Vb 2018: a tű fokán keresztül kúsztak tovább a belgák – lapszemle

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 13:01
null
Brazíliában elismerik: Neymar nagyszerű teljesítménye ellenére felidegesítette a világot (Fotó: AFP)
Mint ismert, hétfőn Brazília 2–0-ra legyőzte Mexikót, majd Belgium kétgólos hátrányból fordítva megverte Japánt, így a brazil és a belga válogatott találkozik a negyeddöntőben. A brazil lapok elismerik, hogy Neymar továbbjuttatta ugyan a csapatot, de színészi teljesítményével nem szerzett magának sok rajongót. A belgák csodás győzelemről, a japánok az egységes gondolkodás és a kommunikáció hiányáról írnak.


„Neymar a negyeddöntőbe vitte Brazíliát” – írja címlapján a brazil O Globo. A válogatott legnagyobb sztárjának „műsora” kapcsán elismerik: bár Neymar elvarázsolta Brazíliát, de amikor Layún alattomosan a bokájára lépett, túlzásba vitte a színészkedést, s ezzel felidegesítette a világot.



A Folha de Sao Paulo már a címben felhívja rá a figyelmet, hogy 1994 óta a brazil az egyetlen válogatott, amely mindegyik negyeddöntőben ott volt a világbajnokságokon. Ha nem esett volna ki még a csoportkör során, Németországra is érvényes lehetne az állítás…

A Globo Esporte a nyolcaddöntőben kieső argentin és portugál válogatott kapcsán megjegyzi, Neymar második világbajnokságán vesz részt, de teljesítménye többet ér, mint Lionel Messié és Cristiano Ronaldóé, hiszen megtette azt, amit az FC Barcelona és a Real Madrid sztárja nem: csapatával veretlen maradt, továbbjutott, és még gólt is szerzett a nyolcaddöntőben – Messi és CR nem találtak még be világbajnokság kieséses szakaszában.

Mexikó hetedszer esett ki a negyedik vb-meccsén (Fotó: AFP)
Mexikó hetedszer esett ki a negyedik vb-meccsén (Fotó: AFP)



A braziloktól vereséget szenvedő Mexikóban természetesen az újságírók is csalódottak: a Cancha az ölelkező Rafael Márquezzel és Hirving Lozanóval a címlapon egy korszak végéről ír, hiszen egy generáció számára lejárt a nemzeti csapatban való szereplés ideje. Felhívja rá a figyelmet, hogy a válogatott hetedszer esett ki a negyedik meccsén a világbajnokságon.

 


Majdnem katasztrófába torkollott a belga vb-szereplés, de Fellainiék megmenekültek (Fotó: AFP)
Majdnem katasztrófába torkollott a belga vb-szereplés, de Fellainiék megmenekültek (Fotó: AFP)

„A tű fokán keresztül kúsztak tovább a Vörös Ördögök” – írja a belga De Morgen. A lap online kiadása szerint Roberto Martínez és a fiatal, erős, tehetséges aranygeneráció Japán elleni küzdelme majdnem katasztrófába torkollott.


A Le Soir csodás továbbjutásról ír, de mellette elismeri, nem sok hiányzott ahhoz, hogy rémálom legyen a nyolcaddöntőből. A belgák győztes góljánál gólpasszt adó Thomas Meunier a lapnak elárulta: centerezésével az érkező Romelu Lukakut szerette volna helyzetbe hozni, azt, hogy mögötte Nacer Chadli is érkezik, csak azután vette észre, hogy elpasszolta a labdát. Mint ismert, Lukaku okosan átlépte a labdát, s az így ajtó-ablak helyzetbe kerülő Chadli továbblőtte Belgiumot.

 

A Gazet van Antwerpen a „Micsoda feltámadás!” feliratú címlappal jelent meg kedden. A lapnál elismerik, izgalmas volt a végjáték, a válogatott már a hazafelé tartó repülőjegyét készült megváltani, amikor jött a fordulat…

 

Hiába küzdött hősiesen és vezetett 2–0-ra Belgium ellen, Japánnak a negyeddöntő helyett a kiesés jutott. A Japan Times azt írja, a csapat a fájdalmas kiesés ellenére túlteljesítette az elvárásokat, és ha lenyugszanak a kedélyek, vélhetően a játékosok is büszkén néznek vissza arra, amit letettek az asztalra.

Az Asahi szerint egyetlen pillanatnyi habozás, illetve a kommunikáció hiánya vezetett a japán kieséshez. A szerző részletesen leírja és elemzi az ázsiai ország vesztét okozó találatot, és levonja a következtetést: a válogatott játékosai nem egységesen, nem csapatként gondolkodtak, hanem néhányan még a rendes játékidőben nyerni akartak, míg mások már a hosszabbítástól remélték a győzelmet.

A japánok csalódottan veszik tudomásul: kicsúszott a kezükből a győzelem (Fotó: AFP)
A japánok csalódottan veszik tudomásul: kicsúszott a kezükből a győzelem (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik