Stadion van, pénz nincs: futball nélkül marad az impozáns aréna a vb után?

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.06.27. 12:31
A világbajnokság mérkőzéseinek otthont adó tizenkét stadion közül néhány csak felújításra, bővítésre szorult, az arénák többségét azonban a torna előtti években építettek. Így a Nyizsnyij Novgorod Stadiont is, ami könnyen lehet, hogy a vb után jóval kevésbé lesz kihasználva, mint például a moszkvai vagy a szentpétervári létesítmények. Nagy a bizonytalanság a témában, még a helyiek sem tudják, mi fog történni a július 15-i döntő után. A 45 ezer néző befogadására alkalmas aréna elméletileg a helyi FK Olimpijec új otthona lesz, de gyakorlatilag nem biztos.
Elképzelhető, hogy a vb után a lenyűgüző Nyizsnyij Novgorod Arénában nem rendeznek futballmeccset
Elképzelhető, hogy a vb után a lenyűgüző Nyizsnyij Novgorod Arénában nem rendeznek futballmeccset
Elképzelhető, hogy a vb után a lenyűgüző Nyizsnyij Novgorod Arénában nem rendeznek futballmeccset
Elképzelhető, hogy a vb után a lenyűgüző Nyizsnyij Novgorod Arénában nem rendeznek futballmeccset
Elképzelhető, hogy a vb után a lenyűgüző Nyizsnyij Novgorod Arénában nem rendeznek futballmeccset

A város futballélete igencsak zaklatott. 1963-ban a két helyi klub, a Torpedo és a Raketa összeolvadásával jött létre a Volga Gorkij (1932 és 1990 között Gorkijnak hívták a várost az itt született híres író, Makszim Gorjkij után), ami néhány szezont az élvonalban is eltöltött. 1984-ben megszűnt az egyesület, a sportág pedig tizenhárom évvel (és egy rendszerváltással) később kelt életre a városban.

NEM CSAK A FUTBALL

Nem a labdarúgás a legsikeresebb sportág Nyizsnyij Novgorodban. 1946-ban alapították a város jégkorongcsapatát, a Torpedót, amely immár tíz éve az orosz elitligában (KHL) szerepel. Az elmúlt években rendre bejutott a rájátszásba is a csapat, de négyből háromszor már az első körben búcsúzott. A Torpedo 5500 férőhelyes jégcsarnoka a KHL legkisebbjei közé tartozik. Férfi kosárlabdában is élvonalbeli csapata van a városnak. A BC Nyizsnyij Novgorod a 2008-ban életre hívott VTB-ligában vitézkedik 2011 óta, legjobb eredménye egy döntős szereplés volt a 2013–2014-es idényben (az eddig egy híján minden kiírást megnyerő CSZKA Moszkva győzött 3–0-ra). Röplabdában a női (Szparta) és férfi (ASC) csapat is az orosz első osztályban szerepel, ahogy a férfi futsalosok is.

1997-ben a Torpedo Nyizsnyij Novgorod, 1998-ban az Elektronika Nyizsnyij Novgorod alakult meg, előbbi azóta is amatőr szinten (hatodosztály) szerepel, utóbbinak viszont nagy tervei vannak. Az Elektronikát később FK Volgára nevezték át, de a klub 2016 nyarán megszűnt, mivel nem tudta fizetni az adósságait. A jogok a farmklubra, az FK Olimpijecre szálltak, amely jelenleg a másodosztályban szerepel. Ott középcsapatnak számít, a 20 csapatos ligában 12. lett a 2017–2018-as idényben. A vezetőedző az a Nyikolaj Piszarev, aki játékosként hatszoros bajnok volt a Szpartak Moszkvával, az orosz válogatottban háromszor szerepelt. Visszavonulása után irányította az U21-es nemzeti csapatot, valamint a strandfoci-válogatottat is. Az együttest többnyire orosz futballisták alkotják, akad a keretben ukrán, horvát és kirgiz légiós is.

A kék-fehérek a Lokomotiva Stadionban – amely egy vasútállomás mögött található, innen kapta nevét – játsszák mérkőzéseitke, egy metrómegállóra a vb-meccseknek otthont adó új arénától. Az aluljárót elhagyva egy végeláthatatlan erdő szélén találtam magam, a nem mindig megbízható GPS helyett inkább a helyiektől próbáltam információt szerezni. Közös nyelv híján a kommunikáció leegyszerűsödött: én csak annyit kérdeztem, hogy Lokomotiva Stadion, mire ők mutatták az irányt.

Az említett erdő jobb oldalán egy vidámpark található, balra pedig a stadion hátsó bejáratához vezetett az ösvény. Félúton két kisméretű műfüves pályába botlottam, ahol néhány gyerek rúgta a bőrt a délutáni kánikulában. A kiírás szerint biztonsági kamera is felügyelte a pályákat, de ennek a nyomát sem láttam a környéken, inkább amolyan figyelemfelkeltő jelleggel tehették oda a jelzést.

Kiábrándító kép a Lokomotiva Stadion hátsó bejáratánál
Kiábrándító kép a Lokomotiva Stadion hátsó bejáratánál

Az elburjánzott bokrok és lelógó faágak között Indiana Jonestól tanult mozdulatokkal átvergődtem magam, miközben a láncfűrészek zúgásától a saját gondolataimat sem hallottam, végül a hátsó bejáratnál kötöttem ki. A látvány kiábrándító volt: a kapu lelakatolva, az egykori jegypénztárak utópisztikus állapotban, a növényzet itt-ott szinte magasabbra nőtt, mint én, aki közelebb vagyok a két méterhez, mint a 150 centihez.

Ezeknél a jegypénztáraknál már kevés belépőt lehet vásárolni...
Ezeknél a jegypénztáraknál már kevés belépőt lehet vásárolni...

Az őserdőből a civilizációba siettem, a főbejárathoz közeledve senkivel sem találkoztam. A klubszékházat világbajnoki hangulatba hozták a helyiek némi díszlettel, ennek ellenére is olyan érzés fogott el, mintha egy elhagyatott stadionhoz érkeztem volna. De nem volt az, sőt, szerencsémre a vb szervezőbizottságának egyik helyi tagja is épp ott volt, így rögtön fel is tettem neki néhány kérdést.

ZÁRT VÁROS VOLT

Nyizsnyij Novgorod a maga valamivel több mint 1.2 millió lakosával a vb-házigazda Oroszország ötödik legnagyobb városa. A Volga-menti régió központja, logisztikai, gazdasági és turisztikai szempontból is meghatározó. A második világháborúban a Szovjetunió egyik legfontosabb hadiüzeme működött itt, Németország emiatt gyakran bombázta az akkor még Gorkijnak nevezett várost. Gorkij ezután úgynevezett zárt város lett, és a Szovjetunió felbomlásáig az is maradt – ezt követően lett újra Nyizsnyij Novgorod.

Például azt, hogy valóban átköltözik-e a 18 ezres Lokomotiva Stadionból az új arénába az FK Olimpijec. „Nézze, ez még nem dőlt el, majd csak a világbajnokság után döntenek róla véglegesen. Nem biztos, hogy a klubnak lesz elég pénze rá..." – mondta Alekszej Zvenyin, a szervezőbizottság tagja, aki kérdésemre megerősítette: egyértelműen nincs annyi szurkolója a klubnak, hogy a 45 ezres Nyizsnyij Novgorod Stadiont megtöltse a jövőben – már ha egyáltalán odaköltözik.

Ha így lesz, akkor viszont mi lesz a sorsa a klub jelenlegi otthonának? „A második csapat mérkőzéseit rendezhetik itt, valamint talán az utánpótlásmeccseket" – magyarázta a szervezőbizottság tagja, akivel tőmondatokban ugyan, de megértettük egymást. Több korosztályban is foglalkoztat fiatalokat az FK Olimpijec, összesen mintegy 4-500 gyerek futballozik az utánpótlásbázisában.

Az immár csak múzeumként üzemelő vasútállomás és a mögötte megbújó Lokomotiva Stadion
Az immár csak múzeumként üzemelő vasútállomás és a mögötte megbújó Lokomotiva Stadion

De mi van akkor, ha a klubnak valóban nem lesz elég pénze az új stadion használatára? Mi lesz az egyébként 18 milliárd rubelből (90 milliárd forint) épített aréna sorsa a világbajnokság után? Zvenyin arcára ráfagyott a mosoly, csak azt hajtogatta, hogy nem tudja, és hogy még minden bizonytalan az ügyben, meg kell várni a vb végét. Nyizsnyij Novgorod polgármestere, Valerij Sancev úgy fogalmazott: más sportágak versenyeire, rendezvényekre és koncertekre is fogják használni.

Egy biztos: a fenntartási költségek hatalmasak, ha a városvezetés nem tud megegyezni az FK Olimpijeccel a bérleti díjról, akkor profi futball nélkül maradhat az impozáns stadion.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik