Vb 2018: „Ők voltak futballunk zászlóshajói. Tőlük mire számíthatunk?”

Vágólapra másolva!
2018.06.14. 15:03
null
Az orosz újságokban központi szerepet kap a világbajnokság
Az orosz sajtó véleménye megoszlik a válogatottról a csütörtökön rajtoló labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban. A lapok többnyire pozitív, biztató üzenetekkel jelentkeztek a Szaúd-Arábia elleni nyitó mérkőzés napján, de akadt olyan is, amely kevésbé volt optimista. Sajtószemle.

 

Némileg meglepő módon (bár 2018-ban annyira nem kellene meglepődnünk talán ezen) a legnagyobb orosz sportlap, a Szport Ekszpressz címlapján csak egy „Hajrá, Oroszország!” felirat jelent meg, alatta a teljes címlapot egy fogadóiroda hirdetése töltötte be. Ha már itt tartunk: az oddsok alapján a bukmékerek sima hazai győzelmet jósolnak. Kinyitva a 16 oldalas újságot (amelynek hátsó oldala is egy nagy hirdetés), rögtön egy interjút találunk Sztanyiszlav Csercseszovval, az orosz válogatott szövetségi kapitányával, míg alatta egy tölthető vb-kalendáriumot. A Szport Ekszpressz már teljes vb-készültségben: a 16 oldalból 15 (!) a világbajnoksággal foglalkozik, csak az utolsó előtti oldalon olvashatunk néhány egyéb hírt és egy nagyobb kézilabdacikket.

A Szport Expressz egész oldalas hirdetést tett címlapjára
A Szport Expressz egész oldalas hirdetést tett címlapjára


Az orosz kormány által kiadott napilap, a Rosszijszkaja Gazeta gyerekeket tett a címlapjára, a 32 oldalas újság első nyolc oldalát a világbajnokságnak szentelte. A városról városra vett beharangozók mellett helyet kaptak könnyedebb tartalmak, mint a mit együnk, hol szálljunk meg a torna idején.

Igor Akinfejev a Metro montázsában
Igor Akinfejev a Metro montázsában


Az aluljárókban ingyenesen terjesztett Metro napilap címlapján az orosz válogatott kapusa, Igor Akinfejev fog egy labdát, de nem hagyományos fotón: főként orosz cikkekből összevágott montázsként ábrázolják a kapuvédőt. A világbajnokságnak szentelt egyik oldalon Lionel Messi, Neymar, Luis Suárez és Cristiano Ronaldo is montázzsal van ábrázolva.

Az AIF erős címlappal készült a nyitómeccsre
Az AIF erős címlappal készült a nyitómeccsre


A moszkvai városvezetés által finanszírozott és publikált Argumenti i Fakti (AIF) nevű hetilap címlapján is középpontba került a világbajnokság. A hetilap erős kontrasztot akart érzékeltetni a régi idők szovjet válogatottja és a jelenlegi nemzeti csapat között, amit egy hatásos montázzsal ért el. A Szaúd-Arábia elleni nyitó meccsnek otthont adó Luzsnyiki Stadion fölött az 1960-as Európa-bajnokságot megnyerő szovjet válogatott fekete-fehér csapatfotója látható az „Ők voltak a futballunk zászlóshajói” felirattal. Alatta a stadion gyepén Zsirkovék labdáznak, a képen a felirat „Vajon tőlük mire számíthatunk?” A szerkesztők hűek maradtak az újság nevéhez, azaz viták és tények.

21. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
OROSZORSZÁG–SZAÚD-ARÁBIA 17.00
(Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Moszkva,Luzsnyiki Stadion.Vezeti:Néstor Fabián Pitana (Juan Pablo Belatti, Hernán Maidana – argentinok)
A várható kezdőcsapatok:
OROSZORSZÁG:
Akinfejev – M. Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov – Kuzjajev, Zobnyin – Szamedov, Dzagojev, Golovin – Szmolov. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
SZAÚD-ARÁBIA:
Al-Majuf – Al-Sahrani, Oszama Havszavi, Omar Havszavi, Al-Breik – Otajf, Al-Dzsasszim – Al-Faradzs, Al-Sehri, Al-Davszari – Al-Muvallad. Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik