Oroszok ezrei tizenegy spanyol ellen; dán erőpróba vár a titkos esélyesre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 11:55
null
Itt még üres a Luzsnyiki Stadion – vasárnap délután már nem lesz így (Fotó: AFP)
Franciaország és Uruguay után két újabb résztvevővel bővül vasárnap a negyeddöntősök köre a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. A házigazda Oroszország szurkolóiban bízva igyekszik túljutni az egyelőre nem igazán meggyőző Spanyolország ellen, míg a horvátok Dánia ellen bizonyíthatják, hogy sokan nem véletlenül tekintenek rájuk titkos esélyesként.

 

SPANYOLORSZÁG–OROSZORSZÁG

Felemás előjelekkel készül a szbornaja a spanyolok elleni világbajnoki nyolcaddöntőre. A házigazda nyolc hónapos nyeretlenségi sorozattal hangolt a tornára, hogy aztán a földbe döngölje Szaúd-Arábiát és Egyiptomot, majd a szurkolók lelkesedését lehűtve ugyanolyan simán kikapjon Uruguaytól.

A posztszovjet érában először játszhat a világbajnokság kieséses szakaszában a válogatott, amelynek valódi erejét továbbra is homály fedi. A spanyol együttes elleni összecsapás már igazi erőfelmérő lesz, tisztában van ezzel Szergej Ignasevics is, a CSZKA Moszkva védője egyike azon három játékosnak, akik tagja voltak a 2008-as Eb-n a későbbi győztes spanyolok elleni elődöntős gárdának.

Spanyolország ugyanolyan stílusban játszik, mint az elmúlt években – mondta Ignasevics. – A védők előretolva játszanak, nagy területet hagyva, melyet a kontrázó csapatok jól ki tudnak használni. Ez talán az egyetlen gyenge pontjuk, már ha beszélhetünk ilyenről.”

Az orosz együttes visszatér a moszkvai Luzsnyiki Stadionba – itt játszotta a Szaúd-Arábia elleni nyitó meccset –, s ez, ha nem is perdöntő, mindenképpen fontos tényező lehet.

„A csoportbeli második helyezés egyetlen előnye, hogy a nyolcvanezres Luzsnyiki Stadionban rendezik a mérkőzést” – tette hozzá Ignasevics, akivel az ellenfél középpályása, Thiago Alcántara is egyetértett.

„Jobban kell teljesítenünk, még nem mutattuk meg a legjobb arcunkat. A legfontosabb, hogy megfelelően felkészüljünk a mérkőzésre. Nem tizenegy játékossal, hanem oroszok ezreivel állunk szemben.”

A spanyol válogatott ráadásul koránt sincs optimális helyzetben, talán nem is feltétlenül a torna előtti sokkoló kapitányváltás miatt, hanem a védelem, illetve a világ egyik legjobb kapusának tartott David de Gea formája ad okot az aggodalomra. A spanyolok öt gólt kaptak a csoportkörben, ez a továbbjutó csapatok közül Argentínával holtversenyben a legrosszabb mérleg, de még a kieső csapatok közül is volt nyolc, amelynek a védelme jobban teljesített. Tegyük hozzá, Spanyolország még így is csoportelsőként lépett tovább, és elvileg a könnyebb ágra került. Bár azok után, hogy Irán és Marokkó ellen is szenvedett, ez relatív, mindenesetre a még versenyben lévők közötti leghosszabb, 23 mérkőzésből álló veretlenségi sorozat nem véletlenül jött össze.

„Ismerjük az oroszok erősségeit, gyengeségeit, elemeztük őket játékosonként, illetve megnéztük, hogyan viselkednek rögzített játékhelyzeteknél – mondta Fernando Hierro szombat délután a sajtótájékoztatón. – Ettől függetlenül nem tudom megjósolni, mi lesz vasárnap. Átvideózhatjuk az egész éjszakát, aztán kiderül, hogy az oroszok az eddigiekhez képest más játékrendszerben lépnek pályára. Felesleges a lehetőségeken járatni az agyamat.”

„Nem érzek nyomást, csupán felelősségtudatot, de ez nyilván a spanyolokra is igaz – vélekedett Sztanyiszlav Csercseszov, az oroszok szövetségi kapitánya, aki eltiltás miatt nem számíthat Igor Szmolnyikovra (őt Mário Fernandes helyettesítheti a kezdőcsapatban). – Élet-halál mérkőzés lesz, aki kikap, kiesik. Jó eséllyel a spanyolok birtokolják majd többet a labdát, úgyhogy ki kell használnunk a lehetőségeinket. Négy vagy akár öt védővel is pályára léphetünk, meg kell néznünk, melyek az erősségeink, ez alapján döntök.”

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

SPANYOLORSZÁG–OROSZORSZÁG – ÉLŐBEN AZ NSO-N!

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 16 óra (Tv: M4 Sport). V: Björn Kuipers (holland)
A várható kezdőcsapatok
Spanyolország: De Gea – Carvajal, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Busquets, Koke – David Silva, Iniesta, Isco – Diego Costa. Szövetségi kapitány: Fernando Hierro
Oroszország: Akinfejev – Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov – Zobnyin, Gazinszkij – Szamedov, Golovin, Cserisev – Dzjuba. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

Luka Modric sokat tehet azért, hogy minél tovább meneteljenek a horvátok (Fotó: AFP)
Luka Modric sokat tehet azért, hogy minél tovább meneteljenek a horvátok (Fotó: AFP)

HORVÁTORSZÁG–DÁNIA

A csoportkör egyik legkellemesebb meglepetése volt az első szakaszt hibátlanul záró Horvátország. Zlatko Dalic együttese Nigéria legyőzése után kis túlzással szétszedte a gyengélkedő Argentínát, majd Izland ellen a B-csapat is megtette a magáét, egyértelművé téve, hogy a legjobb válogatott zárt a kvartett élén.

A jó szereplés az egyre növekvő elvárásokat is magával vonzza, sokan titkos esélyesként tekintenek a horvátokra, és az 1998-ban bronzérmet szerző „aranygenerációval” hasonlítják össze Luka Modricékat. Tény és való, hogy a húsz évvel ezelőtti gárdán kívül egyedül a mostaninak sikerült továbbjutnia a csoportkörből a világbajnokságon, és a sorsolást elnézve valóban benne lehet a pakliban a bravúros szereplés. Ehhez mindenesetre az egyébként 18 meccs óta veretlen dánoknak is lesz egy-két szavuk.

„Összehozza a nemzetet a horvátok elleni meccs, de nagy csalódás lett volna, ha nem jutunk tovább a csoportkörből. A horvátok ott vannak az esélyesek között, elég megnézni, hogy milyen klubokban szerepelnek a játékosaik. Ennek ellenére kilencven percen keresztül fel tudjuk venni velük a harcot” – mondta Christian Eriksen, aki sokat tehet a dán továbbjutásért.

A Tottenham irányítója nem csupán eredményességben tűnik ki – Peru ellen ő jegyezte a gólpasszt a győztes találatnál, az Ausztrália elleni 1–1 alkalmával pedig gólt szerzett –, hanem munkabírásával is, a csoportmérkőzések alatt 36 kilométert futott, ennél többet senki (!) nem teljesített.

„Christian Eriksen nagyszerű futballista, ezt már többször bizonyította klubcsapatában. Figyelnünk kell rá, kiválóan lő, és emellett is több területen jeleskedik. De korábban Lionel Messit is lekapcsoltuk, képesek vagyunk megint megtenni, amit kell” – mondta a Real Madridban futballozó Mateo Kovacic, aki elárulta, mi lehet a nyerő taktika vasárnap este.

„Nekünk kell irányítanunk, de nem gondolunk magunkra esélyesként Dánia ellen. Remek játékosaik vannak, a lehető legnagyobb odafigyeléssel készülünk a mérkőzésre. Kemény összecsapásra számítok, de ez nem különbözik az eddigiektől. Eddig jól teljesítettünk, nagyszerű győzelmeket arattunk, ha most viszont kikapunk, ez senkit nem fog érdekelni.”

HORVÁTORSZÁG–DÁNIA – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion, 20 óra (Tv: M4 Sport). V: Néstor Pitana (argentin)
A várható kezdőcsapatok
Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinic – Rakitic, Brozovic – Rebic, Modric, Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Dánia: Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer, M. Jörgensen, Stryger Larsen – A. Christensen – Delaney, Eriksen, Schöne, Sisto – Y. Poulsen. Szövetségi kapitány: Age Hareide

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik