Vb 2018: sikkaszthatott Szentpétervár korábbi helyettes kormányzója

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.11.16. 21:12
A szentpétervári stadionépítéssel kapcsolatos sikkasztás gyanújával nyomoznak a város korábbi helyettes kormányzója, Marat Oganeszjan ellen.

Az illetékes vizsgálóbizottság szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a gyanú szerint Oganeszjan 50 millió rubelt (221.5 millió forint) sikkasztott, ezért őrizetbe vették. A bűncselekményt állítólag akkor követte el a 2013 és 2015 között helyettes kormányzóként tevékenykedő férfi, amikor megkötötte a szerződést a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra épülő aréna eredményjelzőinek beszerzésére, de könnyen lehet, hogy ez csak egy része egy sokkal nagyobb korrupciós ügynek.

A nyomozóhatóság szerint Oganeszjan olyan alvállalkozóval szerződött, akivel baráti viszonyban van, a pénzt pedig fiktív vállalkozásokhoz irányította. A szentpétervári városvezetés egyik tagja, valamint az alvállalkozó három alkalmazottja ellen szintén vizsgálatot indítottak.

A jelenlegi helyettes kormányzó, Igor Albin közölte, hogy a sikkasztással okozott kár meghaladja a 700 millió rubelt. Hozzátette: az építkezés kiegyensúlyozott költségvetéssel rendelkezik, és már minden szükséges beszerzés megtörtént.

A szentpétervári stadion építése már közel tíz éve húzódik – ezt Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szégyenletesnek nevezte – és minden bizonnyal 600 millió dollárnál (174 milliárd forint) is többe kerül. A nemzetközi szövetség (FIFA) elvárja, hogy az arénát legkésőbb idén decemberben átadják, mert már a jövő évi Konföderációs Kupán is rendeznének benne mérkőzéseket.

Az építkezés során az elmúlt 12 hónapban négy munkás halt meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik