Mourinho nem adta volna meg a szabadrúgást Cristiano Ronaldónak

Vágólapra másolva!
2018.06.16. 12:57
null
A spanyolok még reklamálnak, Cristiano Ronaldo már készül (Fotó: AFP)
José Mourinho a Russia Today (RT) szakértőként elemzi végig a világbajnokságot a stúdióban. A portugál szakember a Spanyolország–Portugália mérkőzésen igazán elemében lehetett, hiszen az összes gólt olyan játékos (Diego Costa, Nacho, Cristiano Ronaldo) szerezte, akivel dolgozott együtt. Megállapításaiból válogattunk.

DIEGO COSTA NÉLKÜL MÁS MECCS KEZDŐDÖTT

„Számomra ez a találkozó két mérkőzés volt: egy Diego Costával, és egy Diego Costa után. Megváltozott a meccs a lecserélésével. A találkozó folyamán először a portugál belső védők képesek voltak feljebb lépni, mert nem féltek attól a területtől, ami megnyílt mögöttük. Magabiztosabbá váltak, feljebb hozták a csapatot, az egész együttes kompaktabb lett az utolsó 15-20 percben.”

„Az első gólnál öt portugál védőt látunk, a portugál kapust és Diego Costát. Ehhez képest az öt vörös mezes között Costa gólt szerez. Egy hosszú labdával kezdődik az akció, a spanyol válogatottban Costa az egyedüli, aki képes egy előrevágott labdát így megjátszani. A portugál védők nem tudtak megfelelően besegíteni a párharcot megvívó Pepének, a lövés pedig nagyszerű volt.”

CRISTIANO RONALDO GÓLJAIRÓL

„A tizenegyesnél nagyon magabiztos volt, előre eldöntötte, hogy hová fogja lőni, és kegyetlenül bevágta. A második gólja, és ezt Manchester United-menedzserként nyilván fájó szívvel mondom, David de Gea nagy hibája. Az a pozitív De Geában, hogy a következő mérkőzésen ugyanígy, félelem nélkül fog beállni a kapuba, a hiba nem marad benne.”

„A legjobbkor jött a szabadrúgás. Intelligens, tapasztalt játékosként Cristiano Ronaldo kereste azt a lehetőséget, amelyből ki tud csikarni egy szabadrúgást kedvenc pozíciójában. Jó példája annak, amit én különleges futballintelligenciának hívok.

Tudja, hogy bajban van a csapata. Tudja, hogy nyílt játékból nem tudnak helyzetet kialakítani. Érzi – és ez nagyon frusztráló lehet –, hogy nem tudnak újabb gólt szerezni akcióból. Épp ezért az egyetlen esély egy rögzített szituáció, és arra megy rá, hogy kicsikarjon egyet. Abból a szögből edzések után órákon és órákon át tudja gyakorolni a szabadrúgásokat. Pont ezt kereste, felkínálta magát, felkínálta a szabálytalanság lehetőségét Piquének, aki rá is futott erre. Ha én vagyok a bíró, valószínűleg nem adtam volna ezért szabadrúgást, mert ismerem a két játékost, látom, tudom, hogy Cristiano mit akart elérni.”

„Csodálatos szabadrúgás volt. Hozzáteszem, nem tartom számon őt úgy, mint a legjobb szabadrúgáslövőt, mert ahhoz képest, hogy mennyit vállal el, nem szerez annyi gólt az elmúlt években, mint korábban. De ez kritikus, sorsdöntő helyzetben elért találat volt, olyan, amely meghatározza, milyen önbizalommal, milyen hozzáállással kezd bele a csapat a következő mérkőzésekbe. A sorfalat szerintem jól állították fel, azonban fantasztikusan találta el a labdát, és védhetetlen volt a lövése. A Ronaldóhoz hasonló szabadrúgáslövők sok fejfájást okoznak, mert mindkét sarokra veszélyesek, sőt el tudják lőni a labdát a sorfal alatt is. Ha a sorfal a tizenhatoson belül van, a kapusok általában azt kérik, ne ugorjanak, mert azzal lehetőséget adnak egy lapos lövésre. Tökéletesen eltalálta – ilyen egy játékos a különleges meccsekre!”

VÁLTOZTATTAK-E A SPANYOLOK?

„A szünetben azt mondtam, változtatniuk kellene valamit a spanyoloknak, mert a portugálok nagyon kényelmes helyzetben futballozhatnak. Nem ez történt. A portugáloknak az volt a céljuk, hogy a lehetőségeik helyett rendes helyzeteket dolgozzanak ki, ehelyett semmi veszélyt nem jelentettek a második félidő első harminc percében. Nem tudtak passzjátékot felmutatni, visszahúzódott a csapat, Cristiano Ronaldo izoláltan mozgott elöl. Ez nem jelentett veszélyt a spanyolokra, akik tartották a labdát és teljesen a kezükbe vették az irányítást. Viszont nem érzem, hogy a góljaik ebből jöttek volna. A második spanyol gólnál súlyosat hibázott a védelem, a harmadiknál meg Nacho, aki nem egy offenzív jobbhátvéd, elengedett egy egészen káprázatos lövést.”

NACHO BOMBÁJÁRÓL

„Fantasztikus, gyönyörű lövés, szerintem a lövés után se kellett néznie, hogy tudja, ez bemegy. Káprázatos a labda íve, külsővel telibe találta, a kapusnak egyszerűen esélye sem volt. Fantasztikus lövés, de nyilván a védelem is kellett hozzá egy kicsit. Bruno Fernandes alighanem arra ügyelt, hogy zárja Nacho elől a befelé vezető utat. Valószínűleg az edzője is azt mondta neki, hogy tegye ezt, hiszen Nacho nem túl offenzív szélső hátvéd. Egy támadó szélső hátvéddel szemben – mint amilyen Jordi Alba – értelemszerűen a szélt szokták védeni. Mindenesetre az ilyen gólok miatt nem alszunk rosszul – egészen pazar találat volt.”

VÉGSŐ VERDIKT A MÉRKŐZÉSRŐL

„Nem volt egyik csapat sem tökéletes, egyik sem tudott végig dominálni, míg néhány gól olyan volt, amilyen után az edzők álmatlanul forgolódnak az ágyukban. Nemcsak az olyanok, mint David de Gea hibája – az ilyen egyéni rontások benne vannak a futballban –, hanem olyanok, mint a második spanyol találat. Szabadrúgás, felívelik, a kis termetű Goncalo Guedes őrzi a hosszún a jóval magasabb Sergio Busquetset [a két futballista között 10 cm a magasságkülönbség – a szerk.], nyilván le tudja fejelni. Edzőként az ilyen nagyon nehezen elviselhető. Sajnos néha az is befolyással van az eseményekre, hogy nem tudunk az adott szituációban már kommunikálni a játékosokkal – mert különben nyilván szólnánk, hogy ne Guedes fogja az utolsó zónában az ellenfél egyik legjobban fejelő, nála sokkal magasabb tagját.

A döntetlen igazságos, két, toplabdarúgókkal telezsúfolt, ám jó néhányat hibázó csapat remek mérkőzésén. Megérdemelt pontosztozkodás, amivel szerintem mindkét fél elégedett lehet, hiszen tudják, öt ponttal már tovább lehet jutni, tehát még egy hibázási lehetőség is van. Nagyszerű ellenféllel szemben vívtak egy jó meccset, ez jót tehet az önbizalomnak is.”

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
B-CSOPORT
PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 3–3 (2–1)
Szocsi, Fist Stadion. Vezeti: Rocchi (olasz)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro – Moutinho, B. Silva (Quaresma 69.), W. Carvalho, B. Fernandes (Joao Mário, 68.) – C. Ronaldo, Guedes (André Silva, 80.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
SPANYOLORSZÁG: De Gea – Nacho, Piqué, S. Ramos, Jordi Alba – Busquets, Koke – Iniesta (Thiago Alcantara, 70.), Isco, David Silva (Lucas Vázquez, 86.) – Diego Costa (Iago Aspas, 77.). Szövetségi kapitány: Fernando Hierro
Gólszerző: C. Ronaldo (4., 44., 88. – az elsőt 11-esből), ill. Diego Costa (24., 55.), Nacho (58.)
Sárga lap: B. Fernandes (28.), ill. Busquets (17.)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Irán 1 1 1–0 +1 3
2. Portugália 1 1 3–3 0 1
2. Spanyolország 1 1 3–3 0 1
4. Marokkó 1 1 0–1 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik