Vb 2018: Szabics testközelből figyelhette a csúcsfutballt

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2018.07.04. 08:08
null
Szabics Imre számos érdekességet látott a világbajnokságon (Fotó: Török Attila)
Szabics Imre az őszi tétmeccsekre készülve néhány napra az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra utazott.

 

Szabics Imre három vb-mérkőzést (Argentína–Izland 1–1, Portugália–Marokkó 1–0, Svédország–Dél-Korea 1–0) a helyszínen nézett meg. Az osztrák válogatott szakmai stábjának tagja, Franco Foda szövetségi kapitány munkatársa hétfőn pedig Telkiben átvette pro licences diplomáját – az utóbbiról kérdeztük.

„Nem volt könnyű, sokat tanultam a képzés során – mondta a korábbi válogatott futballista. – Jó érzés átvenni a diplomát, de nem árt, ha az ember nem feledkezik meg arról, hogy a labdarúgásban a folyamatos képzés, tanulás elengedhetetlen. Ez a papír feljogosít rá, hogy dolgozzunk, de nem segít, ha nem vagyunk naprakészek, ha nem vesszük észre, hogyan változik, milyen irányba tart a nemzetközi futball."

A világbajnokságon eltöltött idő is ezt a szolgálta, kérdés: mi volt a célja a kirándulásnak?

„Azért utaztam Oroszországba, hogy testközelből figyeljem a csúcsfutballt, ki miként próbál eredményt elérni. Leginkább az európai csapatokra figyeltünk, róluk igyekszünk minél több információt szerezni, hátha összekerülünk az Európa-bajnokság selejtezőjében vagy a Nemzetek Ligájában.”

A legfontosabb kérdés nyilván az lehet, hogy ha valaki edzőként figyeli a mérkőzéseket, mit tapasztal, a látottak mennyire befolyásolják a szakmai munkát. A 37 éves edző szerint is kiegyensúlyozott a mezőny.

„A nagy csapatok és a kisebbeknek nevezettek közötti különbség egyre csökken – hangsúlyozta. – A gyengébb képességűek is nagyszerűen védekeznek, a fegyelemmel, a területszűkítéssel szemben sok aranyesélyes szenvedett a vébén. Ami érdekes: az előző években a labdabirtoklási fölény a gólok, a kidolgozott helyzetek számában is megmutatkozott, most sokszor hiába van a labda lényegesen többet az egyik csapatnál, nem jelent magától értetődően győzelmet. Inkább azok a csapatok mutatkoztak eddig veszélyesnek, amelyeknek a labdabirtoklása és a labda elleni játéka kiegyenlítettebb, azért, mert a rendezetlen védelem ellen van esély helyzetbe kerülni – ezt pedig a labdaszerzést követő gyors megindulásokkal lehet elérni. Sebezhető az a gárda, amelyiknél a labda van, de közben nem összpontosít a védelem stabilitására – egy rossz passz, és ha az ellenfél nem ad időt a visszarendeződésre, gyorsan gólszerzési lehetőség lehet belőle."

Az edző szerint az osztrák szurkolók az őszi selejtezőt várják, de azért fájó szívvel nézik a vb-t: már a Foda, Szabics kettőssel legyőzték a vb-n jelenleg a negyeddöntőre készülő Uruguayt és Oroszországot, továbbá megverték Németországot is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik