemelt sikerről beszélt.

C. RONALDO: 9, MOUTINHO: 8.5
A portugoal.net így osztályozta a győztes csapatot: Rui Patrício 6 – J. Pereira 7, Bruno Alves 7.5, Pepe 8, Coentrao 8 – Moutinho 8.5, Veloso 7.5, Meireles 6 (Rolando, 88., -) – C. Ronaldo 9, Hélder Postiga 5 (Hugo Almeida, 40., 6), Nani 7 (Custódio, 84., 6).
Az angol Skysports némileg szubjektívebb osztályzatait a jegyzőkönyvben olvashatják.

„Az első félidő első huszonöt percében jól védekeztünk, de támadásban valami nem működött – értékelt a fiatal szakember. – Azután viszont feljavultunk, és a játékrész legnagyobb lehetősége előttünk adódott. A második félidőben különösen jó teljesítményt nyújtottunk, számos helyzetet kialakítottunk, míg a csehek emlékeim szerint egyet sem. Ha azt nézem, milyen mértékben nőttünk ellenfelünk fölé, milyen iramban játszottunk, hogyan reagáltunk a labdavesztésekre, akkor azt kell mondjam, hogy teljesen megérdemelten nyertünk; és a játékosok, akik mindent megtettek a portugál színekért, elnyerték méltó jutalmukat."

Nem csupán a támadók remekeltek, az UEFA által sokszor idézett Castrol EDGE Index szerint a találkozó legjobbja Pepe volt (9.53-as mutatóval), Bruno Alves (9.49), Raul Meireles (9.30), Joao Pereira (9.19) és Fábio Coentrao (8.96) előtt. Természetesen az InStat segítségével mi magunk is a találkozó és a tények mélyére nézünk, még a mai napon.

A portugálok a spanyol–francia párharc győztesével találkoznak az elődöntőben, és a játékosok közül sokan már fenik is a fogukat a két rivális valamelyikére.

„Most már nagyok az ambíciók, a cél a tornagyőzelem – így a gólpasszt jegyző Joao Moutinho, aki végre képességeinek megfelelően futballozott az Eb-n. – Van még pár napunk a pihenésre, minden erőnkre szükségünk lesz az elődöntőben."

„Megszenvedtünk, de a legjobb négy közé jutottunk. Itt már nincsenek könnyű ellenfelek és mérkőzések. Győzelmi vágyunk, képességeink megmutatkoztak, abszolúte uraltuk a találkozót a csehek ellen, mielőtt betaláltunk. Az eredmény elégedettséggel tölt el, de a játék azért néha akadozott. Most már az elődöntőre kell koncentrálnunk. Hogy ott mi lesz? Majd meglátjuk!" – így Nani a lefújást követően.

Cseh részről a sokszor nagyot mentő védő, Tomás Sivok búcsúzott el az Eb-től:

„Az oroszoktól elszenvedett csapás után is felálltunk. Természetesen most csalódottak vagyunk a kiesés miatt, ám nem volt szerencsénk, és nem is ment úgy a futball, mint 1996-ban. A portugálok ellen sem volt szerencsénk, de persze megérdemelten kaptunk ki. Összességében nagyon pozitívan értékeljük a mostani Eb-szereplésünket."

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.


CSEHORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–1 (0–0)
Varsó, Nemzeti Stadion, 70 000 néző. Vezette: Webb (angol)
A SKYSPORTS OSZTÁLYZATAIVAL
CSEHORSZÁG: P. Cech 7 – Gebre Selassie 6, Kadlec 6, Sivok 6, Limbersky 7 – Plasil 6, Hübschman 6 (Pekhart, 86., 6) – Jirácek 7, Darida (Rezek, 61., 6), Pilar 6 – Baros 6. Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Kispad: Lastuvka, Drobny (kapusok), Suchy, Hubník, Rajtoral, Rosicky, Petrzela, Kolár, Necid, Lafata
PORTUGÁLIA: Rui Patrício 6 – J. Pereira 6, Bruno Alves 6, Pepe 7, Coentrao 6 – Moutinho 7, Veloso 6, Meireles 7 (Rolando, 88., 6) – C. Ronaldo 8, Hélder Postiga 6 (Hugo Almeida, 40., 6), Nani 6 (Custódio, 84., 6). Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Ricardo Costa, Miguel Lopes, Hugo Viana, Quaresma, Micael, Nélson Oliveira, Varela
Gólszerző: C. Ronaldo (79.)
A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI PÁROSÍTÁSA
Péntek, Gdansk: Németország–Görögország
Szombat, Doneck: Spanyolország–Franciaország
Vasárnap, Kijev: Anglia–Olaszország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik