Balotelli: Ha valaki megdob banánnal, megölöm!

Vágólapra másolva!
2012.05.30. 09:46
null
Balotelli nem tűri a rasszizmust (Fotó: Action Images)
Címkék
Mario Balotelli is elmondta véleményét a labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán egyre többet emlegetett rasszizmusról, és beszélt arról, mit tesz, ha a bőrszíne miatt éri sérelem az ukrán-lengyel közös rendezésű tornán.

A France Football azt követően készített interjút Balotellivel, hogy a BBC hétfő esti, Panorama című műsorában a társrendező országokban várható rasszista támadásokról volt szó.

„Ha valaki megdob az utcán egy banánnal, akkor valószínűleg börtönbe kerülök, mert megölöm az illetőt – mondta a Manchester City olasz válogatott csatára. – A rasszizmus számomra elfogadhatatlan, nem tűröm. Remélem, az Eb-n nem lesz ilyen probléma, mert ha mégis, én azonnal elhagyom a pályát és hazamegyek. Kétezer-tizenkettőben járunk, ilyen egyszerűen nem történhet meg.”

A 21 éves támadónak mindenesetre már vannak tapasztalatai a rasszizmust illetően, mivel Olaszországban játszva többször megtalálták bőrszíne miatt, mérkőzésen és a pályán kívül egyaránt.

Egyszer például egy római bárban megdobták banánnal, erre így emlékezett vissza: „Az a két-három srác szerencsés volt, hogy a rendőrök egyből ott termettek, mert különben esküszöm, szétrúgtam és tényleg elpusztítottam volna őket. Remélem, ez nem történik meg többször. Fekete vagyok és büszke az afrikai gyökereimre. Azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, hogy feketének születtem.”

Angliában inkább az érthetetlen és sokszor gyerekes megnyilvánulásai, tettei szolgáltatnak támadófelületet támadóinak, ő azonban nagyon is értelmes embernek tartja magát.

„Szerintem zseni vagyok, nem lázadó – folytatta Balotelli. – Megvan a magam élete, a saját világom, azt csinálok, amit akarok, anélkül, hogy bárkit bosszantanék. Úgy gondolom, intelligensebb vagyok, mint egy átlagember. Az Istentől kapott tehetségem csodálatos dolog, de egyben nehézség is, mivel mások állandóan ítélkezni akarnak felettem. Keveseknek van ekkora tehetsége, így nem sokan ítélhetik el a tetteimet.”

SOL CAMPBELL NEM AKAR KOPORSÓBAN HAZATÉRNI

Sol Campbellnek esze ágában sincs a helyszínen megtekinteni a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit. A korábbi angol válogatott hátvéd a rossz közbiztonság és a rasszizmus térhódítása miatt nem utazik Lengyelországba, valamint Ukrajnába.


„Otthon maradok, és a tévében követem az eseményeket. Nem kockáztatok, mert könnyen lehet, hogy koporsóban térnék haza – mondta Campbell, aki szerint nagy hibát követett el az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azzal, hogy Lengyelországnak és Ukrajnának adta a rendezés jogát. – Rossz döntés volt. Addig nem lett volna szabad nekik adni, amíg nem oldják meg ezt a problémát. Ezek az országok nem érdemlik meg ezt a rangos tornát.”

A Tottenham és az Arsenal védelmének egykori oszlopa nincs egyedül véleményével, korábban ugyanis a szintén színes bőrű Theo Walcott – aki tagja az Eb-re utazó angol keretnek – elővigyázatosságból megtiltotta családtagjainak, hogy a helyszínen szurkoljanak neki.

A rasszista vádakra természetesen nem sokat késett a válasz, az ukrán Külügyminisztérium szóvivője szégyenletesnek nevezte a szurkolóriasztó figyelmeztetéseket.

„Náci szimbólumokat lehet látni bármelyik angol meccsen is. Most akkor emiatt ne menjenek a szurkolók a londoni olimpiára?” – vágott vissza Oleg Volosin.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik