A vesztesek gratulálnak, a győztesek örülnek

Vágólapra másolva!
2012.06.17. 09:28
null
Negyeddöntőben a görögök. Készül az újabb csoda? (Fotó: Reuters)
Címkék
Nem kis meglepetésre az előzetesen gyengébbnek tartott cseh és görög válogatott harcolta ki a továbbjutást A-csoportból a labdarúgó Európa-bajnokságon. A záró forduló két kárvallottja az előzetesen, de főképp az első fordulón mutatott játéka alapján csoportfavoritnak tartott orosz és a társházigazda lengyel nemzeti csapat, amelynek tagjai és vezetői érthetően csalódottan nyilatkoztak a tegnap esti mérkőzések lefújása után – nyilatkozatcsokor.

„Elég jól játszottunk, benyomtuk őket, de a görögök kitűnően védekeztek. Azt hiszem, az első félidőben kifejezetten jól járattuk a labdát. Le a kalappal a görögök előtt, a második játékrészben elképesztően nehéz volt ellenük játszani” – nyilatkozta Dick Advocaat, akinél a meccs után az újságírók természetesen rögtön utalgattak arra, hogy a PSV-nél folytatja pályafutását.

„Nem érdekel, hogy mit mondanak mások rólam ebben a témában. A stábom igazán keményen dolgozott, és tizenhat mérkőzésen át veretlenek maradtunk az orosz csapattal. Balszerencsések voltunk. Nyernünk kellett volna ma, de ilyen a futball, szóval gratulálunk a görögöknek” – tette hozzá a szbornajától elbúcsúzó holland.

Advocaathoz hasonlóan vereséggel lépett le a színpadról Franciszek Smuda, a lengyelek szakvezetője, aki abban egyezett meg Grzegorz Latóval, a Lengyel Labdarúgó-szövetség elnökével, hogy távozik posztjáról, amint együttese számára befejeződnek az Európa-bajnokság küzdelmei.

„Nos, a csehek elleni találkozóval véget ért csapatom számára és az én számomra is a nagy kaland. Szeretném megköszönni a játékosoknak és a szövetségnek is, hogy mindent kiadtak magukból. Köszönöm a szurkolóknak is, akik végig támogattak minket nap mint nap. Csehország első osztályú futballt mutatott be, nagyszerű gólt szerzett. Mi nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket, különösen az első félidőben hibáztunk sokat. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a válogatott nagyot lépett előre” – nyilatkozta Franciszek Smuda.

A találkozó után az 1–0-s vereséget szenvedő lengyelek csapatkapitánya, Jakub, vagy ahogyan a szurkolók szólítják, Kuba Blaszczykowski is megszólalt: „Szeretném megköszönni a szurkolóknak a buzdítást, amit velük éltünk át, nagyon jó érzés volt. Sajnálom, hogy kikaptunk, de tovább kell lépni, és átgondolni a történteket. A tapasztalat, amelyet ma szereztünk, nagyon fontos lehet később.”

„Gyengén kezdtünk, de fokozatosan javultunk. Elkezdtünk helyzeteket kialakítani, és végül megérdemelten lőttünk gólt.” Ezek már a csehek gólszerzőjének, a – Václav Pilarhoz hasonlóan – kétgólos Petr Jiráceknek a szavai.

A cseh csapatkapitány, Petr Cech egyetértett azzal, hogy a mérkőzés elején a lengyelek voltak a jobbak.

„Nagyon rosszul kezdtünk, és megadtuk a lehetőséget ellenfelüknek, hogy a hibáinkat kihasználva rendre a kapunk elé érkezzen. Amikor azonban elkezdtünk jobban futballozni, már kialakítottunk helyzeteket is, és megérdemelten szereztünk gólt. Tudtuk a másik mérkőzés eredményét, mondták nekünk, és a kivetítőn is láthattuk, de mi csak magunkkal törődtünk, és úgy döntöttünk, hogy nem várunk a csodára. Helyette inkább gólt lőttünk” – vélekedett a Chelsea kapusa.

A görögök csapatkapitánya, az Oroszország (1–0) ellen győztest gólt szerző Jorgosz Karagunisz ekképpen fogalmazott: „Egész egyszerűen varázslatos pillanat ez a számunkra. Ez az este rendkívül fontos volt nekünk, a görögöknek és egész Görögországnak. Elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk a nehézségek ellenére. Akkor szereztünk gólt, amikor szükségünk volt rá, most pedig itt az ideje az ünneplésnek.”

Karagunisz csak félig-meddig ünnepelhet, összeszedte ugyanis második sárga lapját, így kihagyni kénytelen a negyeddöntőt.

GÖRÖGORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–0

(A Magyar Televízió felvétele)

CSEHORSZÁG–LENGYELORSZÁG 1–0

(A Magyar Televízió felvétele)

EURO 2012
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
GÖRÖGORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–0
Varsó, Nemzeti Stadion, 55 614 néző. Vezette: Eriksson (svéd)
GÖRÖGORSZÁG: Szifakisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz – Maniatisz, Karagunisz (Makosz, 67.), Kacuranisz – Szalpingidisz (Ninisz, 83.), Gekasz (Holevasz, 64.), Szamarasz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Kispad: Corvasz, Halkiasz (kapusok), Malezasz, Fotakisz, Fetfacidisz, Fortunisz, Liberopulosz, Mitroglu
OROSZORSZÁG: Malafejev – Anjukov (Izmajlov, 81.), Ignasevics, A. Berezuckij, Zsirkov – Sirokov, Gyenyiszov, Glusakov (Pogrebnjak, 72.) – Dzagojev, Kerzsakov (Pavljucsenko, a szünetben), Arsavin. Szövetségi kapitány: Dick Advocaat
Kispad: Akinfejev, Sunyin (kapusok), Granat, Saronov, Nababkin, D. Kombarov, Szemsov
Gólszerző: Karagunisz (45.)
EURO 2012
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
CSEHORSZÁG–LENGYELORSZÁG 1–0 (0–0)
Wroclaw, Városi Stadion, 41 480 néző. Vezette: Thomson (skót)
A KEZDŐCSAPATOK
Csehország: Cech – Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limbersky – Hübschman, Plasil – Jirácek (Rajtoral, 83.), Kolár, Pilar (Rezek, 88.) – Baros (Pekhart, 91.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Kispad: Lastuvka, Drobny (kapusok), Suchy, Hubník, Rosicky, Petrzela, Darida, Necid, Lafata
Lengyelország: Tyton – Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch – Dudka, Polanski (Grosicki, 56.) – Blaszczykowski, Murawski (Mierzejewski, 73.), Obraniak (Brozek, 73.) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Franciszek Smuda
Kispad: Sczesny, Sandomierski (kapusok), Wojtkowiak, Kaminski, Wawrzyniak, Matusczyk, Rybus, Wolski, Sobiech,
Gólszerző: Jirácek (72.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Csehország 3 2 1 4–5 –1 6
2. Görögország 3 1 1 1 3–3 0 4
3. Oroszország 3 1 1 1 5–3 +2 4
4. Lengyelország 3 2 1 2–3 –1 2
Az azonos pontszámmal végző Görögország és Oroszország között az egymás elleni eredmény döntött – a görögök javára (1–0).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik