Maradona videón – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.06.17. 23:24

A videobíró nem győzött meg minden szurkolót. Érdekes módon a legtöbbször hangoztatott érv ellene az, hogy túlságosan megállítja a játékot – szerintem pedig ezerszer izgalmasabb pillanatok azok, amelyek egy nyilvánvalóan fontos, a meccs sorsát döntően befolyásoló ítéletet megelőznek, mint milliónyi oldal-, nem ritkán hátrafelé küldött alibipasszon bambulni. Áll a játék, igaz – de mindenki feszülten figyel, izgul, olyankor nem alszik el senki, nem úgy, mint Nigéria futballján. Frank Lampard gólt lőtt a németeknek 2010-ben, a labda egy méterrel a gólvonal mögött pattant, ezt az egész világ láthatta, a bolygón hétmilliárd ember közül egy volt megfosztva attól, hogy még egyszer megnézhesse, pontosan mi történt: éppen az, akinek el kellett döntenie, gól volt-e vagy sem. Nem is adta meg.

Ez normális?!

Anglia szerint megért volna fél perc szünetet, hogy visszanézzék, s ugyanezek az angolok szerintem ,,yes” választ adnának, ha azt kérdik: érdemes lett volna 1986-ban egy kicsit megállni és visszanézni, Diego Maradona fejjel vagy kézzel juttatta-e Peter Shilton kapujába a labdát? Az a szabálytalan gól az egész vb-t befolyásolta.

S ha már angolok: 1966-ban gólt ítéltek nekik a lécről lepattanó labda után, pedig lehet, a gólvonal-technológia nem jelzett volna, de ez nem vigasztalja az akkor vesztes németeket… A játékvezetői hibák hosszú távon kiegyenlítik egymást, szokták mondani, de ebben nemigen hiszek: Frank Lampard harminckét évesen élete formájában játszhatott volna Dél-Afrikában, négy évvel később már esélye sem volt nagy eredményt elérni – mi egyenlítődött ki? A futball nosztalgikus része, hogy Maradona a világ legjobbja volt a mexikói vb idején, az is, hogy a játékvezetői tévedések mindig is a játék szerves részét képezték, mégis egyértelmű, hogy ami tisztán látható a kamerák által, az ne csak a nézőnek adjon információt, hanem segítse a játékvezetőt is. Maga a működés még formálható, csiszolható, változtatható, egyelőre szokatlan, de a legfontosabb: technika nélkül Ausztrália könnyen legyőzhette volna Franciaországot, azonban két gólt ért a kékeknek, hogy a játékvezető igénybe vette a segítséget.

Ostobaság lett volna nem így tennie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik