Jekatyerinburgi dráma zenei aláfestéssel

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.06.24. 19:27
null
A szenegáli szurkolók mindig különleges hangulatot teremtenek – már a megjelenésükkel is (Fotó: AFP)
Szeli Mátyás jelenti Jekatyerinburgból.

FIFA LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
H-CSOPORT, 2. FORDULÓ
JAPÁN–SZENEGÁL 22 (1–1)
Jekatyerinburg,
Központi Stadion. 32 572 néző. Vezette: Gianluca Rocchi (olasz)
JAPÁN: Kavasima – Szakai H., Josida, Sodzsi, Nagatomo – Haragucsi (Okazaki, 75.), Haszebe, Kagava (Honda, 72.), Sibaszaki, Inui (Uszami, 87.) – Oszako. Szövetségi kapitány: Nisino Akira
SZENEGÁL:
K. N’Diaye – Wagué, S. Sané, K. Koulibaly, Sabaly – B. N’Diaye (N’Doye, 81.), A. N’Diaye (Kouyaté, 65.), Gueye – Sarr, Niang (M. Diouf, 86.), Mané. Szövetségi kapitány: Aliou Cissé
Gólszerző:
Inui (34.), Honda (78.), ill. Mané (11.), Wagué (71.)
Sárga lap:
Inui (68.), Haszebe (94.), ill. Niang (59.), Sabaly (90.), N’Doye (91.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Japán 2 1 1 4–3 +1 4
2. Szenegál 2 1 1 4–3 +1 4
3. Lengyelország 1 1 1–2 –1 0
4. Kolumbia 1 1 1–2 –1 0

Nagy kérdés volt megtelik-e a stadion Jekatyerinburgban, hiszen az Egyiptom–Uruguay mérkőzésen „mindössze” 27 ezren voltak a stadionban, eddig az volt a csoportkör legkevésbé nézett mérkőzése. Ez a szám a francia–perui összecsapásra közel 33 ezerre, tehát majdnem telt házra kúszott fel.

Félő volt azonban, hogy vasárnap a jóval kisebb szurkolótáborral érkezők japánok és szenegáliak alig töltik meg a stadiont. Az egyik japán magazinnak dolgozó kolléga szerint körülbelül ötezer ázsiai drukker volt Szaranszkban a Kolumbia elleni mérkőzésen, míg szerintünk talán valamivel több mint ezer szenegáli lehetett Moszkvában a lengyelek ellen, igaz, nehéz volt eldönteni, ugyanis kissé szét voltak szóródva a stadionban. Most viszont rengeteg helyivel kiegészülve nagyjából megtelt az aréna, és mégis szinte csak a szenegáliakat lehetett hallani, akik szünet nélkül ütötték dobjaikat, rázták csörgőiket, amely szinte minden más zajt elnyomott és egyfajta extra feszültséget teremtett. A stadionon belül olyan érzése volt az embernek, mintha egyszerre nézne egy sport- és egy afrikai népzenei csatornát, de az elsőről a hangot, a másodikról a képet veszi le (persze még mindig jobb így, mintha fordítva történik).

Az aláfestéstől függetlenül kiélezett mérkőzésre lehetett számítani, hiszen a kezdő sípszó előtt az volt a helyzet, hogy ennek a mérkőzésnek az esetleges győztese biztosan továbbjut, ha a késő esti Kolumbia–Lengyelország találkozó döntetlenre végződik.

A japánok változatlan kezdővel álltak ki az első csoportmérkőzéshez képest, míg Szenegál is csak egy helyen változtatott Mame Biram Diouf helyett Badou Ndiaye kezdett, elvileg ezzel a középpálya lett erősebb. A mezőnyfölény Sadio Mané révén gyorsan góllá is érett, s nem von le semmit a szenegáliak érdemeiből, de tény, ismét kapushiba segített őket.

A gólt követően kicsit visszaálltak az afrikaiak, hagyták, hogy a japánoknál legyen többet a labda, de még ezzel a „passzivitással” is ők irányítottak, nekik volt több helyzetük. Aliou Cissé együttese próbálta a szélek felé szorítani az ellenfelet, a japánok mintha csapdába estek volna, látszott, itt akkor lehet csak keresnivalójuk, ha valahogy gyorsan átteszik a labdát a másik oldalra, vagy egyérintős passzokkal játsszák át Szenegált. Sokszor ez sem vezetett eredményre, mert ha nem volt más választás, akkor az afrikaiak löktek, odaléptek, kicsit tördelték a játékot.

Egyszer viszont elaludtak, vagy legalábbis nem támadták meg a mezőny legkisebb tagját, a 169 centis Inui Takasit, aki jól helyezett lövésével a félidő vége előtt egyenlített.

A fordulás után eleinte mindkét csapat óvatosan futballozott, a szurkolók addig hullámzással szórakoztatták magukat, majd menetrendszerűen kifütyülték a médiatribünön ülőket, amiért nem kapcsolódnak be.

A japánok aztán „felébresztettek” mindenkit, hiszen a középen érkező Oszako Juja csak centikkel maradt le egy beadásról, majd Inui találta el a lécet, de mégis Szenegál szerzett gólt, s ebben nem volt semmi szerencse: a mindössze 19 esztendős Moussa Wagué a jobb szélről érkezve a kapuba bombázott.

Sokáig nem örülhetett, mert Nisino Akira japán szövetségi kapitány ismét jól nyúlt bele a mérkőzésbe, csak úgy, mint Kolumbia ellen, ezúttal is Honda Keiszuke volt az első cseréje. A középpályás akkor gólpasszal hálálta meg beállítását, most egyenlítő góllal, miután némi kavarodást követően mindenki lemaradt Inui passzáról a kapu előterében.

Bár mindkét csapat veretlen maradt két forduló után, a döntetlen azt jelenti, hogy a továbbjutás az utolsó körben dől el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik