Vb 2018: történelmi győzelemről és német bojkottról ír a sajtó – lapszemle

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 09:33
Történelminek nevezi a labdarúgó-válogatott vasárnapi, németek elleni sikerét a mexikói sajtó. A közép-amerikai csapat nagy meglepetésre 1–0-ra legyőzte a címvédő együttest az oroszországi világbajnokság F-csoportjának első fordulójában.

 

„Az élet gólja, a győzelem gólja, a világbajnokság gólja. Hihetetlen győzelem. 2018. június 17-e bekerül a mexikói futballtörténelembe, felejthetetlen, ami a Luzsnyiki Stadionban történt” – fogalmazott az El Universal című lap.

„Történelmi diadal. Mexikó 1–0-ra legyőzte a címvédő németeket úgy, hogy az első félidőben dinamikus, stílusos, a másodikban pedig nagyon okos futballt játszott” – értékelt a Milenio.

A Record szerint Mexikó „nagyot ütött” Oroszországban: „Mexikó jobb volt, mert így akarta. Mert bármi történhet, de az ember akarattal és szívvel mindenre képes.”

A moszkvai meccs egyetlen gólját Hirving Lozano szerezte a 35. percben. A német válogatott most először kezdett nagy tornát vereséggel azóta, hogy a 2006-os vb után Joachim Löw lett a szövetségi kapitánya.

 

 

A Bild – kicsit a politikának is odabökve – máris megfejtette a Mexikó elleni gyenge német játék titkát: Joachim Löw és csapata valójában bojkottálja a vb-t! A komoly kritika címszavakban így szól: a nationalelf évek óta nem védekezett ilyen rosszul, a támadósor láthatatlan volt, a középpályások pedig hálás nézőknek bizonyultak...

A Mexikótól elszenvedett 1–0-s kudarcról a legnagyobb német lap, a Bild az első oldalán Joachim Löw szövetségi kapitánynak címezve azt írta, hogy „Jogi, ez a vb bojkottja volt!”.

„Látta valaki valahol a világbajnokainkat? Moszkvában a pályán mindenesetre nem voltak” – írta a Bild kommentátora, kiemelve, hogy a Nationalelf védelme évek óta a legrosszabb formáját mutatta, a csatárok „láthatatlanok voltak, a középpályások pedig csak nézték a meccset”.

„Micsoda csalódás!” – tette hozzá, megjegyezve: „az egyetlen vigasz, hogy legutóbb az 1982-es vb-n veszítettük el az első mérkőzést, Algéria ellen, mégis bejutottunk a döntőbe”.

A lap szerint Joachim Löwnek ebben a helyzetben egészen új csapatot kell építenie, a kapitány Manuel Neuer és a vasárnap csereként beálló, robbanékony Marco Reus köré szervezve. A következő, Svédország elleni szombati mérkőzés „már a túlélésről szól”, mert „még egy vereség, és kiesünk, és véget ér a buli, mielőtt igazán elkezdődött volna” – tette hozzá az újság.

A Spiegel Online hírportál is kiemelte, hogy a válogatott 1982 óta először kezdett vereséggel világbajnokságot, és akkor is nagy volt a csalódás, de a csapat a döntőig jutott, a 2010-es vb-t pedig Spanyolország indította vereséggel, négy hét múlva mégis világbajnok lett.

Ez „aktuálisan” azt jelenti, hogy Svédországot és Dél-Koreát le kell győzni, és legalább a csoport második helyét el kell érni, bár akkor valószínűleg Brazíliával kell megmérkőzni a nyolcaddöntőben – taglalják.

Természetesen a csoportelsőség lenne „a kényelmesebb változat”, de ez már nem a német csapaton, hanem a többiek teljesítményén múlik, a nyolcaddöntőt viszont saját erőből is el lehet érni – írták.

A Süddeutsche Zeitung című lap szintén rámutatott, hogy Németország a Mexikótól elszenvedett vereség miatt Brazíliával kerülhet szembe a csoportmérkőzések után. „Bőven van ok az aggodalomra” – jegyezte meg a müncheni lap.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemelte, hogy a mexikói csapat a válogatott valamennyi hiányosságára rámutatott.

„Öntelt, nehézkes és szinte kissé buta is: a német csapat megérdemelten maradt alul Mexikóval szemben, és így már az a forgatókönyv sem elképzelhetetlen, hogy a csoportkörben kiesik” – írta hírportálján a Die Zeit című hetilap.

„Németország lejáratta magát”, a Nationalelf „teljes egészében csalódást okozott, főleg a középpályán volt borzasztó” – írta a Die Welt című lap.

„Ez hideg zuhany volt: a német válogatott vérszegény fellépéssel jogosan veszített, a teljesítménye nem ad sok reményt” – írta a Stern című hírmagazin az online kiadásában.

 

 

BRAZÍLIA–SVÁJC 1–1

A brazil O Globo a vitás svájci egyenlítő gól képével indítja hétfői számát, de azt sem fojtja magába, hogy a selecao nem játszott jól.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik