Vb 2018: rájöttek arra, hogy a magyar csapat nem is olyan erős ellenfél

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.30. 16:15
null
Aleksandrs Starkovs új stratégiával küldi pályára a letteket (Fotó: Jauns.lv)
Tavaly szeptemberben még 1–0-ra győzött Andorrában, azóta viszont sorozatban hét vereséget szenvedett a lett labdarúgó-válogatott, amely csütörtökön Magyarország ellen lép pályára világbajnoki selejtezőn. Arkadijs Birjuks újságíró szerint senki sem fektet a helyi futballba, az infrastruktúra katasztrofális, és a harmadszor is kinevezett Aleksandrs Starkovs kapitány helyett mindenki új arcokat akart látni a válogatottnál.

 

Hat forduló után egy győzelemmel és öt vereséggel a világbajnoki selejtező B-csoportjának utolsó, hatodik helyén áll a lett labdarúgó-válogatott, amely egyetlen győzelmét Andorrában aratta, s legközelebb (csütörtökön) a mieink ellen lép pályára.

„A lett válogatott eddigi teljesítménye nagy csalódás – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Arkadijs Birjuks, a Sportacentrs.com portál munkatársa. – A mélypont októberben jött el, amikor otthon kikaptunk a feröeriektől. A mérkőzés után Marians Pahars szövetségi kapitány le akart mondani, de a stábja meggyőzte arról, hogy maradjon. Szintén nagyon rossz élmény, hogy az idén két felkészülési mérkőzés is tragikusan alakult. Márciusban kikaptunk öt-nullára Grúziában, míg júniusban Rigában kettő-egyre nyertek az észtek, akiktől nyolcvan év után először kaptunk ki hazai pályán. A sorozatban elszenvedett hét vereséggel a FIFA-világranglista 131. helyére zuhantunk, olyan mélységbe, ahol a csapatunk korábban sohasem járt.”

A csalódás mellett azonban belátja, hogy ez a szereplés egyben realitásként is felfogható.

„A futballunk lassan haldoklik. Az infrastruktúra kritikus helyzetben van, a kormányt és a nagy cégeket nem érdeklik a stadionépítések, ráadásul a labdarúgás egyáltalán nem számít első számú sportágnak, a jégkorong és a kosárlabda sokkal fontosabb. A helyi lapok nem foglalkoznak a hazai bajnoksággal (talán ha hárman vagyunk, akik állandóan írunk a futballról), a szponzoroknak egyre kevésbé érdekük, hogy a labdarúgásba fektessék a pénzüket.”

Arra azonban még a lett játékosok is rácsodálkoztak, hogy a tavaly még Eb-résztvevő Magyarország kikapott Andorrában.

„Június kilencedikén Portugáliával játszottunk otthon, és három-nullára kikaptunk. A lefújást követően a játékosaink az újságírókat kérdezték a vegyes zónában az Andorra–Magyarország mérkőzésről. Az eredményt meghallva nagyon csalódottnak tűntek, valószínűleg rájöttek arra, hogy a magyar csapat nem is olyan erős ellenfél, és tavaly októberben le lehetett volna győzni otthon.”

Gorkss629
Gorkss629

 

Birjuks elmondta, járt Andorrában, megérti, hogy nehéz ott játszani. Látta, hogy milyen rossz műfüvön futballozni, és ott volt, mikor Artjoms Rudņevs megsérült az edzésen. De egy nappal a magyarok elleni győzelmet követően Andorra még egy sikert elkönyvelhetett: június 10-én az U21-es válogatott a 2019-es Európa-bajnokság selejtezőjének első mérkőzésén gól nélküli döntetlent játszott Jelgavában. Azon a meccsen három olyan andorrai is szerepelt, aki előtte 24 órával pályán volt a magyarok ellen.

A rossz szereplés miatt (a grúzok elleni 5–0-s zakó után) Marians Pahars március 29-én lemondott, a helyére Aleksandrs Starkovs került, aki 2001–2004 és 2007–2013 után harmadszor lett szövetségi kapitány.

„A helyi labdarúgó-társadalom – a szurkolókkal, az újságírókkal és a helyi szövetség tagjaival együtt – nagyon csalódott volt Starkovs visszatérése miatt, mert mindenki új arcokat akart látni a válogatottnál. Azonban Starkovs mindenkit meglepett az első, Portugália elleni keretével, amelybe sok újoncot és fiatalt (Kolesovs, Kazacoks, Vardanjans, Indrans) meghívott. A 4–2–3–1-es hadrendet 5–3–2-re változtatta, és most úgy nyilatkozott, a magyarok és a svájciak ellen is így áll fel a csapat.”

És hogy mire lehet képes az együttes Budapesten? „Tavaly a csapatunk rendkívül motiváltan lépett pályára Magyarország ellen, hiszen akkor a játékosok Pahars kapitányért harcoltak. Emlékszem, sok gólhelyzetünk is volt. A csütörtöki mérkőzésen nagy pluszt jelent nekünk, hogy nem lesz rajtunk nyomás és stressz. Láttunk idén már egy magyar klubcsapatot Lettországban, a Ferencvárost, nincs semmi félnivalónk. Szerintem jó eredményt érhetünk el.”

A lettek várható kezdőcsapata Arkadijs Birjuks szerint: Vanins – Solovjovs, Maksimenko, Gorkss, Kolesovs, Freimanis – Kazacoks, Vardanjans, Ulimbasevs – D. Ikaunieks, Sabala.

A LETT VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Andris Vanins (FC Zürich – Svájc), Pavels Steinbors (Arka Gdynia – Lengyelország), Kaspars Ikstens (FK Jelgava)
Védők: Kaspars Gorkss (Riga FC), Vitalijs Maksimenko (Nieciecza – Lengyelország), Kaspars Dubra (RFS), Gints Freimanis (FK Jelgava), Roberts Savalnieks (RFS), Aleksandrs Solovjovs (RFS), Nikita Kolesovs (FK Ventspils)
Középpályások: Aleksejs Visnakovs (RFS), Olegs Laizans (Riga FC), Igors Tarasovs (Slask Wroclaw – Lengyelország), Glebs Kluskins (FK Jelgava), Daniils Ulimbasevs (RFS), Davis Indrans (FS Metta), Jevgenijs Kazacoks (Spartaks Jurmala), Edgars Vardanjans (Spartaks Jurmala), Eduards Tidenbergs (FK Ventspils)
Támadók: Valerijs Sabala (Podbeskidzie Bielsko-Biala – Lengyelország), Deniss Rakels (Lech Poznan – Lengyelország), Davis Ikaunieks (Vysocina Jihlava – Csehország), Vladislavs Gutkovskis (Nieciecza – Lengyelország)

A LETT VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Augusztus 31. (csütörtök), 20:45:
Magyarország–Lettország
Szeptember 3. (vasárnap), 20:45: Lettország–Svájc


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien Funde – Kína), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Hangya Szilveszter (Vasas FC), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda FC – Egyesült Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gera Zoltán (Ferencváros), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest FC), Pátkai Máté (Videoton FC), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Ferencváros), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SORON KÖVETKEZŐ VB-SELEJTEZŐI
Augusztus 31. (csütörtök), 20:45: Magyarország–Lettország
Szeptember 3. (vasárnap), 20:45: Magyarország–Portugália

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 6 6 12– 3 +9 18
2. Portugália 6 5 1 22– 3 +19 15
3. MAGYARORSZÁG 6 2 1 3 8– 7 +1 7
4. Feröer 6 1 2 3 2–10 –8 5
5. Andorra 6 1 1 4 2–13 –11 4
6. Lettország 6 1 5 2–12 –10 3

A csoportelső kijut a 2018-as oroszországi világbajnokságra, a második helyezett – amennyiben pontszáma alapján befér a kilenc európai csoport nyolc legjobb másodikja közé (az 1–5. helyezettek elleni csoportmeccseket veszik számításba) – pótselejtezőt játszhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik