Mindenki Szalahot akarja, úgy néz ki, meg is kapják

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 20:31
null
Mohamed Szalah (10) a házigazdák ellen mutatkozhat be a vb-n (Fotó: AFP)
Hatalmas esőzés fogadta a Szentpétervár Stadionba érkező egyiptomi labdarúgó-válogatottat: az afrikai csapat a keddi, Oroszország elleni vb-csoportmeccs előtt tartott edzést. Ott volt és jól is mozgott a tréningen Mohamed Szalah, a Liverpool támadója, aki Héctor Cúper szövetségi kapitány szerint minden bizonnyal játszik is a házigazda ellen. 

 

 

Egészen május 26-ig kell visszamennünk az időben: a Kijevben rendezett Bajnokok Ligája-döntőn Mohamed Szalah ütközött a későbbi győztes Real Madrid védőjével, Sergio Ramosszal, a Liverpool támadója húzta a rövidebbet, hiszen le kellett cserélni. Itt kezdődött a történet, azóta szinte naponta jelentek meg újabb hírek az állapotával kapcsolatban, de ami biztos: az Uruguay ellen 1–0-ra elveszített csoportmeccset kihagyta. Héctor Cúper, az egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya bízik benne, hogy Oroszország ellen kedden már ott lehet a pályán.

„Egészséges, még egy utolsó vizsgálat vár rá, csak azt követően döntjük el, hogy pályára lép-e vagy sem. Nagyon akar játszani, mi is nagyon szeretnénk, hogy játsszon, hiszen nagyon fontos játékos. Szinte biztos vagyok benne, hogy ott lesz a pályán – így Héctor Cúper. Szalah a világ egyik legjobb játékosa, megtiszteltetés, hogy az edzője lehetek. Igazi csapatjátékos, szerény, vidám, nagyszerű ember.”

A fent említett edzés bemelegítő futással kezdődött, amelyet Szalah (egyedüliként) labdát vezetve teljesített, közben az egyik pályaedző időnként oldalról felugorva párharcra kényszerítette, ezzel is tesztelve a támadó vállát. Távolról úgy tűnt, a sérülés már a múlté, a kiváló bal lábbal megáldott klasszis nevetve cikázott a többiek mellett.

Bármennyire fontos játékos Szalah Egyiptomnak, nem csak belőle készülnek az ellenfelek (nagy hiba is lenne így tenni…), és ezt Cúper is jól tudja. A felkészülésről jól megfontolt szándékkal nem is beszélt, csak annyit mondott, a házi feladatot elvégezték, készen állnak a házigazda ellen.„Nagyon fontos mérkőzés lesz, a továbbjutás múlik rajta, ezért mindenképpen be kell gyűjtenünk a három pontot.”

Ehhez viszont gólokat, vagy legalábbis egyet mindenképpen szereznie kell Egyiptomnak – az első fordulóban Uruguay ellen nem sikerült.

„Nem aggódom emiatt, megvan az elképzelésünk, a filozófiánk. Ahogy már a világbajnokság előtt is hangsúlyoztam, egy vébén nincs könnyű meccs, a világ legjobbjai ellen kell futballozni. Megvannak a saját értékeink, elemezzük az ellenfeleket, de nem szabad elfelejteni az emberi tényezőket, amik nagyon gyakran eldöntik a mérkőzéseket. Uruguay ellen nem volt szerencsénk, az utolsó passzok és befejezések rendre nem sikerültek. De hiszünk magunkban, ez a pozitív hozzáállás, amivel már elértünk eredményeket. Huszonöt éve dolgozom edzőként, a labdarúgás már nem tud meglepni, sok mindent láttam.”

Az argentín szakember által emlegetett pozitív hozzáállás valóban minden egyiptomira jellemző, nemcsak a futballistákra. A pályaedzők lelkesen motiválták a játékosokat a bemelegítésnél, egyikük olyan hevesen mutogatta a gyakorlatokat, hogy még nézni is izzasztó volt. A technikai stáb közben jókat nevetgélt a kezdőkörben, no meg persze készültek a szelfik is a lenyűgöző stadionban.

A sajtóközpontban két egyiptomi újságíró örömtáncot járt, miután hallották Cúper szavait Mohamed Szalahhal kapcsolatban. Egyikük úgy fogalmazott, ez Isten ajándéka, és biztos benne, hogy le fogják győzni Oroszországot. Még néhány nappal ezelőtt Moszkvában beszélgettem egyiptomi szurkolókkal, akik hasonló elszántsággal készültek a csoportmeccsekre. Mindegy, hogy Szalah játszik-e vagy sem, a drukkerek szerint Egyiptom ott lesz az egyenes kieséses szakaszban.

Ehhez előbb azért le kell győznie Oroszországot, hogy reális esélye maradjon a továbbjutásra.


FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG

CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
JÚNIUS 19., KEDD
20.00Oroszország–Egyiptom (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik