Vb 2018: „Döglött béka” lenne Özil? El a kezekkel!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 14:49
null
Az egyik nagy kérdés a németek szombati meccse előtt: marad-e Özil a kezdőcsapat tagja? (Fotó: AFP)
Németországban a Mexikó elleni vereség (0–1) óta az egyik legfőbb futballtéma az, hogy van-e helye Mesut Özilnek a válogatott kezdőcsapatában. A 91-szeres válogatott, világbajnok középpályás korábbi neves játékosoktól kapott durva kritikákat, ám most a Kickerben Dietmar Hamann megvédte.

A németek megmondóemberei, Lothar Matthäus, Mario Basler és Stefan Effenberg megmondták a magukét Mesut Özilnek (is). Matthäus szerint az irányító teljesítménye egy-két éve visszaesett, érthetetlen, miért van fix helye Joachim Löw kezdőcsapatában. Az egykori magyar kapitány úgy véli, szív, öröm és szenvedély nélküli Özil játéka. Effenberg szerint szintén hibát követ el Löw azzal, hogy Özilt játszatja, míg Basler szerint a középpályás testbeszéde olyan, mint egy döglött békáé.

Az egyik legnevesebb német szakíró, Raphael Honigstein szerint Özil könnyű célpont egyrészt személyisége, másrészt a világbajnokság előtti botránya (Ilkay Gündogannal együtt a török elnök Recep Tayyip Erdogannal szerepelt közös képeken) miatt.

„Most nagyon könnyű belerúgni egyet. Eleve olyan játékos, aki – ha neki vagy a csapatnak nem megy – úgy tűnik, kicsit megadja magát a sorsnak. Én úgy gondolom, hogy nem ezzel volt a gond. Németországnak más problémái voltak, és szerintem Özil teljesítménye értékelhető volt. Nyilván nem a szokott szintjén futballozott, de hát az egész csapat pocsékul játszott. Effenbergnek elég kevés erkölcsi alapja van arra, hogy megmondja bármilyen válogatott játékosnak, hogy miként kellene teljesíteni, mert ő például nem tette. Az 1994-es világbajnokságról azért zavarták haza, mert bemutatott a saját szurkolóinak. Mindezt félretéve, ott van a háttérben az Erdogan-találkozó hatása is, amely ellene fordította a közvéleményt” – vélekedett Honigstein.

A Kicker hasábjain az egykori kitűnő középpályás Dietmar Hamann védte meg Özilt.

„Jó néhány játékos számára azért jöttek jól az Özilt érő támadások, mert szépen elbújhattak mögötte. Ha megy a játék, mindenki boldog. Ha nem, Özil hibája. Nyilván nem játszott jól Mexikó ellen, de ugyanebben a stílusban kószál a pályán tíz éve. Briliáns játékos, rengeteget tett a válogatottért, el a kezekkel! Ha számottevő szerepet akarunk játszani a világbajnokságon, ő a csapatjáték egyik fontos, ha nem a legfontosabb pontja. Mexikó ellen néha olyan volt, mint Argentína Messivel. A többiek odaadták neki a labdát, csináljon vele valamit. És ha nem csinált vele semmit, akkor más sem” – nyilatkozta Hamann.

A Mexikó elleni vereség után a világbajnok németek csapatértekezletet tartottak. A kapus Manuel Neuer szerint amióta ő a válogatottban van, ennyi kemény szó még egyszer sem hangzott el a csapaton belül.

„Nem fogtuk vissza magunkat, nem válogattuk meg a szavakat. Sokat beszélgettünk. Mi vagyunk önmagunk legkeményebb bírálói. Ébresztőt fújt nekünk az első meccs – soha nem volt ilyen kemény beszélgetés az öltözőben” – így Neuer.

Németország szombaton Svédországgal csap össze Szocsiban, a csoport másik mérkőzésén a németverő mexikóiak Dél-Korea ellen lépnek pályára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik