Vb 2022: Álvaro Morata kerékpárral vinné az Aranycipőt riválisának

Vágólapra másolva!
2022.12.06. 10:05
null
Álvaro Morata (középen) eddig mindegyik mérkőzésen betalált a tornán, a nyolcaddöntőben is folytatná jó sorozatát (Fotó: Reuters)
Álvaro Morata mindhárom csoportmérkőzésén betalált, és Marokkó ellen is sokat tehet a továbbjutásért, őt azonban csak az érdekli, hogy Spanyolország világbajnok legyen.

 

A A népszerű sztárfutballisták árnyékában még mindig viszonylag kevés szó esik Álvaro Moratáról, pedig a spanyol csatárnak nagyon jól megy a játék a katari tornán. Costa Rica ellen góllal és gólpasszal vette ki a részét a 7–0-s győzelemből, és betalált Németország (1–1), illetve Japán (1–2) ellen is, úgy, hogy az első két mérkőzésen csak csereként kapott lehetőséget. Átlagosan 42 percenként szerez gólt, ebből a szempontból eddig a világbajnokság legeredményesebb csatára. Kedden, Marokkó ellen bizonyára kezdő lesz, és ha folytatja jó sorozatát, Spanyolország pedig a nyolc közé jut, a gólkirályi címre is jó eséllyel pályázhat. Ő azonban lemondana erről, csak zárjon sikerrel a válogatottja.

„Kerékpárral viszem el a gólkirályi címért járó Aranycipőt Kylian Mbappénak, ha cserébe Spanyolország világbajnok lesz    – mondta a harmincéves csatár az As-nak adott interjúban. – Ha pedig esetleg nem mi nyerünk, remélem, Portugália lesz a befutó, mert Cristiano Ronaldo megérdemelné, hogy világbajnok legyen. De igaz ez Lionel Messire és Neymarra is. Nyilván jó érzés, hogy ilyen futballistákkal harcolhatok a gólkirályi címért, de azt is aláírnám, ha most haza kellene mennem, de a miénk lenne a trófea. Senki sem emlékszik majd ezekre a gólokra, ha kiesünk a nyolcaddöntőben. Mindegy, hogyan, csak nyerjük meg a világbajnokságot! Ami engem illet, készen állok, jó formában várom a Marokkó elleni találkozót. Bár az utolsó csoportmérkőzésen kikaptunk Japántól, nem gondolom, hogy a vereség túlságosan megviselte volna a csapatot. Sőt, bizonyos szempontból még jól is jött. Jókor kaptuk a pofont, ha a nyolcaddöntőben jött volna, négy évig sírhatnánk miatta. Így viszont van lehetőségünk javítani. Ezzel együtt is továbbjutottunk az egyenes kieséses szakaszba, elsősorban annak köszönhetően, hogy az első mérkőzésen hét góllal győztük le Costa Ricát. Ez kívülről könnyűnek tűnt, de higgyék el, annyira nem volt az.”

Álvaro Moratának ez a harmadik világversenye, a 2018-as vb-n nem volt kerettag, a 2016-os és a 2020-as Eb-n három-három gólt szerzett, és most is ennyinél jár, vagyis három nagy tornán már kilenc gólja van. Bár még mindig sok kritikát kap, és klubszinten valóban hullámzó a teljesítménye, úgy tűnik, őt a világ- és Európa-bajnokságok motiválják igazán.

„Kár, hogy mindkét tornát csak négyévente rendezik meg – folytatta. – Próbálom élvezni, hogy itt lehetek, ki tudja, játszhatok-e még világbajnokságon. Vagy mikor szerepehetek ismét a spanyol válogatottban. Éppen ezért minden mérkőzésre úgy készülök, mintha az utolsó lenne. Én is tisztában vagyok vele, hogy külföldön jobban elismerik a teljesítményemet, mint otthon, de ezzel nem vagyok egyedül. Hasonló a helyzete Ciro Immobilénak, akit Olaszországban meglepően sokat kritizálnak. Engem csak az érdekel, hogy az Atlético Madridnál és a válogatottnál elismerjék a teljesítményemet, a többire úgysincs ráhatásom. Egyébként így, érettebb fejjel, háromgyerekes apukaként már nem foglalkozom annyit a bírálókkal, mint korábban, és próbálom sokkal jobban élvezni a játékot.”

A spanyol válogatott kiütéses győzelmet aratott Costa Rica ellen, de Marokkóval vélhetően nehezebb dolga lesz (Fotó: Reuters)
A spanyol válogatott kiütéses győzelmet aratott Costa Rica ellen, de Marokkóval vélhetően nehezebb dolga lesz (Fotó: Reuters)

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

16.00: Marokkó–Spanyolország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik