Vb 2022: Neymar beérte Pelét, aki azért még előtte van

Vágólapra másolva!
2022.12.05. 22:20
null
Neymar a meccs után jobbulást kívánt Pelének (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, Brazília 4–1-re legyőzte Dél-Koreát a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében, s bejutott a legjobb nyolc közé. A találkozón Neymar csatlakozott Peléhez és Ronaldóhoz, ő lett a harmadik brazil, aki három különböző vb-n is gólt szerzett. A meccs további érdekesebb statisztikáiból válogatottunk.

 

Dél-Korea eddig egyszer, még 1999 márciusában győzte le Brazíliát, és ezzel máig az egyetlen ázsiai válogatott, amelynek ez sikerült. Nyilván Kimék azzal a szándékkal léptek pályára, hogy másodszor is legyőzzék a brazilokat, ám ez a terv alig negyedóra alatt összedőlt. Addigra ugyanis 2–0-ra vezetett Brazília – a dél-amerikaiak vb-történelmük során soha ilyen gyorsan nem kerültek még kétgólos előnybe.

A második góllal egyébként Neymar rendkívül illusztris társaságba került: ő lett a harmadik brazil játékos, aki három különböző világbajnokságon is betalált. Ez először Pelének sikerült, a második Ronaldo volt.


Apropó, Pelé! A nagybeteg legenda azért még egy igen fontos mutatóban a PSG kiválósága előtt áll: a játékosként az egyetlen háromszoros világbajnok 92 válogatott meccsén 77 gólt szerzett, Neymar 123 mérkőzésen 76 találatnál jár.

 

Brazília a 2014-es torna óta nem szerzett négy gólt világbajnoki meccsen – akkor Kamerunt győzte le 4–1-re, Neymar akkor is betalált, kétszer is. Öt gólt legutóbb egy mérkőzésen a 2002-es vb-n szerzett a selecao: a csoportkör zárásaként Costa Ricát győzte le 5–2-re. Hat és hét brazil gól egy meccsen egyaránt az 1950-es tornán született legutóbb, hétnél több pedig még sohasem.

Dél-Koreának az első, 1954-es vb-szereplést leszámítva – amikor a mieinktől 9:0-ra, a törököktől 7:0-ra kapott ki – az 1998-ban a hollandoktól elszenvedett 5–0-s zakója a legsúlyosabb vb-veresége. Ráadásul a két '54-es meccs után harmadszor fordul elő az ázsiaiakkal, hogy egy félidő alatt kapnak négyet. Brazíliával viszont csak második alkalommal fordult elő, hogy négy gólt szerzett az első félidőben.

 

A brazil válogatott a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben 35 perc alatt több gólt szerzett – négyet –, mint a csoportkörben a három meccs, vagyis 270 perc alatt (3).

 

Thiago Silva a harmadik brazil találatnál gólpasszt adott Richarlisonnak, ezzel pedig 38 éves 74 napos korában ő lett a mérések 1966-os kezdése óta a legidősebben gólpasszt jegyző játékos világbajnokságon.

 

Elköszöntünk Ázsiától: Japán és Dél-Korea mai, illetve az ázsiai konföderációba tartozó ausztrálok szombati búcsújával eldőlt, hogy ezen a világbajnokságon sem lesz képviselője a földrésznek a legjobb nyolc között. Erre egyébként eddig két tornán volt példa: 1966-ban Észak-Korea, 2002-ben pedig a társházigazda Dél-Korea került a legjobb nyolc közé.

A harmadik számú kapus, Weverton pályára küldésével Brazília mind a 26 benevezett játékosát bevetette már, ezzel az első lett a világbajnokságok történetében, aki 26 játékost szerepeltet egy tornán.


 

Bővebben a mérkőzésről itt olvashatnak!

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

BRAZÍLIA–DÉL-KOREA 4–1 (4–0)
Doha,
974 Stadion, 43 847 néző. Vezette: Turpin (francia)
BRAZÍLIA: Alisson (Weverton, 80.) – Éder Militao (Dani Alves, 63.), Th. Silva, Marquinhos, Danilo (Bremer, 72.) – Paquetá, Casemiro, Neymar (Rodrygo, 80.) – Raphinha, Richarlison, Vinícius Júnior (Martinelli, 72.). Szövetségi kapitány: Tite
DÉL-KOREA:
Kim Szung Kju – Kim Mun Hvan, Kim Min Dzse, Kim Jung Kvon, Kim Dzsin Szu (Hong Csul, a szünetben) – Li Dzse Szun (Li Kang In, 74.), Dzsung Vu Jung (Szon Dzsun Ho, a szünetben), Hvang In Bom (Paik Szung Ho, 65.), Hvang Hi Csan – Szon Hung Min, Cso Ku Szung (Hvang I Dzso, 80.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Gólszerző:
Vinícius Júnior (7.), Neymar (13. – 11-esből), Richarlison (29.), Paquetá (36.), ill. Paik Szung Ho (76.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik