Vb 2018: A németek sem testben, sem fejben nem voltak frissek – Dárdai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.30. 13:49
null
Dárdai Pál június 28-án megkezdte Berlinben a felkészülést a Herthával (Fotó: AFP)
Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője a Berliner Morgenpostnak beszélt a világbajnokságon látottakról és a csoportkörben óriási meglepetésre kieső, címvédő német válogatott lebőgéséről.

„Senki sem számított arra, hogy az oroszországi világbajnokság a német válogatottnak a csoportkör után véget ér, a korai kiesés mindenképpen meglepetés. Feltűnő volt, hogy a csapat a felkészülés során is alig-alig nyújtott jó teljesítményt, de persze mindenki abban reménykedett, hogy a világbajnokságon másként lesz. Saját tapasztalatból tudom, milyen nehéz a dolga egy szövetségi kapitánynak. Megérkezik huszonhárom játékos különböző kluboktól, meg kell próbálni lendületbe hozni őket, csapattá formálni a keretet. De ezen a tornán a német válogatottban alig volt olyan játékos, aki topformában érkezett. A dinamika sem volt jó. Más csapatok is szenvedtek, mint a brazilok Svájc ellen, de nekik összeállt a kép, sajnos a németeknek nem. Mindennek az erőnlét az alapja. Nem volt frissesség, sem testben, sem fejben. Taktikailag azt hiszem, Joachim Löw szokás szerint jó utasításokat adott a csapatának. De a német játékosok fejben egyszerűen nem voltak ott”idézi Dárdait a berlini lap.

„A csoportmérkőzésen alig akadt olyan csapat, amely feltolta volna a védekezését. Az úgynevezett kiscsapatok tizenhét-tizennyolc méteren húzták meg a védővonalat. A német csapatnak erőssége a passzjáték és a kombinációs játék, de helyzetet is alig tudott kialakítani, még a Svédország elleni siker sem dobta fel az együttest. Nekem nem tisztem megválaszolni azt a kérdést, hogy mi legyen a szövetségi kapitánnyal. Csak annyit tudok mondani: Joachim Löw irányítása alatt a legtöbbször élvezet volt nézni a németek játékát. Lenyűgöző a munka, amit elvégzett” – tette hozzá.

A Hertha magyar vezetőedzője természetesen a nyolcaddöntőkre is tippelt:

Franciaország–Argentína: „Argentína szenvedett, de valahogy továbbjutott, ám egyáltalán nem győzött meg. Nem látok csapatot a pályán. Épp ezért Franciaországot várom a nyolc közé, annak ellenére, hogy Lionel Messi egy villanással bármilyen mérkőzést eldönthet.”

Uruguay–Portugália: „Uruguay kellemes meglepetés volt, támadásban is erős, látszik az is, hogy a futballistáik szeretnek egymással játszani. A portugáloknál Ronaldo és Quaresma is jól teljesít. Izgalmas meccs lesz – talán hosszabbítás és tizenegyesrúgások döntik el a továbbjutást?”

Spanyolország–Oroszország: „Minden a volt világbajnok spanyolok mellett szól, akkor is, ha Oroszország a házigazda. A spanyolok a játékukkal majd szépen futtatják a labdát és az ellenfelet. Ha elkapják a spanyolok a ritmust, nyernek, de figyelniük kell az orosz kontrákra és rögzített helyzetekre.”

Horvátország–Dánia: „A horvátok nagyon meggyőzőek, Modric és Rakitic remek formában van, a csapat tapasztalt és jól begyakorolta a játékát, ráadásul még semmit sem nyert eddig. Egyértelműen azt várom, hogy átlépjenek a dánokon.”

Brazília–Mexikó: „Brazília volt eredetileg is a favoritom. Úgy érzem, most helyén van minden: a fiatal és rutinos játékosok elegye, a fegyelem, a sebesség, a játékkedv. Brazília jut tovább.”

Svájc–Svédország: „Svájc a titkos favoritom, és Svédország ellen nem tűnik megoldhatatlannak a feladat. Két fegyelmezett csapatról van szó, mindkettő reménykedik a rögzített szituációkban. Kőkemény csata lesz, de Svájc Xhakával és Shaqirivel nagyobb egyéniségeket tud felvonultatni.”

Anglia–Kolumbia: „Ez is érdekes párharc, Gareth Southgate csapatát várom a legjobb nyolc közé.”

Belgium–Japán: „Belgiumnak ezt a mérkőzést hoznia kellene. A belga válogatott titkos esélyesből valódi favorittá lépett elő az eddigi meggyőző teljesítményével.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik