Cristiano Ronaldo: Most már remélem, Spanyolország nyer

Vágólapra másolva!
2012.06.28. 08:52
null
Pepe (balra) és Iker Casillas a lefújás után már barátkozni is tudott (Fotók: Reuters)
Tizenegyespárbajban bizonyult jobbnak Spanyolország Portugáliánál a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság elődöntőjében, így a címvédő már biztosította a helyét a fináléban, amelyben vasárnap a Németország–Olaszország találkozó győztesével mérkőzik meg. Spanyol részről némi fáradtságról és futballtörténelemről beszélnek, a portugálok pedig arról, hogy nem érdemelték meg a kiesést.

„Nagyon kiegyenlített meccs volt. Talán kicsit jobbak voltunk a hosszabbításban, míg ők már fáradtnak tűntek. Nem volt sok helyzet a találkozón, nem volt egyszerű dolgunk a védelmük feltörésével, de mi is kiválóan teljesítettünk hátul. Azok lőtték a büntetőket, akik bíztak magukban. Azt szerettem volna, ha Cesc a másodikat lövi, de ő az ötödiket akarta – mondta Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya a mérkőzést követően. – Játékosaim rengeteg meccset játszottak a szezonban, de még egyszer meg kell mutatniuk, mire képesek. A másik elődöntőn is szoros küzdelmet várok, csak a csütörtöki összecsapás után tudok beszélni az ellenfélről.”

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A MÉRKŐZÉS KÉPGALÉRIÁJÁT!
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A MÉRKŐZÉS KÉPGALÉRIÁJÁT!

„Spanyolország beírja magát a futballtörténelembe, de ezt már a franciák elleni negyeddöntő előtt is mondtam, amely már önmagában ennek egy részét alkotta. De ki gondolta volna ezt négy évvel ezelőtt? – fejtegette Iker Casillas. – A tizenegyespárbajt mindig a lottózáshoz hasonlítom, szerencse kérdése. Tőlünk Xabi Alonso kezdett, rögtön hibázott, de szerencsére én is azonnal védtem.”

A spanyol válogatott kapusát meglepte, hogy honfitársa, Sergio Ramos elvállalta a rúgást – főként a Bayern München elleni BL-elődöntőben kihagyott tizenegyest követően –, és milyen hidegvérű megoldást választott.

„Bátor volt, hogy elvállalta, ahogyan pedig értékesítette, az igazi élményt jelentett. Határozottság, bátorság, no és persze kellő hidegvér is kell ehhez.”

Az ötödik rúgónak jelölt Cristiano Ronaldóra viszont nem került sor, mert addigra már eldőlt a párbaj.

„A befejező emberek mindig a legjobbak, igazi specialisták. Cristiano jól lövi a büntetőket, és mindig elvállalja a rúgást. Azt viszont nem tudom: most a szövetségi kapitány, vagy az ő kérése volt, hogy utolsó legyen. Fáradtabbak voltunk a kelleténél, ami még a negyeddöntő hatása. Ez nem kifogás. Most egy nappal több áll a rendelkezésünkre, hogy pihenjünk, mint döntőbeli ellenfelünknek, ezt ki kell használnunk.”

„Volt kedvem tizenegyest lőni, miután a klubcsapatomban elhibáztam. Mindig is elvállaltam a tizenegyeseket, most is volt kedvem hozzá. Nagyszerű érzés ez. Azt kell nézni, hogy mekkora érdem eljutni idáig. Az egységességünk jutalma, hogy a döntőbe jutottunk. Büszke vagyok, hogy spanyolnak vallhatom magam, és újabb sikert értünk el a sportunknak. A lányomnak és a családomnak ajánlom a győzelmet. Mindegy, melyik válogatottal játszunk a fináléban” – mondta Sergio Ramos.

Cristiano Ronaldo és honfitársai elbúcsúztak az Eb-től
Cristiano Ronaldo és honfitársai elbúcsúztak az Eb-től

Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya szerint a rendes játékidőben el kellett volna dönteniük a továbbjutást, méghozzá a maguk javára, hiszen jobbak voltak a spanyoloknál.

„Szerintem jobbak voltunk a rendes játékidőben, de nem éltünk a kínálkozó lehetőségekkel. A hosszabbításban már erősebbek voltak a spanyolok, de nekünk előtte meg kellett volna nyernünk a meccset – az első félidőben, és a második végén is nagyon jól játszottunk. A tizenegyesek után ők örülhettek. Ha választanom kellene, hogyan búcsúzzak, biztos nem ez lenne az. Persze elismerem, hogy a spanyolok remek csapatot alkotnak, de nekünk így is büszkének kell lennünk, hiszen kiváló Európa-bajnokságot tudhatunk magunk mögött” – értékelt Paulo Bento.

„Annyi az egész, hogy beszéltem a párbaj előtt Paulo Bentóval. Azt kérdezte, rúgom-e az ötödiket? Igent mondtam. Máskor első, második vagy harmadik vagyok, most elvállaltam az ötödiket, de sajnos nem került rám sor, mert kettőt elrontottunk” – mondta a portugál újságíróknak Cristiano Ronaldo.

„Természetesen nagyon szomorú vagyok. Egy elődöntőt tizenegyesekkel elveszteni mindig fájdalmas, de ez már ilyenkor szerencsejáték. Remek tornát zártunk, nagyon jó teljesítményt nyújtottunk: Európa legjobb négy csapata közé kerültünk, és csak a balszerencsénk miatt nem jutottunk döntőbe. Én a legjobbamat hoztam a tornán, elégedett vagyok a teljesítményemmel. Most már remélem, Spanyolország nyer, mert sok barátom van a csapatban.”

„Sokat dolgoztunk azért, hogy bejussunk az elődöntőbe, amelyben szintén minden tőlünk telhetőt megtettünk a továbbjutásért, de egy tizenegyespárbaj teljesen más” – mondta Nani, aki hiába értékesítette saját tizenegyesét, honfitársai közül kettő, Mutinho és Bruno Alves is hibázott.

„Megmutattuk, hogy ezen a szinten is képesek vagyunk minőségi játékra, még Spanyolország ellen is, amely egyszerűen csak szerencsésebb volt nálunk. Hittünk magunkban, így tudtunk lépésről lépésre jobb játékkal, és nagyobb önbizalommal haladni előre, azt hiszem, büszke lehet ránk a hazánk. Fiatal, tehetséges csapatunk van, Portugália előtt a jövőben még lesz lehetőség, hogy sikereket érjen el.”

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

STATISZTIKÁK
A spanyolok sorozatban a harmadik nagy tornájukon jutottak be a fináléba a négy évvel ezelőtti kontinenstorna és a 2010-es világbajnokság után. Erre korábban csak a németek voltak képesek 1972 és 1976 között.
Iker Casillas nem szerezte meg a 100. győzelmét a portugálok elleni elődöntőben, miután a hivatalos statisztikákba döntetlenként kerül be a mérkőzés.
A portugálok hibátlan büntetőpárbajos mérlege megszakadt, pedig a korábbi két alkalommal (a 2004-es Eb-n és a 2006-os vb-n) sikerrel élték túl az idegek harcát.
Portugália mindössze a második gól nélküli döntetlenjét játszotta Eb-n, legutóbb a nyugatnémetekkel végeztek 0–0-ra 1984-ben.
A spanyolok ezzel sorozatban a kilencedik meccsükön nem kaptak gólt Eb vagy vb kieséses szakaszában. Legutóbb a franciák lőttek a spanyoloknak gólt a 2006-os vb nyolcaddöntőjében. Ezen a tornán sorozatban negyedik meccsükön nem kaptak gólt, amivel beérték az olaszokat.
Cristiano Ronaldo 14. Eb-meccsét játszotta a portugál válogatottban, ezzel beérve Luis Figót és Nuno Gomest.
A TIZENEGYESPÁRBAJ
EMLÉKEZTETŐ – EURO 2012
ELŐDÖNTŐ
PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 0–0 – 11-esekkel 2–4
Doneck, Donbasz Arena, 50 000 néző. Vezette: Cakir (török)

PORTUGÁLIA: Rui Patrício – J. Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao – Meireles (Varela, 113.), Veloso (Custódio, 106.), Moutinho – Nani, Hugo Almeida (Nélson Oliveira, 81.), C. Ronaldo Szövetségi kapitány: Paulo Bento

Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Quaresma, Ricardo Costa, Rolando, Micael, Miguel Lopes, Hugo Viana. Sérült: Hélder Postiga (combsérülés)

SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Piqué, Ramos, J. Alba – Busquets, Xabi Alonso – Silva (J. Navas, 60.), Xavi (Pedro, 87.), Iniesta – Negredo (Fabregas, 54.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Kispad: Valdés, Reina (kapusok), Raúl Albiol, J. Martínez, Juanfran, Mata, F. Llorente, Cazorla, F. Torres
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik