Vb 2018: „CR-t senki sem képes feltartóztatni. Godín sem”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.29. 22:35
null
Cristiano Ronaldót csapatként próbálják megállítani az uruguayiak (Fotók: AFP)
A pénteki szünnap után szombaton megkezdődnek a nyolcaddöntők az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Az esti mérkőzést Uruguay és az Európa-bajnoki címvédő Portugália játssza, avagy különpárbajt vívhat egymással az FC Barcelona és a Real Madrid kiválósága, Luis Suárez és Cristiano Ronaldo.

 

Egyedül Uruguay teljesítette kapott gól nélkül a csoportkört (méghozzá úgy, hogy mindhárom meccsét megnyerte), a kétszeres világbajnok tehát önbizalommal telve várhatja a szombati, Portugália elleni nyolcaddöntőt. Legutóbb a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon volt arra példa, hogy egy válogatottnak nem lőttek gólt a csoportkörben, ráadásul éppen Uruguaynak, illetve Portugáliának sikerült véghez vinnie ezt a dicséretes teljesítményt. És ezzel még nincs vége a furcsa párhuzamoknak, merthogy a dél-amerikaiakat nyolc esztendővel ezelőtt szintén Óscar Tabárez irányította, s akkor is egy csoportban szerepeltek az aktuális házigazdával, a válogatottjuk pedig akkor meg sem állt az elődöntőig.

„PROFIKÉNT MÁR CSAK A PÁLYÁN LEHETSZ SZABAD”

A portugálok elleni mérkőzés előtt a Players Tribune oldalon Edinson Cavani szívszorító levelet írt kilencéves önmagának – ebből közöljük az érdekesebb részeket.

„Most éled az unalmasnak és szürkének tűnő életedet a külvárosban, és az egyetlen örömöd a labda. Szeretnél Montevideóban játszani? Összejön. Olyan lesz, mintha a Bajnokok Ligájában szerepelnél. Aztán Európában játszol majd, és lesz elegendő pénzed, hogy megváltoztasd a családod életét. Válogatott leszel, ez rengeteg örömmel és fájdalommal jár majd. Szerepelni akarsz a világbajnokságon? Nem árulok el semmit, de 2010 őrült év lesz. Az az álmod, hogy sok pénzt keress, drága autókat vezess, és elegáns szállodákban lakjál? Mind megkapod, de ez nem feltétlen tesz boldoggá. Most üres a zsebed, nincs meleg víz, és még menő hosszú hajad sincs, de van valamid, ami megfizethetetlen: szabad vagy. Profiként már csak a pályán töltött kilencven percben lehetsz igazán szabad. Emlékszel, mit mondott édesapád? Ha felmész a pályára, akkor már semmi más nem számít, megszűnik a külvilág. Ha ezt megfogadod, akkor teljesen mindegy, mekkora rajtad a nyomás, úgy érzed majd, hogy megint mezítláb játszol, hevesen dobog a szíved, és a világ legnagyszerűbb trófeájáért játszol.”

A mérkőzés legfontosabb kérdése, hogy az eddig hibátlanul működő uruguayi védelemnek sikerül-e megállítania a spanyolok ellen mesterhármast szerző, összesen négy gólnál járó Cristiano Ronaldót? Ami biztos, ekkora nyomásnak eddig nem voltak kitéve Oroszországban. Ahogy az Ovación című uruguayi lap írta: „Cristiano Ronaldo olyan, mint Darth Vader, már a jelenléte félelemmel tölt el mindenkit, nincs nála nagyobb ellenfél a futballban.”

Az ötszörös aranylabdásról Tabárez hasonlóan elismerően nyilatkozott pénteki sajtótájékoztatóján: „Ronaldo a portugálok vezére és a világ egyik legjobb támadója, egyénileg senki sem képes arra, hogy feltartóztassa. Nem csak Godín, senki. Együttes erővel kell őt megállítanunk, de nem szabad emiatt idegeskednünk.”

„A portugálok alapcsapatából kilenc játékos Európa-bajnok, ez sokat elárul a kvalitásukról, ám hosszú ideje készülünk rájuk” – tette hozzá az uruguayi szövetségi kapitány.

A szombati meccs tétje a továbbjutás mellett az, hogy Ronaldónak vagy Luis Suáreznek sikerül-e rekordot döntenie. Az FC Barcelona csatárának két találat kell ahhoz, hogy megelőzze Óscar Míguezt, aki nyolc góljával az uruguayi válogatott történetének legeredményesebb vb-gólszerzője. Ronaldo közben két góllal még „csak” utolérné az 1966-os vb-n kilencig jutó és ezzel Portugáliát elődöntőig repítő Eusébiót. Kettejük versengését Suárez nem tudta összehasonlítani azzal, amikor klubszinten küzdenek egymás ellen a címekért.

„Teljesen más a rivalizálás Cristianóval Spanyolországban. Ez a világbajnokság. A nemzeti színekért küzdeni mindig nagyon különleges” – zárta rövidre az uruguayiak kilencese.

Suárez vagy CR ünnepelhet a szombati meccs után?
Suárez vagy CR ünnepelhet a szombati meccs után?

A Szocsiban rendezendő összecsapás magyar idő szerint szombaton 20 órakor kezdődik, a találkozót a 34 éves mexikói César Arturo Ramos vezeti, aki eddig a Brazília–Svájc (1–1) és a Lengyelország–Kolumbia (0–3) mérkőzéseken fújta a sípot.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

Június 30., szombat
20.00:
URUGUAY–PORTUGÁLIA (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Szocsi, Fist Olimpiai Stadion. Vezeti: César Arturo Ramos (mexikói)
A várható kezdőcsapatok
URUGUAY:
Muslera – Cáceres, J. Giménez, Godín, Laxalt – Nández, Vecino, Torreira, Bentancur – L. Suárez, Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, José Fonte, Guerreiro – Bernardo Silva, W. Carvalho, Moutinho, Joao Mário – G. Guedes, C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik