Zidane élete formájában okította a brazilokat – vb-videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 01:15
null
Zinédine Zidane gólöröme a brazilok ellen 2006-ban (Fotó: Reuters)
2006-ban Franciaország ezen a napon ejtette ki a címvédő Brazíliát, és úgy tűnt, Zinédine Zidane visszavonulása az alkalomhoz méltón ünnepi lesz. A labdarúgó-világbajnokságok történetét videókkal feldolgozó öröknaptárunk július elsejei bejegyzései következnek – a továbbjutó Lionel Messivel és a továbbjutó Cristiano Ronaldóval…

 

A francia–brazil csata mellett többek között felidézzük…

• hogyan küzdött meg Anglia Kamerunnal az 1990-es torna emlékezetes negyeddöntőjében;
• hogyan működött közre Cristiano Ronaldo akkori manchesteri klubtársa, Wayne Rooney kiállításában 2006-ban;
• hogyan ért el védési rekordot Tim Howard, az amerikai kapus 2014-ben.

Ademir, a brazilok klasszisa
Ademir, a brazilok klasszisa

1950: BRAZÍLIA MEGNYERI A CSOPORTDÖNTŐT, ÉS BEJUT A LEGJOBB NÉGY KÖZÉ

Brazília kissé kényelmetlen helyzetben várta a jugoszlávok elleni, csoportdöntőnek is beillő mérkőzést 1950. július 1-jén. A házigazda ugyanis korábban váratlanul pontot vesztett Svájc ellen, így mindenképpen le kellett győznie a jugókat a legjobb négy közé kerüléshez.

Mint a mellékelt filmfelvétel is érzékelteti, a festői Rio de Janeiróban tombolt a vb-őrület. A Maracaná Stadionba bezsúfolódó több mint 140 ezer ember aztán már a mérkőzés 4. percében örömmel nyugtázta, hogy csapatuk sztárja, Ademir megszerzi a vezetést.

A plávik korántsem adták meg magukat, ám amikor Zizinho a 69. percben – nem sokkal azt követően, hogy szabályosnak tűnő gólját nem adták meg – növelte az előnyt, gyakorlatilag biztossá vált: Brazília ott lesz a legjobb négy között. Így is lett. VIDEÓ ITT!

VB 1950, BRAZÍLIA – JÚLIUS 1.
CSOPORTMÉRKŐZÉS
Rio de Janeiro Brazília–Jugoszlávia 2:0

 

A két Billy: Hamilton, a gólszerző 
és Bingham, a kapitány (Fotó: Belfast Telegraph)
A két Billy: Hamilton, a gólszerző és Bingham, a kapitány (Fotó: Belfast Telegraph)

1982: FOLYTATÓDIK AZ ÉSZAKÍR CSODA

A spanyolországi viadal első júliusi játéknapján a középdöntő második fordulójából rendeztek mérkőzéseket, és az első körben a házigazdákat, továbbá Jugoszláviát is maguk mögé parancsoló észak-írekben volt még erő egy újabb bravúrra.

Billy Bingham előzetesen nem sokra tartott, ám lelkes játékával sok hívet toborzó csapata a felhők közé ugró Billy Hamilton fejesével szerzett vezetést Ausztria ellen, és bár a fordulás után Bruno Pezzey, valamint Reinhold Hintermaier találatával a „sógorok” fordítottak, az amúgy a válogatott nagy gólvágói közé nem sorolható Hamilton újabb fejessel pontot mentett. VIDEÓ ITT!

Észak-Írország néhány nap múlva az elődöntőbe jutás reményében vehette fel a harcot Franciaországgal a 4. csoport utolsó meccsén.

Az 1. csoportban a Szovjetunió Horen Oganyeszjan második félidő eleji kapáslövésével legyőzte Belgiumot, így a belgák kiestek, a szovjetekre pedig ki-ki mérkőzés várt Lengyelország ellen. VIDEÓ ITT!

VB 1982, SPANYOLORSZÁG – JÚLIUS 1.
KÖZÉPDÖNTŐ (2. CSOPORTKÖR)
Barcelona Szovjetunió–Belgium 1–0
Madrid Észak-Írország–Ausztria 2–2

 

1990: DRÁMAI HOSSZABBÍTÁS NÁPOLYBAN, ANGLIA KÉT BÜNTETŐVEL MEGÁLLÍTJA KAMERUNT

A világ immár hetek óta Kamerun-lázban égett – egészen pontosan azóta, hogy az olaszországi torna nyitányán az afrikai válogatott legyőzte a címvédő Argentínát. Bobby Robson angol válogatottja azonban úgy tervezte, a július elsejei negyeddöntőben korán értésére adja a zöld mezes csodacsapatnak, hogy a legjobb négybe jutásról ne is álmodozzon. David Platt fejesével gyorsan meg is született az angol vezető gól, csakhogy…

…a szünetben beállt az öreg varázsló, a tornán korábban négy gólt szerző Roger Milla, és az általa kiharcolt büntetőből Emmanuel Kundé hamarosan egyenlített. Négy perc múlva már vezetett Kamerun, a nem sokkal korábban becserélt Eugene Ekeke – Milla passzából – finom mozdulattal átemelte a labdát az angol kapus, Peter Shilton felett.

Volt azonban egy sokra hivatott angol gólvágó is a pályán, bizonyos Gary Lineker, aki nemcsak kiharcolt, hanem értékesített is két büntetőt – így Kamerun végül tényleg megállni kényszerült az elődöntő kapujában. VIDEÓ ITT!

Mezcsere után – búcsúzó kameruniak, az előtérben Francois Omam-Biyik, Stephen Tataw és Roger Milla (Fotó: AFP)
Mezcsere után – búcsúzó kameruniak, az előtérben Francois Omam-Biyik, Stephen Tataw és Roger Milla (Fotó: AFP)

 

Az angolok ekkor már tudták, hogy a következő ellenfelük az NSZK lesz. A nyugatnémetek Csehszlovákiát múlták felül, győztes góljukat Lothar Matthäus lőtte abból a büntetőből, amit az aznap délután különösen elesős kedvében futballozó Jürgen Klinsmann harcolt ki. VIDEÓ ITT!

Az már korábban eldőlt, hogy a másik ágon Olaszország és Argentína küzd meg a döntőbe jutásért.

S ha már elbúcsúzunk a csehszlovák válogatottól, íme egy FIFA-videó, amely összefoglalja az ötgólos Tomás Skuhravy és társainak ötmérkőzéses olaszországi szereplését! VIDEÓ ITT!

VB 1990, OLASZORSZÁG – JÚLIUS 1.
NEGYEDDÖNTŐ
Milánó NSZK–Csehszlovákia 1–0
Nápoly Anglia–Kamerun 3–2, hosszabbítás után
Cristiano Ronaldo (a bal szélen) intézkedik, Wayne Rooneynak nem tetszik (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo (a bal szélen) intézkedik, Wayne Rooneynak nem tetszik (Fotó: AFP)

 

2006: C. RONALDO KIÁLLÍTTATJA ROONEYT, FRANCIAORSZÁG KIEJTI BRAZÍLIÁT

Wayne Rooney itt, Cristiano Ronaldo ott – a Manchester United két fiatal kiválóságának párbajaként harangozták be a németországi világbajnokság Anglia–Portugália negyeddöntőjét 2006. július elsején. Gólt ugyan egyikük sem szerzett, mégis ők kerültek a középpontba: a 62. percben ugyanis C. Ronaldo is ott tüsténkedett a tetthelyen, sőt egy cinkos kacsintással nyugtázta is, amikor a Ricardo Carvalho ágyékába taposó Rooneyt kiállította a játékvezető. (A mérkőzést az argentin Horacio Elizondo vezette, aki később a döntőben is felmutatta a piros lapot – egy bizonyos Zinédine Zidane-nak...) AZ ESETRŐL VIDEÓ ITT!

A következő idény elején mindezt szemére is vetették a Manchesterbe visszatérő portugálnak, még arról is szó volt, hogy kénytelen lesz másutt folytatni a pályafutását. Súlyosbító körülmény, hogy a gól nélküli meccset követő tizenegyespárbajt – akárcsak a két csapat két évvel korábbi lisszaboni Eb-negyeddöntőjét – Portugália nyerte meg. A szétlövést Ronaldo találata döntötte el... VIDEÓ ITT!

„Varázslatos!” – és a francia sportlapnak igaza volt…
„Varázslatos!” – és a francia sportlapnak igaza volt…

Sir Alex Ferguson, az MU menedzsere természetesen okosabb volt annál, mint hogy BL-győzelem nélkül hagyta volna távozni kincset érő támadóját…

Az utolsó negyeddöntőben az addig százszázalékosan teljesítő brazil válogatott és a spanyolok legyőzésével új erőre kapó Franciaország csapott össze. S akárcsak a nyolc évvel korábbi vb-döntőben, a franciák ismét jobbnak bizonyultak.

A torna utáni visszavonulását már előre bejelentő Zinédine Zidane csodálatosan futballozott, ereje teljében lévő karmesterként ő adta a passzt Thierry Henrynak, aki góljával végül eldöntötte a frankfurti mérkőzést. VIDEÓ ITT!

S hogy mikkel is ejtette ámulatba a szurkolókat Zidane ezen a frankfurti estén? Nézzük! VIDEÓ ITT!

VB 2006, NÉMETORSZÁG – JÚLIUS 1.
NEGYEDDÖNTŐ
Gelsenkirchen Portugália–Anglia 0–0, 11-esekkel 3–1
Frankfurt Franciaország–Brazília 1–0

 

Vége – de nem Tim Howardon múlt
Vége – de nem Tim Howardon múlt

2014: LENYŰGÖZŐ KAPUSTELJESÍTMÉNY

Habár a 16-os számot a FIFA utóbb 15-re csökkentette, a vb-rekord ettől még érvényben maradt: Tim Howard, az amerikaiak magyar származású kapusa hivatalosan 15 védést mutatott be a belgák elleni nyolcaddöntőben, és noha ezzel nem tudta megakadályozni hősiesen küzdő csapata kiesését, minden idők – pontosabban az efféle statisztikák nyilvántartásának kezdete (1966) óta tartó időszak – legjobb világbajnoki kapusteljesítménye az övé lett. Howard védéseiről VIDEÓ ITT!

A vb-történelem 60. hosszabbításában Kevin De Bruyne és Romelu Lukaku fogott ki rajta. A 2–1-es belga sikerrel biztossá vált, hogy a vb-történelemben elsőként csak csoportelsők jutnak be a legjobb nyolc közé. VIDEÓ ITT!

A korábbi mérkőzésen ugyanis szintén egy addig hibátlan csapat győzött: Argentína egy góllal felülmúlta a szépen helytálló, a hajrában kapufával ijesztgető svájci csapatot. Lionel Messi gólsorozata megszakadt, Ángel Di María győztes góljának előkészítése azonban az ő érdeme. VIDEÓ ITT!

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚLIUS 1.
NYOLCADDÖNTŐ
Sao Paulo Argentína–Svájc 1–0, hosszabbítás után
Salvador Belgium–Egyesült Államok 2–1, hosszabbítás után

 

2018: A TIZENEGYESPÁRBAJOK NAPJA

Spanyolország negyedszer kísérelt meg legyőzni egy világbajnoki házigazdát, és negyedszer sem járt sikerrel. Pedig a vezetés megvolt, majd a későbbiekben a helyzetek is ahhoz, hogy legyűrje Oroszországot. Azonban a hazaiak kapusa, Igor Akinfejev nemcsak a rendes játékidőben védett remekül, hanem a tizenegyespárbajban is: előbb Koke, majd Iago Aspas labdáját hárította a szétlövésben, és mivel a társai nem hibáztak, a szbornaja bejutott a legjobb nyolc közé. A spanyolok csak a tornától búcsúztak, egy világbajnokuk a nemzeti csapattól is: Andrés Iniesta 131 mérkőzést számláló remek válogatott karrierjének utolsó labdaérintése a párbaj első 11-esének ellövése volt. Ő nem hibázott; nem rajta múlt, hogy Spanyolország harmadszor vesztett tizenegyespárbajt vb-n, beállítván Anglia és Olaszország (negatív) rekordját. VIDEÓ ITT!

Milyen kár! – ez a spanyol Sport álláspontja; Horvátország eufóriában – ez pedig Vecernji listé
Milyen kár! – ez a spanyol Sport álláspontja; Horvátország eufóriában – ez pedig Vecernji listé

 

Noha az első négy percben két gól is született (Mathias Jörgensen lövésére Mario Mandzukic válaszolt), sőt ítéltek egy büntetőt a hosszabbításban is, szétlövés döntött a játéknap másik nyolcaddöntőjében is. A 116. percben Kasper Schmeichel kivédte Luka Modric büntetőjét, majd a párbajban további kettőt, de ez sem volt elég: Danijel Subasic a szétlövésben védett ki hármat – Horvátország az ő hősiességét ünnepelve jutott be a negyeddöntőbe. VIDEÓ ITT!

VB 2018, OROSZORSZÁG – JÚLIUS 1.
NYOLCADDÖNTŐ
Moszkva (Luzsnyiki) Spanyolország–Oroszország 1–1 – tizenegyesekkel 3–4
Nyizsnyij Novgorod Horvátország–Dánia 1–1 – tizenegyesekkel 3–2
SOROZATUNK ÖSSZES EPIZÓDJA A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik