Vb 2018: jó-e, hogy pihent Kane? Eljön az igazság pillanata

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 10:36
null
Kane elszántan várja a meccset, s Anglia reméli, „jó helyre dobálja a nyilakat” (Fotó: AFP)
Angliában attól tartanak, hogy Harry Kane Belgium elleni pihentetése a csoportkör utolsó fordulójában megtörte a csatár lendületét – a csapatkapitány a pályán bizonyítaná ennek ellenkezőjét.

Régen vett már körbe akkora rajongás angol válogatottat, mint a mostanit. Talán az 1998-as világbajnokság idején töltötte el hasonló bizakodás a brit szurkolókat, amikor a keretet olyan tapasztalt játékosok alkották, mint Tony Adams, Paul Ince, Alan Shearer, kiegészítve a Manchester Unitedben ekkor már sztárként ünnepelt David Beckhammel és a feltörekvő ifjúságot képviselő Michael Owennel. A nyolcaddöntőnél tovább mégsem sikerült eljutni, Argentína ellen Beckham egy felelőtlen szabálytalansággal kiállíttatta magát, s társai „angolokhoz méltón" tizenegyesrúgásokkal elvéreztek.

Húsz évvel később hasonló a helyzet. Anglia a csoportmérkőzéseken ugyanúgy két győzelemmel és egy vereséggel végzett a második helyen, illetve ezúttal is dél-amerikai ellenféllel találkozik a legjobb tizenhat között. Tunézia (2–1) és Panama (6–1) legyőzése után minden rózsaszínnek látszott, az öt gólig jutó Harry Kane népszerűsége az angol királynőével vetekedett, a Belgiumtól elszenvedett vereség (0–1) azonban lehűtötte a kedélyeket.

„Southgate saját magát hozta nehéz helyzetbe – bírálta a szövetségi kapitányt Terry Venables. A 75 éves szakember volt az eddigi utolsó, aki Anglia válogatottját nemzetközi tornán, az 1996-os hazai rendezésű Európa-bajnokságon elődöntőbe tudta vezetni, a pályán többek között Southgate-tel. – Semmi szükség sem volt rá, hogy felforgassa a csapatot az utolsó csoportmérkőzésre. A vereség elbizonytalaníthatta a játékosokat, a pihentetés megtörhette Kane lendületét. Legalább egy félidőt játszhatott volna Belgium ellen, ha azon a találkozón is gólt szerez, tovább nőtt volna az önbizalma, így viszont kétséges, milyen formában tér vissza."

Tény, a gólerős csatárt kispadra ültetni kétélű fegyver. A futballista azonban nem aggódik, csapatkapitányként úgy érzi, győzelemre vezetheti hazája válogatottját Kolumbia ellen.

„Kedden elérkezik az igazság pillanata – mondta Kane. – Ez az a mérkőzés, amelyért egész életemben dolgoztam, amire mindig is vártam. Kolumbia erős csapat kiváló játékosokkal, de felkészültünk. Kicsit nagyobb nyomás lesz rajtunk, de nem hiszem, hogy mentálisan lenne problémánk, hiszen az ilyen alkalmakért érdemes futballistának lenni. Jó formában érzem magam, biztos vagyok benne, hogy adódnak előttem lehetőségek. Csak gólra kell váltanom őket."

KIVEL PÓTOLJÁK JAMES RODRÍGUEZT?
Továbbra is bizonytalan Kolumbia kulcsjátékosa, a 2014-es világbajnoki gólkirály James Rodríguez pályára lépése Anglia ellen. A támadó egész évben sérülésekkel küzd, a tornára sem épült fel teljesen, az utolsó csoportmérkőzésen Szenegál ellen fél óra után le kellett cserélni. A posztra a legnagyobb eséllyel Luis Muriel pályázik. Az afrikaiak ellen ő váltotta Rodríguezt, mellette szól, hogy remekül látja el a bal oldali támadó feladatait a José Pékerman által előszeretettel használt 4–2–3–1-es formációban. Ha a szövetségi kapitány biztonságosabb felállásra, a 4–1–2–2–1-re szavazna, elérkezhet Wilmar Barrios ideje, aki Mateus Uribe oldalán a középpálya közepére kerülne, míg a két szélen Juan Cuadrado és Juan Quintero segítené a támadásokat.

Kane mellett a támadósor többi tagja is bizakodó. Welbeck szerint Anglia minden ellenfélre veszélyes, és győzelmi eséllyel vág neki a nyolcaddöntőnek. A csapat erősségei között emelte ki, hogy veszélyes rögzített szituációból, emellett labdabiztos, és gyors ellentámadásokat vezet. Társa, Rashford akkor sem habozna, ha tizenegyesrúgásokra kerül sor.

„A kapitány jól tudja, milyen játékosokra számíthat ilyen szituációban – mondta a Manchester United támadója, aki elismerte, edzéseken rendszeresen gyakorolják a tizenegyeseket. – Ha a mérkőzés odajut, én szívesen vállalom az egyiket. A csapatból nem mindenki szokott tizenegyest rúgni a klubjában, én igen, így az önbizalmam is nagyobb. Hogy mi a kulcs egy párbajnál? Szerintem az, hogy mindenki tisztában legyen a képességeivel. Ha valaki nem bírja a nyomást, inkább ne vállalja el, ezzel is csapata továbbjutásának esélyét növeli."

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

16.00:
Svédország–Svájc (Szentpétervár) (Tv: M4 Sport)
20.00: Kolumbia–Anglia (Moszkva, Szpartak Stadion) (Tv: M4 Sport)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik