Vb 2018: ha a svédektől is kikapnak, szombaton kieshetnek a németek

N. ZS., K. J., B. Z.N. ZS., K. J., B. Z.
Vágólapra másolva!
2018.06.23. 11:56
null
Marco Reus (jobbra) a mexikóiak ellen csereként lépett pályára – lehet, hogy szombaton kezdő lesz (Fotó: AFP)
A német labdarúgó-válogatott játékosai állítják, összeszedték magukat a Mexikótól elszenvedett vereség után, és a Svédország elleni világbajnoki csoportmérkőzésen megmutatnák a bennük rejlő erőt. Hibázási lehetőségük nincs is több, újabb vereséggel ugyanis biztossá válhatna a kiesésük. A játéknapot Belgium és Tunézia összecsapása nyitja.

 

F-CSOPORT

Sosem kellemes vereséggel nyitni a világbajnokságon. Még kevésbé címvédőként olyan csoportban, amelyben egyetlen hiba is elegendő a kieséshez. Márpedig Németország nagyot botlott a Mexikóval játszott mérkőzésen (0–1), így Svédország ellen kötelező három pontot szereznie, ha nem akar már a csoportkörben elvérezni. (Amennyiben Joachim Löw csapata szombaton kikap a svédektől, míg Mexikó pontot szerez Dél-Korea ellen, biztossá válik a német válogatott kiesése.)

De vajon sikerülhet talpra állnia a sokkból?

„A csapat körül helyreállt a jó hangulat – nyilatkozta Mats Hummels, a németek védője, aki nyaksérülése miatt minden bizonnyal kihagyja a szombati csatát. – Svédország ellen szeretnénk megmutatni igazi játékunkat. Ha felszínre hozzuk a bennünk rejlő erőt, jó torna vár ránk.”

DÉL-KOREA–MEXIKÓ

„Sokan kinevettek minket, amikor a világbajnoki cím elhódításáról beszéltünk, pedig komolyan gondoljuk – hangsúlyozta Raúl Jiménez, a mexikói válogatott csatára. – Azért jöttünk Oroszországba, hogy hét mérkőzést nyerjünk meg.”

A hőn áhított hét győzelemből a másodikat szombaton Dél-Korea ellen arathatja Mexikó, majd azt követően Svédországgal csap össze a csoportkörben. A nyolcaddöntőbe jutására jó esély mutatkozik, s ha megragadja, a mexikói válogatott elmondhatja magáról: egymás után a hetedik vb-n jutott el a legjobb tizenhatig. Az előző hat alkalommal a nyolcaddöntő egyben a végállomást is jelentette a csapatnak, a negyeddöntőbe jutás a válogatott történetének legjobb vb-szereplésének megismétlését jelentené, 1970-ben, majd 1986-ban (egyaránt hazai pályán) is a legjobb nyolcig menetelt az együttes.

De ahogy Jiménez utalt rá, ennyivel nem érnék be a mexikóiak.

A Mexikó ellen nyújtott szerény teljesítmény után a német sajtó szinte ízekre szedte a csapatot. A legtöbb kritikát a játékosok közül Mesut Özil és Sami Khedira kapta, nem minden ok nélkül. Mexikó ellen mindketten csalódást okoztak, nem lenne meglepő, ha Joachim Löw szövetségi kapitány a kispadra „száműzné” őket a második csoportmeccsre. Ám a Juventus középpályása szerint nem feltétlenül személyi változásokkal kell kezelni a problémákat.

„Hiába lépnek pályára mások, ha ugyanazzal a hozzáállással futballozunk, mint Mexikó ellen, semmi változásra sem számíthatunk – mondta Sami Khedira. Azon a mérkőzésen a támadás és a védekezés közötti egyensúly borult fel. Nem voltunk lassúak, de hatalmas területet hagytunk az ellentámadásokra, és ilyenkor Usain Boltnak kell lenned, hogy idejében visszazárj – ő pedig nem tagja a keretünknek. Svédország ellen sokkal okosabban kell futballoznunk. Elemeztük az északiak játékát, tudjuk, hogyan győzhetjük le őket.”

A találkozón kulcsszerep hárulhat Marco Reusra, akinek Mexikó ellen csak fél óra jutott, de az is elegendő volt ahhoz, hogy bizonyítson, és Svédország ellen már jó eséllyel a kezdő tizenegyben kapjon helyet. A Borussia Dortmund támadója kiváló összekötő kapocs lehet a középpálya és a csatársor között. Gyors, jól cselez, és saját maga is képes hatékonyan befejezni az akciókat. Mozgékonyságának köszönhetően könnyen lekötheti a svéd védők figyelmét, s így lehetőséget teremthet Thomas Müller, Timo Werner és a többiek számára.

A hozzáálláson mindenesetre nem múlhat semmi, Miroslav Klose, a válogatott segédedzője ugyancsak elszánt: „Innentől kezdve úgy játszunk, mintha a kieséses szakaszban lennénk. Svédország ellen a legjobb hatvannégyből juthatunk tovább, Dél-Korea ellen a legjobb harminckettőből, s a nyolcaddöntőben remélhetőleg csatlakozunk a mezőny többi együtteséhez.”

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

F-CSOPORT
17.00:
Dél-Korea–Mexikó (Rosztov-na-Donu) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Vezeti: Mazsics (szerb)
20.00: Németország–Svédország (Szocsi) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Vezeti: Marciniak (lengyel)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország111–0+13
2. Mexikó11
1–0+1
3
3. Dél-Korea
1


1
0–1
–1
0
Németország110–1–10

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

 

 

G-CSOPORT

Keveseket lepne meg, ha Belgium már a második meccsén kivívná a továbbjutást. Igaz, helyzetét nehezíti, hogy a védelem tengelyében Kompany és Vermaelen továbbra sem százszázalékos. Roberto Martínez kapitány vélhetően nem kockáztatja meg szerepeltetésüket, a belgák persze abban bíznak, hogy a védelem szilárdságát ezúttal sem teszi próbára az ellenfél. A papírforma szerint a tunéziai kapu előtt zajlik majd a játék, és e tekintetben nem elhanyagolható tényező, hogy Panama ellen a rivális Premier League-élcsapatokban játszó sztárok, Eden Hazard, Kevin De Bruyne és Romelu Lukaku remekül megértették egymást a pályán.

„Készen állunk a következő akadályra – mondta Hazard.Remek játékosaink vannak, többen is be tudják fejezni az akciókat, én pedig boldog vagyok, ha minél többször helyzetbe tudom hozni őket.”

Hazard szavai alapján mindenekelőtt Lukakura kell gondolni, aki a legutóbbi tíz válogatott meccsén 15 gólt szerzett. Továbbá a nagy tornákon szerzett öt góljánál csak Jan Ceulemansnak van több a belga futball történetében.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

G-CSOPORT

14.00:
Belgium–Tunézia(Moszkva, Szpartak Stadion) (Tv: M4 Sport)
Vezeti: Marrufo (amerikai)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium113–0+33
2. Anglia11
2–1+1
3
3.Tunézia1
1
1–2–1
0
4. Panama110–3–30

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik