Löw: A görögök egy helyzetből két gólt lőttek

Vágólapra másolva!
2012.06.23. 06:57
null
A németek elődöntős ellenfelükre várnak (Fotók: Reuters)
Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt csapata teljesítményével a Görögország ellen 4–2-re megnyert Eb-negyeddöntőn. A rekordot felállító Nationalelf könnyedén jutott az elődöntőbe.

„A csapat megmutatta, mire is képes igazán, büszkék lehetünk erre a győzelemre – fogalmazott a Görögország ellen 4–2-re megnyert negyeddöntő után Joachim Löw. – A görögök egy helyzetből két gólt szereztek, gyakorlatilag rombolták a játékot. Annyi lehetőségünk volt, hogy szinte elkerülhetetlen volt a gól.”

Tekintse meg a mérkőzés képgalériáját! (Fotók: Reuters)
Tekintse meg a mérkőzés képgalériáját! (Fotók: Reuters)

Löwöt megkérdezték arról is, mit gondol a lehetséges elődöntőbeli ellenfélről (a Nationalelf az angol–olasz párharc győztesével csap össze), amire szűkszavúan csak annyit mondott: minden ellenfél kellemetlen.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy győztünk – mondta Khedira –, bár a szünet után saját magunknak tettük nehézzé az életünket. A görögök egyenlítése után viszont megőriztük nyugodtságunkat, és megérdemelten nyertünk, de lehetett volna könnyebb is. Sok gólhelyzetet dolgoztunk ki, jól játszottunk. Az elődöntőben Angliával vagy Olaszországgal játszunk, egyik sem könnyű feladat, de ha képesek vagyunk a legjobbunkat nyújtani, akkor nagyon nehéz minket legyőzni.”

„Saját dolgunkat nehezítettük meg – fogalmazott Philipp Lahm. – Különösen a mérkőzés elején dolgoztunk ki rengeteg helyzetet, de ki is hagytuk azokat. Ehhez hasonlót az elődöntőben nem engedhetünk meg magunknak.”

A vesztes csapat szövetségi kapitánya, Fernando Santos arról tett említést, hogy egyenlítésük után túl gyorsan jutott ismét vezetéshez a rivális.

„Azt mondtam a szünetben, hogyha egyenlíteni tudnánk, az teljesen megváltoztathatja a mérkőzés képét, amelyből aztán megint bármi lehet” – mondta a szakember.

Az országukért is küzdő görögök emelt fővel térhetnek haza
Az országukért is küzdő görögök emelt fővel térhetnek haza

A sok lehetőségét elpuskázó Németország csak a 39. percben jutott vezetéshez, majd a görögök egyenlítését (55. perc) követően hat perccel később már megint előnyben játszhatott, hogy tizenhárom perc alatt eldöntse a mérkőzést.

„Rossz volt, hogy az egyenlítés után nagyon hamar megkaptuk a második gólt, azzal lemetszették a szárnyainkat, bár az utolsó pillanatig küzdöttünk.”

„Amikor megkaptuk a második gólt, más választásunk nem lévén, kinyíltunk, és ennek megfizettük az árát – értékelt a 89. percben büntetőből szépítő Dimitrisz Szalpingidisz. – Remélem, hogy a görög embereknek tudtunk némi bátorítást adni ezekben a nehéz időkben azzal, hogy figyelték a küzdelmeinket.”

„Úgy is készültünk, és már az első perctől kezdve nyomatékosította bennünk a német válogatott, hogy nagyszerű ellenféllel találkozunk – mondta a görögök védője, Szokratisz Papasztathopulosz. – Szerintem ez a német csapat manapság a világ egyik legjobb válogatottja, sőt a legutóbbi öt évben látott válogatottak közül az egyik legjobb. Természetesen minden tőlünk telhetőt megtettünk, két gólt szereztünk, végül ez is kevésnek bizonyult. Talán ha kicsit óvatosabbak vagyunk. Keményen harcoltunk, nemcsak magunkért, hanem Görögországért. Nagyon fontos, hogy bejutottunk a legjobb nyolc közé, ami például egy olyan hagyományosan nagy futballnemzetnek, mint a holland, nem sikerült.”


A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

EMLÉKEZTETŐ – EURO 2012
NEGYEDDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 4–2
Gdansk, PGE Arena, 38 751 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
NÉMETORSZÁG: Neuer – J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Reus (Götze, 80.), Özil, Schürrle (Th. Müller, 67.) – Klose (Gomez, 80.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: Wiese, Zieler (kapusok), Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündogan, Bender, Kroos, Podolski
GÖRÖGORSZÁG: Szifakisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz (Fotakisz, a szünetben) – Makosz (Liberopulosz, 72.), Maniatisz – Ninisz (Gekasz, a szünetben), Kacuranisz, Szamarasz – Szalpingidisz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Kispad: Halkiasz, Corvasz (kapusok), Malezasz, Fortunisz, Fetfacidisz, Mitroglu
Gólszerző: Lahm (39.), Khedira (61.), Klose (68.), Reus (74.), ill. Szamarasz (55.), Szalpingidisz (89. – 11-esből)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik