Vb 2018: Kazanyban 11 vb-cím „veszett oda”; 16 éve nem fordított Brazília

Vágólapra másolva!
2018.07.07. 10:30
null
Megint nem sikerült kieséses szakaszban fordítania Brazíliának (Fotó: AFP)
Az ötszörös világbajnok Brazília kiesésével immár biztos, hogy európai csapat hódítja el 2018-ban a labdarúgó-vb győztesének járó trófeát. Kazany a nagycsapatok „vesztőhelye” lett a világbajnokságon, s tovább folytatódott egy rossz brazil széria.

• Kezdjük a nagycsapatokkal: a Kazany Arénában rendezték meg a Németország–Dél-Korea (0–2), a Franciaország–Argentína (4–3) és a Brazília–Belgium (1–2) mérkőzést, tehát a tatárföldi stadionban esett ki egy négyszeres, egy kétszeres és egy ötszörös világbajnok. Az összesen 11 vb-cím, amely Tatárföldön veszett oda.

• Brazíliát sorozatban negyedik világbajnokságán is európai csapat búcsúztatta. A brazil válogatott 16 éve nem tudott a kieséses szakaszban olyan mérkőzést megnyerni, amelyen hátrányba került. Akkor a 2002-es torna negyeddöntőjében Anglia Michael Owen találatával vezetést szerzett a brazilok ellen, a dél-amerikai csapat Rivaldo és Ronaldinho góljával fordított, és a világbajnoki címig menetelt. Négy évvel később Franciaország ellen Henry gólja küldte Brazíliát, a francia csatár találatára nem jött válasz. 2010-ben Sneijder duplájával fordított Hollandia a brazilok ellen, a dél-amerikaiaknak erre nem volt válaszuk. 2014-ben a brazilokat 7–1-re lemosta az elődöntőben Németország, majd a bronzmeccsen a hollandok verték meg 3–0-ra a őket. Most meg jött Belgium és az 1–2…

• Ez volt az első alkalom Tite szövetségi kapitánysága alatt, hogy Brazília egynél több gólt kapott egy mérkőzésen.

• A mostani az ötödik világbajnokság, melyen csak európai csapatok kerültek az elődöntőbe. Minden ilyen torna Európában is volt (a házigazdák sorrendben: Olaszország, Anglia, Spanyolország, Németország, Oroszország).

VILÁGBAJNOKSÁGOK NÉGY EURÓPAI CSAPATTAL AZ ELŐDÖNTŐBEN
1934: Olaszország, Csehszlovákia, Németország, Ausztria
1966: Anglia, NSZK, Portugália, Szovjetunió
1982: Olaszország, NSZK, Franciaország, Lengyelország
2006: Olaszország, Franciaország, Németország, Portugália
2018: Franciaország, Belgium, Anglia/Svédország, Oroszország/Horvátország

• Ez az első világbajnokság, amelyen sem Németország (vagy az NSZK), sem Argentína, sem Brazília nem jutott be a legjobb négy közé. Négy évvel ezelőtt mind a három csapat elődöntős volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik