Vb 2018: Ventura nyilatkozatán nevetnek kínjukban az olaszok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.15. 13:16
null
Ventura folytatná a munkát az olasz válogatott élén (Fotó: AFP)
Mint megírtuk, a svéd labdarúgó-válogatott jutott ki a 2018-as, oroszországi világbajnokságra, mert az egygólos hazai sikere után idegenben gól nélküli döntetlent játszott Olaszországgal. A négyszeres világbajnok 1958 óta először marad le a világbajnokságról, ennek ellenére Gian Piero Ventura szövetségi kapitány nem ajánlotta fel lemondását. Sőt...

 

A 69 esztendős szakember meglepetésre nem nyújtotta be lemondását közvetlenül a Svédország elleni kudarc után – elmondása szerint az olasz szövetségnek kell döntenie a sorsáról. A kapitány azt is megindokolta, miért érzi magát megfelelő személynek a folytatásra.

„Olaszország nélkül nem lesz ugyanolyan a világbajnokság, de sajnos ez a hajó már elment. Mit lehet tenni? – tette fel a költői kérdést Ventura, majd így folytatta: – Elnézést kérek az olaszoktól az eredmény miatt, ugyanakkor leszögezném, az elmúlt negyven év legjobb olasz eredményeiből több az én nevemhez fűződik. És csak két mérkőzést veszítettem el (hármat – a szerző).”

Az olasz válogatott élére némi meglepetésre kinevezett szakember – aki csak az olasz alacsonyabb osztályokban nyert trófeát csapataival, és nem tartozott a topedzők közé – 2016. július 18-án lépett hivatalába Antonio Conte után. Első mérkőzésén Olaszország 3–1-es vereséget szenvedett Franciaországtól Bariban. Ventura 16 mérkőzésen irányította a squadra azzurrát, mérlege 9 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség. Irányításával a négyszeres világbajnok együttes Spanyolország mögött a második helyen végzett világbajnoki selejtezőcsoportjában, majd Svédország ellen összesítésben 1–0-ra elveszítette a pótselejtezőt.

Ventura az első szövetségi kapitány, akinek nem sikerült kijuttatni Olaszországot a világbajnokságra. Az itáliai válogatott most harmadszor nem vesz részt vb-n, 1930-ban nem indult, 1958-ban és a mostani selejtezőcsoportban pedig nem tudta kivívni a kvalifikációt. Az 1957–1958-as selejtezősorozatban viszont (melyben Olaszország Észak-Írország mögé szorult az európai 8. csoportban) a válogatottjukat nem szövetségi kapitány, hanem a szövetség (FIGC) technikai bizottsága állította össze. Ez Vittorio Pozzo hosszú kapitányságát (1929–1948) kivéve megszokott eljárásnak számított az olasz válogatott esetében. A csapatot Alfredo Foni irányította a mérkőzéseken.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik