Dani Alves és Paquetá is bemutatta, mitől lesz jó egy kapáslövés

RÓZANT JÁNOSRÓZANT JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.12.08. 11:24
null
Dani Alves gyönyörű, elvetődős kapáslövése Dél-Korea ellen (Fotó: AFP)
Folytatjuk szakmai elemzéseink sorát a labdarúgó-világbajnokságon látott példák alapján. A lövőcselek, a kirúgások és a labdafedezés után most a kapáslövések kerülnek terítékre – melyek közül két jól eltalált lövést is láthattunk a Brazília–Dél-Korea (4–1) nyolcaddöntőben. 

A Brazília–Dél-Korea (4–1) mérkőzésen két gyönyörű kapáslövést is láthattunk. A mai elemzésben bemutatjuk azt a pillanatot, aminek hatására ez a nehezen kivitelezhető lövésfajta sikeres lesz, és biztosan nem megy a kapu fölé a labda.

Gyakori megállapítás egy kapu fölé lőtt kapáslövésnél, hogy a játékos nem dőlt rá eléggé a labdára, ezért nem találta el a kaput. Vagyis a felső testével inkább hátra dőlt, mintsem előre. Azonban ha ez igaz lenne, akkor Dani Alves lövésének bőven a kapu felett kellett volna elszállnia.

A labda akkor fog a megfelelő magasságban továbbhaladni, ha a rúgó játékos a labda közepét találja el, vagy egy kicsit feljebb. Amennyiben a labda felétől lejjebb találja el a labdát, úgy az felfelé fog elindulni.

Lucas Paquetá gólja tökéletes kapáslövésből született

Vinicius Junior beadását követően Paquetá (sárga nyíl) ebben a pillanatban lövi el a labdát. Ezen a képen is látható, hogy a labda közepének a környékét találja el, semmiképp sem lejjebb.

A lövése lefele indul el és laposan a kapuba vágódik – gyönyörű gól!


Ez a lövés pillanata. A sárga nyíl mutatja a brazil játékos lábát a labdához képest. Mint látható, a labda felétől följebb találta el a labdát, ezért ment laposan a kapuba.

A meccs végén Dani Alves mutatott be egy tanítani való kapáslövést (ami után a labda végül az egyik dél-koreai játékosról szögletre pattant)

A bal szélről érkezik a labda (sárga nyíl) és Dani Alves már elkezd rákészülni a lövésre.

A bal lábával előre lendít és közben hátradől.

Gyönyörű mozdulattal kapura lő, a labda annak ellenére lefele indul el, hogy teljesen hátradőlt.

A labda azért indult el lefelé, mert a labda felétől följebb találta el. (Ez tökéletesen látszik a legfölső, kiemelt képünkön is.)

Végül egy pattanás után az egyik dél-koreai védőről szögletre megy a labda.

A példák azt mutatják, hogy a kapáslövések helyes kivitelezését tekintve jóval fontosabb a helyes találati pont, mint az, hogy a játékos merre dől a felső testével. Paqueta és Alves lövéseiből is jól látszik, mi kell ahhoz, hogy a labda ne menjen a kapu fölé.

RÓZANT JÁNOS
(edző, Neofutball)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik