nemzetisport.hu 2018.06.28 15:55 Frissítve: 2018.06.28 15:56

Vb 2018: Messi a Barcelona terméke, a válogatottba nem illik – Desailly

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság alatt a Guardian felületein blogol rendszeresen Marcel Desailly, az 1998-as világbajnok, 2000-es Európa-bajnok francia válogatott kulcsembere. Az egykori kitűnő védő csütörtöki cikkében leírja, hogyan élt át a címvédőként a csoportkör után hazakullogó németekéhez hasonló kiesést, miért hiszi azt, hogy Franciaországban jóval több van, mint amennyit eddig nyújtott, illetve hogy miért nem illik Lionel Messi az argentin nemzeti csapatba.

Lionel Messi minden formában megjelenik az argentin szurkolók körében – de mennyire illik a csapatba? (Fotó: AFP)

A németek kieséséről és a franciák 2002-es, hasonló bukásáról: „Rengeteget beszélnek ezen a világbajnokságon a nagycsapatok szenvedéséről – higgyenek nekem, én már csak tudom, milyen ez. 2002-ben világ- és Európa-bajnokként mentünk a tornára, a sorainkban Thierry Henryval, David Trezeguet-vel, Djibril Cissével – ha jól emlékszem, ez akkor azt jelentette, hogy nálunk van az angol, az olasz és a francia gólkirály. Mi voltunk a favoritok, ember nem gondolta volna, hogy Szenegál, Uruguay és Dánia mellett kieshetünk. Aztán három meccs után mehettünk haza, szerzett gól nélkül, ez volt a vb-történelem egyik legnagyobb égése (...)

Elvesztettük az első meccset Szenegál ellen, rossz napunk volt, ez megtörténik – de a vereség hatása volt megdöbbentő. Mi voltunk a világbajnokok, de hirtelen mindent megkérdőjeleztünk. Én voltam a csapatkapitány, és éreztem, hogy baj van. Több megbeszélést is tartottunk, hogy tisztázzuk a helyzetet, visszanyerjük az önbizalmunkat. Azonban megdöbbentett, hogy milyen gyorsan elillant a hit. Talán azért volt, mert címvédőként óriási nyomás nehezedett ránk, és mindent elveszthettünk?”

Argentínáról és Lionel Messiről: „Tisztában vagyunk mindannyian Messi nagyszerűségével, de mégis szomorú dolog látni őt a válogatottban. Ő egy tiszta Barcelona-termék, és Argentínával együtt jó nagy bajban van. Valami hiányzik. A hit? Az egység? Úgy tűnik, Messi nem illik bele a csapatba. Annyi tehetséges csatáruk van, annyi remek támadójuk, és mégis, mintha nem tudnák, hogyan hozzák ki belőlük a maximumot. Végig csak szenvednek. A szisztéma a hibás? Valami a szellemiségből hiányzik?”

A francia–argentinról: „Mondhatjuk azt, Franciaországnak kedvezőbb, hogy nem a nagyszerűen játszó, önbizalommal teli horvátokkal, hanem Argentínával kell megmérkőznie. Én viszont attól tartok, hogy az argentinoknak a kínkeservesen, utolsó pillanatban kivívott továbbjutásuk ad egy plusz löketnyi hitet. És valljuk be, Franciaország eddigi játéka sem ad sok okot optimizmusra. Ugyanakkor azt érzem, Franciaországban sokkal több van, a csapat képes más szinten játszani, ha kell, és ezzel átléphet az argentinokon. Eddig csak olyan ellenfelei voltak a francia válogatottnak, amelyek nem akarták a labdát, elsősorban a védekezéssel törődtek. A csapatunknak jobban fekszenek az olyan válogatottak, amelyek játszanak és támadnak, hiszen a kontrák végigviteléhez egészen remek futballistáink vannak.”

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.