Vb 2018: az oroszok már-már kínosan ügyelnek a biztonságra

ILKU MIKLÓS (MOSZKVA)ILKU MIKLÓS (MOSZKVA)
Vágólapra másolva!
2018.06.15. 22:23
null
Az oroszok a csütörtöki 5–0 után érthetően jó hangulatban edzettek (Fotó: AFP)
Moszkva hatalmasságáról már többször is írtunk az utóbbi napokban, így mindenki megértheti, a házigazda orosz válogatott miért menekült a város zaja elől a pihenőnapján. Pardon, a Szaúd-Arábia ellen kiütéssel megnyert nyitó meccs másnapján, mert lazsálásról szó sem lehetett. Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány pénteken is edzést vezényelt tanítványainak, méghozzá a festői környezetben fekvő Novogorszkban.

A főváros vonzáskörzetében található edzőközpontot a múlt század második felében építtette az akkor még szovjet kormány, hogy válogatott sportolói a lehető legjobb körülmények között készülhessenek. Eredetileg tornászoknak készült, majd szép lassan a többi olimpiai sportág képviselői is birtokukba vették. Napjainkban szinte minden nemzeti csapat használja.

A korábban Dzsudzsák Balázst is foglalkoztató Dinamo Moszkva edzőközpontjától néhány száz méterre található létesítményt a világbajnokság idejére finoman szólva is túlbiztosították az oroszok. A bejáratot négy rendőr, két katona és egy rendőrkutya őrzi: megérkezésemkor átnézték a táskámat, majd arra kértek, hogy tegyem a földre és lépjek hátrébb. Sejtettem, mi fog következni: a kutya végigszimatolta az addigra kinyitott hátizsákot, de nem talált benne kivetnivalót – arról viszont gondoskodott, hogy én találjak, mert jókora nyáladagot helyezett el benne. Az ajtón belépve újabb három rendőr fogadott, akik fémdetektorral csekkoltak le, majd ismét ki kellett nyitni elázott batyumat. Miután ők is mindent rendben találtak, öt lépés megtétele után egy biztonsági őrbe botlottam, aki elmutogatta, merre menjek.

Jobbra indulva a gigászi tornacsarnokot pillantottam meg, mögötte két multifunkciós jégcsarnok is található, egy minden igényt kielégítő atlétikapálya, konditermek, valamint füves és műfüves futballpályák. Ugye kitalálták, hogy mindegyiknél állt egy-egy biztonsági őr?! Sőt, az összes parkolóban és szinte minden ajtónál. Nem bízták a véletlenre.

Egyébként egy szerpentinen keresztül vezet az út a magaslatra, ahol a létesítmény található, hatalmas fák veszik körül, így a tréning idilljét csak némi madárcsicsergés „zavarta meg".

Festői környezetben készülhet az orosz válogatott (Fotó: AFP)
Festői környezetben készülhet az orosz válogatott (Fotó: AFP)


Csercseszov két részre osztotta a keretét: akik pályára léptek a szaúdiak ellen, csak átmozgató edzésen vettek részt, a többiek viszont teljes intenzitással gyakoroltak. A gondolatokban már a jövő keddi, Egyiptom elleni találkozó lebegett. A gyakorlás végén a szaúdiak elleni meccs hőse, Alekszandr Golovin adott rövid interjút, de többek – köztük jómagam – nagy csalódására csak oroszul válaszolt a feltett néhány kérdésre.

A kijáratnál végezetül összefutottam Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitánnyal, aki mosolygósan hagyta el az edzőközpontot kis autójával – ellentétben játékosaival, akik a parkolóban látottak alapján futballistákhoz méltóan luxuskocsikkal érkeztek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik