Messi hazatér – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 00:38

A magyar futballközegben talán fel sem fogható a teher, amely Lionel Messi vállát nyomja: győzelemre kellene vezetni Argentínát! Hiszen ő a legjobb a világon (mondják sokan), de minden meccsen ez a kérdés: elég lehet ő?

Zárójelbe lehet-e tenni annyi Aranylabdát, BL-sikert, spanyol bajnoki címet, ha a vb vége újra és újra bukás? Argentína 1993 óta nem nyert trófeát. Az eltelt huszonöt év során volt egy vb-döntő, két Konföderációs Kupa-finálé, négy Copa América-döntő, s ez mind sírással zárult – véletlen lenne? És elviselhető-e a nyomás, ha az ember mást sem hall: de hát Diego Maradona 1986-ban vb-címig vezette a nélküle erős, de semmiképp sem kiemelkedő csapatát? Mióta megy az összehasonlítás? Tudomásom szerint Lionel Messi egyszer sem reagált, pedig mondhatta volna: rendben, igaz, Diego világbajnok, de a legnagyszerűbb győzelem mindenre feljogosít? Feledtet minden, drogmámorban végigőrjöngött vagy éppen borgőzben átszunyókált délutánt, mentesít-e az erkölcsi normák betartása alól? Messi vagy Maradona legyen egy mai tinédzser példaképe? A válaszadást befolyásolja-e, melyikük világbajnok? Mindenre válasz a győzelem?

Lionel Messit figyelte szombaton is mindenki – mint mindig, ezt megszokhatta.

Láttuk, ahogy korábban gondterhelten a homlokát vakargatta a himnusz alatt, ahogy a második félidő előtt maga köré gyűjtötte a társait, hogy lelkesítse őket, és persze azt is, amint a sportszárát bámulta vagy a semmibe révedt a tekintete, amikor tudta, itt a vége, idén sem sikerül... Próbálta cipelni, elbírni ezt a terhet, szeretett volna vezér lenni, miközben arra is ügyelt, hogy egyetlen gesztusa se árulja el: ezekkel hogy nyerjek? Miért kell mindig „ügyetlenekkel” csatába indulnom? Ez jó eséllyel átsuhanhatott az agyán, amikor olyan lyukas volt az argentin védelem, mint a halászháló.

Lionel Messi 1987-ben született, a vb alatt lett harmincegy éves, a következő vb idején már betölti a harmincötöt, jó esély van rá, hogy sohasem lesz világbajnok.

Minden terhet ő sem bír el – kiderült, hogy ő is csak ember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik