Messiék bojkottálnak, albán invázió Szicíliában: jönnek megint a vb-selejtezők!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.03.22. 15:52
null
A márciusi vb-selejtezőkön először Pápua Új-Guinea drukkerei üdvözölhetik csapatukat (Fotó: fifa.com)
Végérvényesen kitavaszodott a válogatott futballban is: 2017 márciusában folytatódnak a világbajnoki selejtezők, melyek Európában féltávhoz érnek. Számunkra természetesen a legfontosabb találkozó a portugál–magyar, ám lesz még csemege bőven az étlapon.

Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresbyben kezdődnek meg (közép-európai idő szerint) csütörtök reggel a 2017. márciusi világbajnoki kvalifikációs mérkőzések, melyek három zónában egészen március 29-ig elhúzódnak, és ugyancsak Óceániában (a Tahiti–Pápua Új-Guinea mérkőzéssel) zárulnak.

A JÁTÉKNAPOK:
Március 23.: Ázsia, Dél-Amerika, Óceánia
Március 24.: Európa, Dél-Amerika
Március 25.: Európa, CONCACAF-zóna (Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség), Óceánia
Március 26.: Európa
Március 27.: szünnap
Március 28.: Ázsia, CONCACAF-zóna, Óceánia
Március 29.: Dél-Amerika, CONCACAF-zóna, Óceánia

Mint a fenti felsorolásból is látható, csak öt kontinentális zónában lesznek vb-selejtezők, a hatodikban, Afrikában ugyanis most kezdődnek a 2019-es kontinenstorna selejtezői. Az afrikai világbajnoki kvalifikációs mérkőzések csak nyáron folytatódnak.

EURÓPA

Kezdjük a számunkra legérdekesebb kontinenssel! Pénteken, szombaton és vasárnap játsszák a mérkőzéseket, a magyar válogatott szombat este lép pályára Lisszabonban, az Európa-bajnok Portugália vendégeként. A magyar vereség azt jelentené, hogy komoly realitásérzékkel nem beszélhetnénk a továbbiakban pótselejtezős esélyekről sem. Győzelmünk esetén (tegyük hozzá, ekkora idegenbeli bravúrt évtizedek óta nem hajtott végre a válogatott) viszont helyet cserélne a két csapat a tabellán, és a csoportot eddig százszázalékos teljesítménnyel vezető svájciak után Magyarország lépne fel a potenciálisan pótselejtezőt érő 2. helyre.

Az európai zónában nincs most sztárpárosítás, érdekes találkozó viszont akad bőven. Kiemelt figyelmet érdemel az A-csoport, melyben a francia, holland, svéd, bolgár kvartett fut versenyt két helyért, és kulcsfontosságú összecsapás jön: a csoport második helyén álló hollandok Bulgáriába látogatnak, és ha kikapnak Szófiában, akkor féltávnál valószínűleg csak a csoport negyedik helyén dekkolnak. Bulgária 2005 óta csak egyetlen hazai vb-selejtezőjét veszítette el, a brutális kvalifikációs hatékonyságáról híres holland együttes viszont 2001 óta, egymást követő 17 idegenbeli vb-selejtezőn nem szenvedett vereséget!

Igen pikáns az Olaszország–Albánia összecsapás, melyen az olasz válogatott 2013 ősze után játszhat ismét Szicília székhelyén, Palermóban. Eddig 13 mérkőzést játszottak az olaszok a palermói stadionban, csupán egyszer szenvedtek vereséget, és ha tartani akarják a lépést az Izraelt fogadó spanyolokkal, akkor nyerniük kell. Olasz és spanyol győzelem esetén a csoport két favoritja elszakad a többiektől a papírformának megfelelően.

Hogy az összecsapás pikantériájáról is írjunk: Szicíliában (ráadásul Palermo környékén) több albán település is létezik, ezeket a középkorban az Ottomán Birodalom térnyerése elől menekülő szkipetárok alapították. Közülük a legnagyobb, Piana degli Albanesi (Arbëreshëvet, „albánok városa”) csupán 25 kilométerre van Palermótól, címerében (és futballcsapatának mezén) ugyanúgy kétfejű sas található, mint az albán nemzeti zászlón. A 15. és 18. század között bevándorolt albán leszármazottak létszámát 400000-re teszik, rajtuk kívül az újkori bevándorlási hullámnak köszönhetően további 600-800000 albán él Olaszországban.

Életkép a genovai olasz–albánról: előtérben az olasz kispad, a háttérben csak albán drukkerek (Fotó: AFP)
Életkép a genovai olasz–albánról: előtérben az olasz kispad, a háttérben csak albán drukkerek (Fotó: AFP)

A szálak a futballpályán is összeérnek: az albán nemzeti csapat szövetségi kapitánya (Gianni De Biasi – ráadásul ő a Palermo volt játékosa) és fél stábja is olasz, s a válogatottat ideális esetben úgy is fel lehetne állítani, hogy csak olaszországi légiósok szerepelnek benne. A vendégeket természetesen hatalmas szurkolótábor kíséri el, az olasz szakvezető Gian Piero Venturát albán barátai biztosították afelől, hogy a stadion tömve lesz a vendégekért szorítókkal. Amikor 2014-ben Genovában játszott felkészülési mérkőzést a két csapat, akkor húszezer albán volt a lelátókon, egy közülük még a pályára is befutott, és leterítette a vörös-fekete sasos zászlót…

Az albán szakmai stáb szerint az olaszok azért vitték el Szicíliába a mérkőzést, hogy megpróbálják kisebbségbe szorítani a vendégtábort – Genovában a vendégmunkások és az albánokkal utazók ugyanis hazai pályát teremtettek a látogatók számára. Az albánok hivatalosan 1800-2000 jegyet kapnak, de az olasz állampolgársággal is rendelkező albánokkal együtt hatalmas vendégtáborra lehet számítani.

Ha egy harmadik mérkőzést kellene ajánlani, az az Írország–Wales találkozó lenne. A sztárcsapat nélküli D-csoportban Írország, Szerbia, Wales és Ausztria vetélkedik a továbbjutó helyekért, az írek vezetik a csoportot, a még szintén veretlen walesiek a harmadik helyen állnak. A kulcsfontosságú mérkőzésre a walesiek csak 3300 jegyet kaptak, szurkolóik ezt szégyenletesnek tartják, mivel az októberi, cardiffi mérkőzésre az ír tábor 3500-at kap egy kisebb stadionba. A walesiek sikertelenül próbálták meg elérni, hogy legalább a jegyek tíz százalékát a vendégtábor kapja meg – az írek a FIFA által előírt minimális 5 százalékhoz közeli, 6.4 százalékos jegyelosztást biztosítottak. A walesi szurkolók szövetsége felháborodásának adott hangot, melyet a szövetség tolmácsolt is az írek felé, no nem mintha ez változtatott volna a jegyelosztáson. Ráadásul még a walesiek fúvósbandája (a Barry Horns) is hangszerek nélkül kell, hogy bemenjen, mert biztonsági okokból ezeket nem engedik be a stadionba. Ez az első eset, hogy a Barry Horns hangszereit kitiltották valahonnan, nem csoda, hogy a walesiek arról beszélnek, a házigazda írek mindent megtesznek, hogy elhallgattassák őket.

AZ EURÓPAI ZÓNA SELEJTEZŐINEK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

DÉL-AMERIKA

Az igazi sztárháború itt következik. Szokás szerint kettős fordulót bonyolítanak le, a 13. és a 14. kör sztárösszecsapása az Uruguay–Brazília mérkőzés, melyen a második és az első helyezett feszül egymásnak. Amióta Tite a brazil válogatott szövetségi kapitánya, a csapat csak nyer és nyer – a sorozat hét egymást követő győzelmet számlál, a legutóbbi ötön még gólt sem kaptak a kanárisárga mezesek. A gólkülönbség is meggyőző, 18–1. Uruguay azért igen kemény dió lesz, tekintve, hogy a házigazda legutóbbi 14 hazai vb-selejtezőjén veretlen, s a legutóbbi nyolcat kivétel nélkül megnyerte. Vendégként vb-selejtezőt legutóbb Argentína tudott nyerni Uruguayban, még 2009 őszén, a brazilok 2009. június 6-án távoztak Montevideóból egy 4–0-s sikerrel.

Az uruguayiak az eltiltott Luis Suárez nélkül lépnek pályára (ezt mindenki megérezné…), igaz, a vendégek centere, a sérült Gabriel Jesus is hiányzik, pedig nagyon úgy tűnt, ő a megoldás a brazil válogatott krónikus középcsatár-problémáira. A legvalószínűbb, hogy Tite ejti a középcsatáros játékot, és Roberto Firmino játszik hamis kilencest Montevideóban. Az új szövetségi kapitány alatt a brazilok még nem kerültek hátrányba mérkőzésen, a mostani rangadó nagy teszt lehet a csapatnak.

Messiék láthatóan jól érezték magukat az edzésen, ám az argentin sajtóval továbbra is fagyos a viszony (Fotó: AFP)
Messiék láthatóan jól érezték magukat az edzésen, ám az argentin sajtóval továbbra is fagyos a viszony (Fotó: AFP)

Kritikus fontosságú napok várnak a vb-ezüstérmes Argentínára, mely előbb Chilét fogadja, majd Bolíviába látogat, ahol már többször megégett. Az argentin–chilei csata természetesen sok fájó emléket hoz elő az argentinokból, lévén a legutóbbi két Copa América-döntőt 0–0 után tizenegyesekkel pont Chile ellen veszítették el. Ha Argentína botlik, könnyen elképzelhető, hogy az utolsó négy fordulónak kieső vagy legfeljebb pótselejtezős helyről vág neki – az pedig nem kényelmes pozíció, tekintve, hogy a válogatott még vendégszerepel Uruguayban és Ecuadorban is.

A hangulat fagyos, legalábbis az argentin csapat és a média között, hiszen a válogatott tagjai továbbra sem nyilatkoznak a hazai sajtónak. Maga Lionel Messi jelentette be a médiabojkottot novemberben, miután Ezéquiel Lavezzit a Radio Mitre egyik újságírója azzal vádolta meg, hogy az edzőtáborban füves cigivel nyugtatta idegeit. Az argentin sztárok hazaérkezésük után nem beszéltek a sajtó munkatársaival, Edgardo Bauza szövetségi kapitány pedig a hidegháborús helyzet megszüntetése érdekében csapatértekezletet hív össze. Kérdés, milyen sikerrel.

„Nem merném azt mondani, hogy ez a meccs olyan lesz, mint egy döntő, de mindenképpen döntő fontosságú. El kell terelnem a csapat gondolatait a két Copa América-fináléról. Chilével mindig is rivalizáltunk, de most csak erre az egy találkozóra kell gondolnunk, hiszen közvetlen vetélytárssal csapunk össze, és ha nyerünk, akkor előzünk. Ha megszerezzük a három pontot, nagyon jó esélyünk lesz a kvalifikációra” – nyilatkozta a FIFA hivatalos honlapjának Bauza, aki amiatt is aggódik, hogy 12 játékosának van már sárga lapja, a Chile elleni meccs pedig garantáltan tüzes lesz, így eltiltások várhatók.

A DÉL-AMERIKAI SELEJTEZŐK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

CONCACAF-ZÓNA

Javában zajlik már a Hex, azaz a tradicionális hatos zónadöntő, és a fő kérdés, hogy sikerül-e megszereznie első pontjait a gyalázatosan rajtoló, Costa Ricától és Mexikótól is kikapó Egyesült Államoknak? A két zakó Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány állásába került, utódja, Bruce Arena sérülésektől megtizedelt kerettel készül Honduras és Panama ellen. Nagyon kellene a hat pont az amerikaiaknak.

A zónadöntőt eddig százszázalékosan és kapott gól nélkül vezető Costa Rica Mexikóba látogat a dupla forduló első körében, az esélyekről mindent elmond, hogy a mexikóiak eddigi 82 hazai vb-selejtezőjükból kettőt veszítettek el. Igaz, az egyiket, a legelsőt pont Costa Rica ellen (1–2 2001. június 16-án). Az „Aztecazo” (a brazil–uruguayi vb-döntő „katasztrófájára”, a Maracanazóra utal a név) a mai napig a Costa Rica-i labdarúgás egyik legnagyobb diadalának számít.

A CONCACAF-ZÓNA SELEJTEZŐINEK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

Ázsia egyik legjobb futballistájára, Omar Abdulrahmanra kulcsszerep vár a selejtezőkön (Fotó: AFP)
Ázsia egyik legjobb futballistájára, Omar Abdulrahmanra kulcsszerep vár a selejtezőkön (Fotó: AFP)

ÁZSIA

A kettős forduló alighanem végleg kitisztítja a képet, és meglátjuk, mely csapatok maradnak versenyben a vb-kvalifikációért a zónadöntőben (csoportonként az első kettő kijut a világbajnokságra, a 3. helyezettek előbb kontinentális, majd interkontinentális pótselejtezőt vívnak). Ha az A-csoport első három helyezettje (Irán, Dél-Korea, Üzbegisztán) megnyeri idegenbeli mérkőzését, akkor a hatos kettészakad, és az éltrió bokszolhatja le egymás között a továbbjutási kérdéseket.

A legnagyobb rangadó a Kína–Dél-Korea összecsapás: bár a kínaiak helyzete reménytelen, egyik nagy riválisuk ellen meg akarják mutatni, hogy az erőltetett futballfejlesztés a válogatottat is nagyobb erőfeszítésre ösztökéli. A két ország között elég feszült a viszony, így a vendégdrukkereket külön biztonsági intézkedésekkel óvják.

A B-csoportból Irak és Thaiföld kilóg lefelé, a többi négy csapat viszont egy ponton belül van. Az Egyesült Arab Emírségek számára alighanem egy héten belül eldől, számolhat-e vb-szerepléssel: előbb Japánt fogadja, majd Ausztráliába utazik.

„Csak arra gondolunk, hogy legyőzzük Japánt, mert ha megtesszük, az kulcsfontosságú lépés a világbajnokság felé. Ez a generáció nagyon tapasztalt, sok nagy csatát átéltünk, és ezért magabiztosak vagyunk – mindent beleadunk a vb-kvalifikációért” – így az „Öböl Messije”, Omar Abdulrahman.

AZ ÁZSIAI ZÓNA SELEJTEZŐINEK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

ÓCEÁNIA

Új-Zéland biztosíthatja a Fidzsi elleni mérkőzéseken zónadöntős helyét – rögbiben kiegyensúlyozottabb lenne ez a párosítás, az OFC legerősebb válogatottja valószínűleg márciusban lerendezi csoportjában a nyitott kérdéseket. A legtöbbet utazó két csapat címét a zónában Pápua Új-Guinea és Tahiti nyeri el, lévén hat napon belül oda-vissza mérkőzés vár rájuk, Port Moresby és Papeete között nagyjából 6900 kilométer a távolság! Az oda-vissza út nagyjából megfelel annak, mintha a portugáliai Portóból közúton az orosz Távol-Keletre, Vlagyivosztokba mennénk – nem kis kihívás a csapatok számára. Persze még mindig rövidebb, mint az ázsiai zónában az ausztrálok útja Teheránba (az iráni fővárosban játszanak Irak ellen) és haza…

AZ ÓCEÁNIAI ZÓNA SELEJTEZŐINEK TELJES PROGRAMJÁT ITT TALÁLJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik