Vb 2018: magyar főszereplője is van az ausztrál kijutásnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.15. 17:43
null
Magyar főszereplője is van az ausztrál kijutásnak (Fotó: AFP)
Sokan talán nem tudják, ám egy magyar szakemberhez is köthető a 2018-as világbajnokságra szerdán kijutó ausztrál labdarúgó-válogatott sikere. Ganczer Gábor, a Nemzeti Sport korábbi munkatársa 2009-ben ment ki Ausztráliába, 2016-ban pedig megszerezte az edzői pro licencet, s a nemzeti csapat mellett dolgozik – az ő feladata többek között az ellenfelek feltérképezése.

 

„Ez igazi csapatmunka, mindenki hozzáteszi a maga kis részét a feladathoz. Elég rögös út vezetett a világbajnokságra, huszonkét meccsbe került, de ezt sikerült egy vereséggel lehozni, ami azért nem rossz teljesítmény” – idézi az Origo Ganczer Gábort, aki nem mellesleg az ausztrál másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Western Pride technikai igazgatója is.

„Izgatottan várom a híreket, főleg azt, hogy marad-e a kapitány, hiszen annak ellenére, hogy csak egy vereséget szenvedett el a csapat, súlyos kritikákat kapott. Főleg a háromvédős rendszere miatt kritizálták és ő is elmondta, hogy csak a Honduras elleni visszavágóig tervez. Az én sorsom is ezen múlik, hiszen az ő szélesebb stábjának vagyok a tagja.”

Ganczer feladatáról, az ellenfelek megfigyeléséről is elárult néhány érdekes részletet.

„Kicsit viccesen hangzik, de már-már kémkedünk az ellenfelek meccsein. Mivel adva vannak a meccsnapok, a közvetlen stábtagok az ausztrál válogatottal vannak, mi pedig megyünk felderíteni. Egy speciális tablettel érkezünk a meccsekre, hiszen úgy kell rögzítenünk a mérkőzést, hogy egyszerre benne legyen a teljes pálya.”

„Már a gépen van idő alaposan átnézni a felvételeket. Ilyenkor sémákat, visszatérő elemeket keresünk az ellenfél játékában, ezek alapján fel kell darabolni a felvételt külön hangsúlyt helyezve az egyes játékelemekre.”

Ganczer Gábor elmondta, meglátása szerint a sporttudományban Ausztrália a világ vezető hatalmai közt van.

A szakember számára egyébként nem idegen a vb-selejtezők légköre, hiszen 2004 és 2006 között segítette Lothar Matthäust is, amikor a német a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Továbbá szintén megfigyelőként segítette a Debrecent 2009-ben a Bajnokok Ligájában.

VB 2018
INTERKONTINENTÁLIS PÓTSELEJTEZŐ
VISSZAVÁGÓ
Ausztrália–Honduras 3–1 (0–0)

Sydney, TNZ Stadion, 77 060 néző. Vezette: Néstor Pitana (argentin)
Ausztrália: M. Ryan – B. Wright, Sainsbury, Jurman – Jedinak, Milligan (Troisi, 89.) – Leckie, Rogic (Kruse, 77.), Mooy, Behich – T. Cahill (Juric, 66.). Szövetségi kapitány: Ange Postecoglou
Honduras: Escober – Beckeles, Palacios, M. Figueroa, Izaguirre (H. Figueroa, 42.; M. Martínez, 73.) – Quioto (E. Hernández, 75.), Claros, Acosta, Alvarado – A. Lozano, Elis. Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto
Gólszerző: Jedinak (54., 72., 85. – a másodikat és a harmadikat 11-esből), ill. Elis (94.)
Kijutott: Ausztrália, 3–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik