Görögország örömmámorban; Bílek már érmet remél

Vágólapra másolva!
2012.06.17. 13:54
Címkék
Görögország és Csehország is érthetően örömmámorban úszik, miután labdarúgó-válogatottja egyaránt nagy csatában kiharcolta a továbbjutást a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon.

GÖRÖGORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–0

„Erős, mint a puncs”


Örvendezik a görög sajtó, hiszen legutóbb 2004-ben fordult elő, hogy a válogatott Európa-bajnoki mérkőzésen nyert – igaz, az épp a döntő volt, így aranyérmesként zárta a portugáliai tornát. Az oroszok elleni találkozót eldöntő Jorgosz Karagunisz egyike a három, már akkor is szereplő játékosnak, így kellő rutinnal vértezett, ami a lapok szerint kulcsfontosságú volt a párharc során. Hiszen nem biztos, hogy egy tapasztalatlan ifjonc kellően higgadt tudott volna maradni a görögök egyetlen első félidei lehetőségénél.GÖRÖGORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–0

„Erős, mint a puncs”


Örvendezik a görög sajtó, hiszen legutóbb 2004-ben fordult elő, hogy a válogatott Európa-bajnoki mérkőzésen nyert – igaz, az épp a döntő volt, így aranyérmesként zárta a portugáliai tornát. Az oroszok elleni találkozót eldöntő Jorgosz Karagunisz egyike a három, már akkor is szereplő játékosnak, így kellő rutinnal vértezett, ami a lapok szerint kulcsfontosságú volt a párharc során. Hiszen nem biztos, hogy egy tapasztalatlan ifjonc kellően higgadt tudott volna maradni a görögök egyetlen első félidei lehetőségénél.

Érthető a görög öröm (sport.gr)
Érthető a görög öröm (sport.gr)

A gólszerző érthetően elégedett volt a negyeddöntő kiharcolása után: „Ez egész egyszerűen varázslatos pillanat a számunkra. Ez az este rendkívül fontos volt a nekünk, a görögöknek és egész Görögországnak. Elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk a nehézségek ellenére. Akkor szereztünk gólt, amikor szükségünk volt rá, most pedig itt az ideje az ünneplésnek” – mondta az oroszok elleni találkozót követően Jorgosz Karagunisz.

A helyi lapok nem győzik magasztalni a saját filozófiáját sikeresen alkalmazó Fernando Santos szövetségi kapitányt sem, valamint kiemelik, hogy ez a siker nem egyszerűen a negyeddöntőbe jutást eredményezte, hanem visszaadta a hitet Karaginuszékban, és ebből a győzelemből erőt meríthetnek a játékosok a minél szebb folytatásra.

Az oroszok „szívből jövő könnyekről”, a „varsói sötét éjszakáról” és az elmaradt orosz mosolyokról írnak, miután az utolsó fordulót az élen váró együttes végül nem kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé. Mindenhol megemlékeznek a görög gazdasági válságról, hogy a játékosok ezért is kettőzött erővel küzdöttek, míg akadt olyan oldal is, amely a holland metódus (Guus Hiddink, Dick Advocaat) és a brazil és afrikai légiósok Premjer-ligába áramlását elemzi, kiemelve, hogy az olyan tehetségek, mint Alan Dzagojev feltűnése inkább a kivételt jelentik, amely erősíti a szabályt.

KARAGUNISZ GÓLJA, GÖRÖG TOVÁBBJUTÁS

(A Magyar Televízió felvétele)

CSEHORSZÁG–LENGYELORSZÁG 1–0

A csehek sem bánatosak (sport.idnes.cz/)
A csehek sem bánatosak (sport.idnes.cz/)

A társrendező is azzal a tudattal lépett pályára szombaton, hogy egy győzelemmel bejutnak a legjobb nyolc közé, de ezt története hatodik Európa-bajnoki szereplésén sem sikerült kiharcolnia.

„A görögöknek feta jutott, a lengyeleknek sima sajt – mint mindig” – egy cím, a sport.pl oldaláról. „A lengyel futballisták összetörtek a csehektől elszenvedett vereség után” – adják el a kollégák a helyi képgalériát.

A legnagyobb lengyel oldal emellett a görögök és a csehek továbbjutásával foglalkozik, valamint Franciszek Smuda helyzetét boncolgatja – mint ismert, a lengyel szövetségi kapitány a vereséget követően lemondott posztjáról. A válogatott középpályása, Blaszczykowski úgy véli, hogy a jövőben is Smudának kell irányítania a válogatottat.

A németek kicsit erőteljesebben fogalmaznak: „A lengyel futball meghalt.” Lengyel dráma, sokk, rémálom – ezekkel a címekkel jelentkeztek a német médiumok a találkozót követően.

„A csehek a negyeddöntőben! Szenzáció! Jirácek megcsinálta!”
– írták a prágai lapok a szombati győzelmet követően. Pedig nem indult túl jól a csehek számára az Európa-bajnokság, hiszen az első mérkőzésen 4–1-re kikaptak az oroszoktól. Ezt követően azonban jó kezdésüknek köszönhetően legyőzték Görögországot, majd a lengyelek kezdeti rohamait kibekkelve végül Petr Jirácek találatával behúzták a továbbjutáshoz szükséges sikert.

Bílek most már mer nagyot álmodni
Bílek most már mer nagyot álmodni

„Dráma volt az utolsó pillanatig, de végül sikerült” – írja az aktualne.cz. Ráadásul a csapatkapitány, Tomás Rosicky nélkül sikerült kiharcolni a továbbjutás, ami nagy erőt adhat a válogatottnak.

„Elégedett vagyok a játékosaimmal, és most már érmet akarunk nyerni – mondta a Michal Bílek a Mladá Fronta Dnes cseh napilapnak. – Nagyon jó érzés, amikor körülnézel, és mindenhol boldog szurkolókat látsz.”

Bílek az Eb előtt arról beszélt, hogy a németek elleni negyeddöntő az álma, de most már kicsit megváltoztatta véleményét: „Ez volt az álmom, de most már inkább elkerülném a németeket.”

JIRÁCEK GÓLJA

(A Magyar Televízió felvétele)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik