Itália, ne sírjál!; Bajnokként térünk haza

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.07.02. 12:45
null
Federico Balzaretti (balra) vigasztalja Andrea Pirlót (Fotók: Reuters)
Címkék
Csalódással, de köszönetet mondva is kommentálták a hétfői olasz lapok a labdarúgó-válogatottat, amely vasárnap 4–0-s vereséget szenvedett a címüket megvédő spanyoloktól a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság kijevi fináléjában.

„Így fájt!” – szólt a La Gazzetta dello Sport címe. A legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap a könnyező Mario Balotelli fényképét tette címoldalára. „Az olaszok mérkőzése az első félidő után befejeződött. Lemerült az olaszok eleme” – kommentálta az újság a spanyoloktól elszenvedett vereséget, hangsúlyozva, hogy Olaszország mindenképpen köszönettel tartozik a döntőig eljutó válogatottnak.

Az újság nem felejtette el megemlíteni, hogy Cesare Prandelli szövetségi kapitány átölelte az elkeseredett Balotellit. A sportlap online felmérésének hétfő délelőtti eredménye szerint az olasz csapat hatvan százalékban az erősebb spanyolok miatt maradt alul, negyven százalékban Prandelli alkalmazott rossz taktikát.

„Túl fáradtak voltunk” – idézte az olasz sajtó Prandellit. „Ez nem a mi mérkőzésünk volt” – tette hozzá Gianluigi Buffon kapus. „Nem tudtunk száz százalékot hozni” – fogalmazott a kijevi pályán hosszan zokogó Leonardo Bonucci védő, akit csapattársai vigasztaltak. „Egyszer sem sikerült sarokba szorítani a spanyolokat” – hangoztatta Daniele De Rossi.

„Prandelli, mit csináltál...?” – kérdezte a Corriere dello Sport, amely szerint a szakvezető egy „kimerült és rossz fizikai állapotban lévő” olasz válogatottat küldött pályára. „Prandelli mindent elrontott” – vélte a sportújság.

„Itália, ne sírjál!” – idézte a Tuttosport főcíme Buffon szavait. A csapatkapitány szerint a spanyolok jobbak voltak, de Olaszország emelt fővel távozik az Eb-ről, mert a 4–0 sem törölheti ki a válogatott rendkívüli szereplését. „Mindenképpen bajnokként térünk haza” – mondta.

Az olasz szurkolók viszont vigasztalhatatlanok
Az olasz szurkolók viszont vigasztalhatatlanok

 

SZAVAZÁS

Ez volt az utolsó 16 csapatos Eb, 2016-ban már 24 válogatott vesz részt a tornán. Ön egyetért a bővítéssel?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Ennél rosszabbul nem is alakulhatott volna…” – írta az Il Tempo napilap, amely arról írt, hogy Prandelli rossz felállást választott a spanyolok ellen. „Olaszországnak nem sikerült a csoda. Spanyolország elsodorta a fáradt Itáliát, de köszönjük az azzurróknak, hogy álmodhattunk” – kommentálta a Corriere dello Sport. A napilap vezércikke szerint a döntőn jött ki az olaszokon a bajnokság során felgyülemlett fáradtság. „Ez a csapat azonban az olasz labdarúgás újrakezdésének jelképe, megtanította az olaszokat az egységre”. A Corriere kiemelte Prandelli azon döntését is, hogy szövetségi kapitányként folytatja.

„Azzurri, nagy csalódás” – hangsúlyozta a La Repubblica, „Spanyolország a történelemben, Olaszország könnyek között” – választotta címének az Il Messaggero.

Az Olaszországba hétfőn hazatérő csapatot este hét órakor a római elnöki palotában fogadja Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök, aki az Eb minden mérkőzése után telefonon gratulált a válogatottnak.

A kijevi lelátón – Viktor Janukovics ukrán elnöktől szándékosan távol – ülő Mario Monti olasz miniszterelnök szerint a csapat „bátran, erősen és becsülettel játszott”. Monti a válogatottól megkapta Mario Balotelli mezét.

A döntő alatt az olasz tereken összegyűlő szurkolók mély csendben követték a spanyolok szárnyalását. A milánói dóm előtti téren „gyászoló” tízezrek között kis spanyol csoport ünnepelt, őket a rendőrök védték meg az olaszok haragjától.

Döbbenet és csönd a milánói Dóm-téren
Döbbenet és csönd a milánói Dóm-téren

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik