Vb 2018: „Visszahozták a hitet a szerb futballba” – az öröm pillanatai

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.10.10. 11:14
null
Nagy volt az öröm a szerbeknél a grúzok legyőzése után
„Nem sokan bíztak abban, hogy sikerül kijutnunk a jövő évi világbajnokságra, azonban én az első naptól kezdve hittem a fiúkban” – mondta Szlavoljub Muszlin, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az 1–0-s hazai győzelemmel végződő Szerbia–Grúzia mérkőzés után. A győzelemnek köszönhetően Szerbia megnyerte a D jelzésű selejtezőcsoportot, így kijutott az oroszországi tornára, míg a második helyet megszerző írek pótselejtezőn próbálhatják meg kiharcolni a vb-részvételt.

A szerbek nem éppen így képzelték el az utolsó vb-selejtezőjüket, ugyanis az eredeti terv az volt, hogy az utolsó előtti fordulóban Bécsben, ahol a sok vendégmunkás miatt szinte hazai pályán játszhattak, legyőzik Ausztriát, majd Belgrádban, a Crvena zvezda stadionjában a grúzok ellen már örömfocival jutalmazzák meg a szurkolóikat. A bécsi 3–2-es vereség miatt azonban ez a terv dugába dőlt, így Grúzia ellen győzelem kellett a biztos csoportelsőséghez. Ez a teher rá is nyomta a bélyegét a vendéglátó első félidei teljesítményére, s az első játékrész végén a lelátóról érkező füttyszó annak volt a jele, hogy ezzel a produkcióval nem biztos, hogy meglesz a vb-részvétel.

A második félidőben Szerbia egy lépéssel közelebb került Oroszországhoz, ugyanis az írek gólja a walesiek ellen azt jelentette, ha Szerbia döntetlent játszik Grúziával, Írország viszont nyer, akkor a szerbek és az írek is 19 ponttal fejezik be a selejtezőt, de Szerbiáé lesz az első hely. A második félidő közepén Szerbia teljesen átvette az irányítást, a grúzok csak a védekezéssel törődtek, s a sok helyzet után a 74. percben eldőlt a mérkőzés. A csapatkapitány Braniszlav Ivanovics szólója után egy kis szerencsével Alekszandar Mitrovics elé került a labda, aki a túloldalon pontosan érkező Alekszandar Prijovicshoz passzolt, aki külsővel, a rövid sarok felé csúszó kapust becsapva, egy finom mozdulattal megszerezte élete első válogatottbeli gólját.

Nikolics Nemanja korábbi csapattársa, aki jelenleg a görög PAOK-ban játszik, a találkozó után elmondta, egész életében erre a pillanatra vágyott, hogy a szerb válogatottban fontos gólt lőjön. Sokat nem kellett várnia, hiszen ez volt a válogatottban az ötödik mérkőzése, s élete legfontosabb gólja.

NIKOLICS NEMANJA GRATULÁCIÓJA SEM MARADT EL


„Amikor a többiek rám ugrottak, levegőt sem kaptam! Gyerekként erről álmodtam, és tényleg, ez most így tökéletesen alakult. Megérdemelten jutottunk ki a világbajnokságra!” – mondta a mérkőzés után Prijovics.

A szervezők természetesen készültek a szerb győzelemre, s abban a pillanatban, amikor a lengyel Pawel Gil lefújta a találkozót, a helyszínen tartózkodó 40 ezer ember csodálhatta a tűzijátékot:

„Kell egy kis idő, mire felfogjuk, hogy kijutottunk a világbajnokságra – nyilatkozta Muszlin, aki szerint ezúttal is bebizonyosodott, hogy az utolsó lépés a legnehezebb. – Két meccslabdánk volt, az első Bécsben, a második Belgrádban. Ezen a két találkozón nyújtottuk a legrosszabb teljesítményt. Megijedtünk a nagy lehetőségtől, de ez normális” – tette hozzá a szövetségi kapitány, aki büszke a kiválasztottjaira, ugyanis Szerbia legutóbb 2010-ben szerepelt nagy tornán. Akkor a dél-afrikai világbajnokságon lépett pályára a Radomir Antics vezette együttes, azóta azonban sem a 2012-es és a 2016-os Eb-re, sem a 2014-es vb-re nem kvalifikálta magát.

„Köszönöm a szurkolóknak a támogatást. Majdnem elsírtam magam, amikor a nézők a szerb himnuszt énekelték. A félidei fütty teljesen jogos volt, de utána a csapat a szünetben megbeszélte, hogy keményebben kell játszani és a játék színvonalán is javítani kell” – fejezte be mondandóját Muszlin, aki szerint a vb-n ennél sokkal jobb teljesítményre lesz szükség. Jelen állás szerint Szerbia a negyedik kalapban kap helyet a december 1-jei sorsoláson.

Legpontosabban Nemanja Matics, a Manchester United játékosa fogalmazta meg a pályán látottakat: „A mérkőzésen azt mutattuk meg, hogyan kell küzdeni a válogatott sikeréért, nem pedig azt, hogy milyen a szép futball”.

Belgrád utcáin sem maradt el az ünneplés:

Az öltözőben Vladimir Sztojkovics bontotta ki a pezsgőt. A válogatott kapusa nagyon sok bravúrt mutatott be, így a nemzeti együttes rengeteget köszönhet neki. Képességeiről a Videoton játékosai is meggyőződhettek, hiszen az Európa-liga selejtezőjében a 180 perc alatt egyszer sem sikerült neki gólt lőniük.

Instagram post by Oct 9, 2017 at 9:04pm UTC

4,231 Likes, 128 Comments - (@vladimirstojkovic) on Instagram


A Szportszki Zsurnal sportnapilap címoldalán az Isteni igazság, Szerbia Oroszországban cím jelent meg (Isteni igazság – Bozse pravde, ami a szerb himnusz címe), a belső oldalon pedig az az írás címe, hogy Oroszországba repültek a „sasok”!

A Blic napilap pedig azt adta címnek, hogy: Visszahozták a hitet a szerb futballba.

A Szportszki Zsurnal címlapja
A Szportszki Zsurnal címlapja
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik