Vb 2018: Soha nem beszélek nekik 1998-ról – Deschamps

Vágólapra másolva!
2018.07.12. 19:09
null
Didier Deschamps cirógatja az 1995-ös születésű Presnel Kimpembét (balra) (Fotó: AFP)
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjébe jutó francia válogatott kísértetiesen emlékeztet a húsz évvel ezelőtt győzelmet arató csapatra – a Le Figaro című francia napilap szerint.

 

 

Napra pontosan húsz évvel ezelőtt Franciaország először lett aranyérmes a labdarúgó-világbajnokságon, házigazdaként a döntőben Brazíliát győzte le 3–0-ra.

„Soha nem beszélek nekik 1998-ról (…) Van köztük, aki még nem is élt akkor” – mondta kedd este a Belgium ellen 1–0-ra megnyert elődöntőt követően Didier Deschamps. A 49 esztendős szakvezető húsz évvel azt követően, hogy csapatkapitányként hazai pályán emelhette magasba a vb-trófeát, most szövetségi kapitányként is a csúcsra érhet, a brazil Mário Zagallo és a német Franz Beckenbauer után harmadikként a futballtörténelemben.

Deschamps nem tagadta: Aimé Jacquet, az 1998-as válogatott szövetségi kapitánya sokban hatott rá.
„Sokat tanultam mellette, és nagyon tisztelem őt” – hangsúlyozta.

Jacquet-hez hasonlóan Deschamps is számos bírálatot kapott a hazai sajtóban amiatt, hogy egyeseket nem hívott meg a válogatottba. Jacquet-nek David Ginola soha nem bocsátotta meg, hogy kimaradt a válogatottból, Deschamps-ra pedig Karim Benzema neheztelhet amiatt, hogy az edző szerinte túlságosan védekező játékstílusa miatt nem lett helye az együttesben. Benzema legutóbb 2015-ben, az örmények elleni felkészülési mérkőzésen lépett pályára francia színekben. Azt követően kizárták, mert érintett volt válogatottbeli csapattársa, Mathieu Valbuena szexvideós zsarolásában. Az eltiltást 2016 szeptemberben feloldották, de Deschamps azóta sem számított rá.

A Le Figaro szerint azonban a mostani szövetségi kapitány elsősorban azt leste el elődjétől, hogyan kell a tisztelet, figyelem és csapatszellem hármas egysége szerint felépíteni egy erős válogatottat. Egyikük sem tűr el sztárallűröket, szeszélyeket vagy különszerződéseket.

„Semmit nem hagyunk” – az 1998-as világbajnok csapat híres alapgondolatát tanította meg Deschamps a mostaniaknak is.

Húsz évvel ezelőtt a Le Figaro szerint a bombabiztos védekezésnek köszönhették a franciák a világbajnoki sikert. A Lilian Thuram, Marcel Desailly, Laurent Blanc és Bixente Lizarazu fémjelezte védelmet a vb hét mérkőzésén csak kétszer késztették megadásra az ellenfelek – akkor is csupán egy-egy alkalommal –, és a francia válogatott abban a szellemben játszott, amely szerint a vb-trófeát a középpályán kell megnyerni. Az együttesnek most is a hátvédek közötti fegyelmezettség az erőssége, jóllehet az nem annyira szilárd, mint húsz esztendeje, és már a döntő előtt négy gólt kaptak a tornán. Abból azonban hármat az Argentína elleni nyolcaddöntőben, egyet pedig még előtte a csoportkörben az ausztráloktól, viszont a negyed-, majd az elődöntőben ellenfeleik gól nélkül maradtak, miként további két csoportriválisuk is.

Blanc Paraguayjal, Thuram pedig Horvátországgal szemben szerzett gólt 1998-ban, és juttatta tovább az övéit. Húsz évvel később a jelenlegi védők közül Benjamin Pavard Argentína, Raphaël Varane Uruguay, míg Samuel Umtiti Belgium ellen talált a kapuba. A kapus Hugo Lloris pedig ugyanolyan, ha nem fontosabb szerepet játszik a válogatottban, mint Fabien Barthez 1998-ban.

„Ahogy követik egymást a találkozók, és figyeljük a forgatókönyvet, egyre inkább déja vu érzésünk van. És egyre inkább bízunk ugyanabban a végeredményben. Kivéve a pontos és nagyvonalú Olivier Giroud esetében, akinek a gólszámlálója még nem indult be, hasonlóan Stéphane Guivarc'h-hoz húsz évvel ezelőtt” – hívta fel a figyelmet a lap.

A Le Figaro szerint az a nagy kérdés, hogy a francia együttes sztárjának és az ország reménységének, Antoine Griezmann-nak összejön-e egy olyan befejezés, mint Zinédine Zidane-nak 1998-ban. Mindkét labdarúgót végig bírálták a vb alatt, és mindketten megosztják a közvéleményt. A lap szerint ez azonban tökéletesen megfelel Griezmann-nak, akiről minden lepereg, s nem titkolja, hogy Oroszországban vagy 2022-ben Katarban világbajnok szeretne lenni.

A háromgólos Kylian Mbappé – aki alig 19 évesen robbant be az európai elitbe – a lap szerint még Griezmann-nál is erősebb ellenálló képességgel bír bármilyen nyomással szemben. Annak az ambiciózus fiatalságnak az emblematikus figurája, amelyet az 1998-as csapatban Thierry Henry és David Trezeguet képviselt.

„»A fiatalok őrületet hoznak és semmitől sem félnek« – mondta Deschamps annak a gárdának a tagjairól, amelynek átlagéletkora 25.6 év, s ezzel az egyik legfiatalabb válogatott az oroszországi világbajnokságon. Húsz évvel ezelőtt a francia együttes valamivel idősebb volt (26.7 év), de akkor is a fiatalok kiválósága határozta meg a csapatot” – írta a Le Figaro.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik