M. G. 2017.03.22 15:52 Frissítve: 2017.03.22 15:52

Messiék bojkottálnak, albán invázió Szicíliában: jönnek megint a vb-selejtezők!

Végérvényesen kitavaszodott a válogatott futballban is: 2017 márciusában folytatódnak a világbajnoki selejtezők, melyek Európában féltávhoz érnek. Számunkra természetesen a legfontosabb találkozó a portugál–magyar, ám lesz még csemege bőven az étlapon.

A márciusi vb-selejtezőkön először Pápua Új-Guinea drukkerei üdvözölhetik csapatukat (Fotó: fifa.com)

Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresbyben kezdődnek meg (közép-európai idő szerint) csütörtök reggel a 2017. márciusi világbajnoki kvalifikációs mérkőzések, melyek három zónában egészen március 29-ig elhúzódnak, és ugyancsak Óceániában (a Tahiti–Pápua Új-Guinea mérkőzéssel) zárulnak.

A JÁTÉKNAPOK:
Március 23.: Ázsia, Dél-Amerika, Óceánia
Március 24.: Európa, Dél-Amerika
Március 25.: Európa, CONCACAF-zóna (Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség), Óceánia
Március 26.: Európa
Március 27.: szünnap
Március 28.: Ázsia, CONCACAF-zóna, Óceánia
Március 29.: Dél-Amerika, CONCACAF-zóna, Óceánia

Mint a fenti felsorolásból is látható, csak öt kontinentális zónában lesznek vb-selejtezők, a hatodikban, Afrikában ugyanis most kezdődnek a 2019-es kontinenstorna selejtezői. Az afrikai világbajnoki kvalifikációs mérkőzések csak nyáron folytatódnak.

EURÓPA

Kezdjük a számunkra legérdekesebb kontinenssel! Pénteken, szombaton és vasárnap játsszák a mérkőzéseket, a magyar válogatott szombat este lép pályára Lisszabonban, az Európa-bajnok Portugália vendégeként. A magyar vereség azt jelentené, hogy komoly realitásérzékkel nem beszélhetnénk a továbbiakban pótselejtezős esélyekről sem. Győzelmünk esetén (tegyük hozzá, ekkora idegenbeli bravúrt évtizedek óta nem hajtott végre a válogatott) viszont helyet cserélne a két csapat a tabellán, és a csoportot eddig százszázalékos teljesítménnyel vezető svájciak után Magyarország lépne fel a potenciálisan pótselejtezőt érő 2. helyre.

Az európai zónában nincs most sztárpárosítás, érdekes találkozó viszont akad bőven. Kiemelt figyelmet érdemel az A-csoport, melyben a francia, holland, svéd, bolgár kvartett fut versenyt két helyért, és kulcsfontosságú összecsapás jön: a csoport második helyén álló hollandok Bulgáriába látogatnak, és ha kikapnak Szófiában, akkor féltávnál valószínűleg csak a csoport negyedik helyén dekkolnak. Bulgária 2005 óta csak egyetlen hazai vb-selejtezőjét veszítette el, a brutális kvalifikációs hatékonyságáról híres holland együttes viszont 2001 óta, egymást követő 17 idegenbeli vb-selejtezőn nem szenvedett vereséget!

Igen pikáns az Olaszország–Albánia összecsapás, melyen az olasz válogatott 2013 ősze után játszhat ismét Szicília székhelyén, Palermóban. Eddig 13 mérkőzést játszottak az olaszok a palermói stadionban, csupán egyszer szenvedtek vereséget, és ha tartani akarják a lépést az Izraelt fogadó spanyolokkal, akkor nyerniük kell. Olasz és spanyol győzelem esetén a csoport két favoritja elszakad a többiektől a papírformának megfelelően.

Hogy az összecsapás pikantériájáról is írjunk: Szicíliában (ráadásul Palermo környékén) több albán település is létezik, ezeket a középkorban az Ottomán Birodalom térnyerése elől menekülő szkipetárok alapították. Közülük a legnagyobb, Piana degli Albanesi (Arbëreshëvet, „albánok városa”) csupán 25 kilométerre van Palermótól, címerében (és futballcsapatának mezén) ugyanúgy kétfejű sas található, mint az albán nemzeti zászlón. A 15. és 18. század között bevándorolt albán leszármazottak létszámát 400 000-re teszik, rajtuk kívül az újkori bevándorlási hullámnak köszönhetően további 600-800 000 albán él Olaszországban.

Életkép a genovai olasz–albánról: előtérben az olasz kispad, a háttérben csak albán drukkerek (Fotó: AFP)

A szálak a futballpályán is összeérnek: az albán nemzeti csapat szövetségi kapitánya (Gianni De Biasi – ráadásul ő a Palermo volt játékosa) és fél stábja is olasz, s a válogatottat ideális esetben úgy is fel lehetne állítani, hogy csak olaszországi légiósok szerepelnek benne. A vendégeket természetesen hatalmas szurkolótábor kíséri el, az olasz szakvezető Gian Piero Venturát albán barátai biztosították afelől, hogy a stadion tömve lesz a vendégekért szorítókkal. Amikor 2014-ben Genovában játszott felkészülési mérkőzést a két csapat, akkor húszezer albán volt a lelátókon, egy közülük még a pályára is befutott, és leterítette a vörös-fekete sasos zászlót…

Az albán szakmai stáb szerint az olaszok azért vitték el Szicíliába a mérkőzést, hogy megpróbálják kisebbségbe szorítani a vendégtábort – Genovában a vendégmunkások és az albánokkal utazók ugyanis hazai pályát teremtettek a látogatók számára. Az albánok hivatalosan 1800-2000 jegyet kapnak, de az olasz állampolgársággal is rendelkező albánokkal együtt hatalmas vendégtáborra lehet számítani.

Ha egy harmadik mérkőzést kellene ajánlani, az az Írország–Wales találkozó lenne. A sztárcsapat nélküli D-csoportban Írország, Szerbia, Wales és Ausztria vetélkedik a továbbjutó helyekért, az írek vezetik a csoportot, a még szintén veretlen walesiek a harmadik helyen állnak. A kulcsfontosságú mérkőzésre a walesiek csak 3300 jegyet kaptak, szurkolóik ezt szégyenletesnek tartják, mivel az októberi, cardiffi mérkőzésre az ír tábor 3500-at kap egy kisebb stadionba. A walesiek sikertelenül próbálták meg elérni, hogy legalább a jegyek tíz százalékát a vendégtábor kapja meg – az írek a FIFA által előírt minimális 5 százalékhoz közeli, 6.4 százalékos jegyelosztást biztosítottak. A walesi szurkolók szövetsége felháborodásának adott hangot, melyet a szövetség tolmácsolt is az írek felé, no nem mintha ez változtatott volna a jegyelosztáson. Ráadásul még a walesiek fúvósbandája (a Barry Horns) is hangszerek nélkül kell, hogy bemenjen, mert biztonsági okokból ezeket nem engedik be a stadionba. Ez az első eset, hogy a Barry Horns hangszereit kitiltották valahonnan, nem csoda, hogy a walesiek arról beszélnek, a házigazda írek mindent megtesznek, hogy elhallgattassák őket.

AZ EURÓPAI ZÓNA SELEJTEZŐINEK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

DÉL-AMERIKA

Az igazi sztárháború itt következik. Szokás szerint kettős fordulót bonyolítanak le, a 13. és a 14. kör sztárösszecsapása az Uruguay–Brazília mérkőzés, melyen a második és az első helyezett feszül egymásnak. Amióta Tite a brazil válogatott szövetségi kapitánya, a csapat csak nyer és nyer – a sorozat hét egymást követő győzelmet számlál, a legutóbbi ötön még gólt sem kaptak a kanárisárga mezesek. A gólkülönbség is meggyőző, 18–1. Uruguay azért igen kemény dió lesz, tekintve, hogy a házigazda legutóbbi 14 hazai vb-selejtezőjén veretlen, s a legutóbbi nyolcat kivétel nélkül megnyerte. Vendégként vb-selejtezőt legutóbb Argentína tudott nyerni Uruguayban, még 2009 őszén, a brazilok 2009. június 6-án távoztak Montevideóból egy 4–0-s sikerrel.

Az uruguayiak az eltiltott Luis Suárez nélkül lépnek pályára (ezt mindenki megérezné…), igaz, a vendégek centere, a sérült Gabriel Jesus is hiányzik, pedig nagyon úgy tűnt, ő a megoldás a brazil válogatott krónikus középcsatár-problémáira. A legvalószínűbb, hogy Tite ejti a középcsatáros játékot, és Roberto Firmino játszik hamis kilencest Montevideóban. Az új szövetségi kapitány alatt a brazilok még nem kerültek hátrányba mérkőzésen, a mostani rangadó nagy teszt lehet a csapatnak.

Messiék láthatóan jól érezték magukat az edzésen, ám az argentin sajtóval továbbra is fagyos a viszony (Fotó: AFP)

Kritikus fontosságú napok várnak a vb-ezüstérmes Argentínára, mely előbb Chilét fogadja, majd Bolíviába látogat, ahol már többször megégett. Az argentin–chilei csata természetesen sok fájó emléket hoz elő az argentinokból, lévén a legutóbbi két Copa América-döntőt 0–0 után tizenegyesekkel pont Chile ellen veszítették el. Ha Argentína botlik, könnyen elképzelhető, hogy az utolsó négy fordulónak kieső vagy legfeljebb pótselejtezős helyről vág neki – az pedig nem kényelmes pozíció, tekintve, hogy a válogatott még vendégszerepel Uruguayban és Ecuadorban is.

A hangulat fagyos, legalábbis az argentin csapat és a média között, hiszen a válogatott tagjai továbbra sem nyilatkoznak a hazai sajtónak. Maga Lionel Messi jelentette be a médiabojkottot novemberben, miután Ezéquiel Lavezzit a Radio Mitre egyik újságírója azzal vádolta meg, hogy az edzőtáborban füves cigivel nyugtatta idegeit. Az argentin sztárok hazaérkezésük után nem beszéltek a sajtó munkatársaival, Edgardo Bauza szövetségi kapitány pedig a hidegháborús helyzet megszüntetése érdekében csapatértekezletet hív össze. Kérdés, milyen sikerrel.

„Nem merném azt mondani, hogy ez a meccs olyan lesz, mint egy döntő, de mindenképpen döntő fontosságú. El kell terelnem a csapat gondolatait a két Copa América-fináléról. Chilével mindig is rivalizáltunk, de most csak erre az egy találkozóra kell gondolnunk, hiszen közvetlen vetélytárssal csapunk össze, és ha nyerünk, akkor előzünk. Ha megszerezzük a három pontot, nagyon jó esélyünk lesz a kvalifikációra” – nyilatkozta a FIFA hivatalos honlapjának Bauza, aki amiatt is aggódik, hogy 12 játékosának van már sárga lapja, a Chile elleni meccs pedig garantáltan tüzes lesz, így eltiltások várhatók.

A DÉL-AMERIKAI SELEJTEZŐK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

CONCACAF-ZÓNA

Javában zajlik már a Hex, azaz a tradicionális hatos zónadöntő, és a fő kérdés, hogy sikerül-e megszereznie első pontjait a gyalázatosan rajtoló, Costa Ricától és Mexikótól is kikapó Egyesült Államoknak? A két zakó Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány állásába került, utódja, Bruce Arena sérülésektől megtizedelt kerettel készül Honduras és Panama ellen. Nagyon kellene a hat pont az amerikaiaknak.

A zónadöntőt eddig százszázalékosan és kapott gól nélkül vezető Costa Rica Mexikóba látogat a dupla forduló első körében, az esélyekről mindent elmond, hogy a mexikóiak eddigi 82 hazai vb-selejtezőjükból kettőt veszítettek el. Igaz, az egyiket, a legelsőt pont Costa Rica ellen (1–2 2001. június 16-án). Az „Aztecazo” (a brazil–uruguayi vb-döntő „katasztrófájára”, a Maracanazóra utal a név) a mai napig a Costa Rica-i labdarúgás egyik legnagyobb diadalának számít.

A CONCACAF-ZÓNA SELEJTEZŐINEK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

Ázsia egyik legjobb futballistájára, Omar Abdulrahmanra kulcsszerep vár a selejtezőkön (Fotó: AFP)

ÁZSIA

A kettős forduló alighanem végleg kitisztítja a képet, és meglátjuk, mely csapatok maradnak versenyben a vb-kvalifikációért a zónadöntőben (csoportonként az első kettő kijut a világbajnokságra, a 3. helyezettek előbb kontinentális, majd interkontinentális pótselejtezőt vívnak). Ha az A-csoport első három helyezettje (Irán, Dél-Korea, Üzbegisztán) megnyeri idegenbeli mérkőzését, akkor a hatos kettészakad, és az éltrió bokszolhatja le egymás között a továbbjutási kérdéseket.

A legnagyobb rangadó a Kína–Dél-Korea összecsapás: bár a kínaiak helyzete reménytelen, egyik nagy riválisuk ellen meg akarják mutatni, hogy az erőltetett futballfejlesztés a válogatottat is nagyobb erőfeszítésre ösztökéli. A két ország között elég feszült a viszony, így a vendégdrukkereket külön biztonsági intézkedésekkel óvják.

A B-csoportból Irak és Thaiföld kilóg lefelé, a többi négy csapat viszont egy ponton belül van. Az Egyesült Arab Emírségek számára alighanem egy héten belül eldől, számolhat-e vb-szerepléssel: előbb Japánt fogadja, majd Ausztráliába utazik.

„Csak arra gondolunk, hogy legyőzzük Japánt, mert ha megtesszük, az kulcsfontosságú lépés a világbajnokság felé. Ez a generáció nagyon tapasztalt, sok nagy csatát átéltünk, és ezért magabiztosak vagyunk – mindent beleadunk a vb-kvalifikációért” – így az „Öböl Messije”, Omar Abdulrahman.

AZ ÁZSIAI ZÓNA SELEJTEZŐINEK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

ÓCEÁNIA

Új-Zéland biztosíthatja a Fidzsi elleni mérkőzéseken zónadöntős helyét – rögbiben kiegyensúlyozottabb lenne ez a párosítás, az OFC legerősebb válogatottja valószínűleg márciusban lerendezi csoportjában a nyitott kérdéseket. A legtöbbet utazó két csapat címét a zónában Pápua Új-Guinea és Tahiti nyeri el, lévén hat napon belül oda-vissza mérkőzés vár rájuk, Port Moresby és Papeete között nagyjából 6900 kilométer a távolság! Az oda-vissza út nagyjából megfelel annak, mintha a portugáliai Portóból közúton az orosz Távol-Keletre, Vlagyivosztokba mennénk – nem kis kihívás a csapatok számára. Persze még mindig rövidebb, mint az ázsiai zónában az ausztrálok útja Teheránba (az iráni fővárosban játszanak Irak ellen) és haza…

AZ ÓCEÁNIAI ZÓNA SELEJTEZŐINEK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.23 20:22:01

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Spanyolország fél órán át befűzte az oktatófilmet Düsseldorfban, Németország Müller bombájával egyenlített.

2018.03.15 16:31:58

Foci vb 2018 MTI

„A két gólja csak megerősítette az összes olyan jó tulajdonságát, amit már az előző szezon óta láthatunk.”

2014.05.30 11:21:35

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

VB-ÖRÖKNAPTÁR, MÁJUS 31. Egy bolgár elkeseríti Itáliát, egy szenegáli romba dönti Franciaországot.

2010.07.29 15:03:42

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Anglia és Uruguay is 4:2-re nyerte meg a maga fináléját. Geoff Hurst máig az egyetlen triplázó döntőben.

2014.05.30 09:46:21

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

VB-ÖRÖKNAPTÁR, MÁJUS 30. Latinos rajt 1962-ben: mind a négy meccset dél-amerikai csapat nyerte meg.