Higginbotham: A brazilok és a németek nem tűntek csapatnak

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.06.23. 16:13
null
Higginbotham szerint Ruben Loftus-Cheeknek kellene kezdenie az angol válogatottban (Fotó: AFP)
A Manchester Unitedben nevelkedett korábbi élvonalbeli játékos, Danny Higginbotham szerint jót tett Angliának, hogy nem volt akkora a felhajtás, és a mostani csapat egységesebb, mint a korábbiak.

 

 

Manchestertől a képernyőig
Danny Higginbotham 1978-ban született Manchesterben és a Unitednél kezdte profi pályafutását. Sir Alex Ferguson együttesében azonban nem sok lehetőséget kapott, így továbbállt a Derby Countyhoz. A védő élvonalbeli klubjait tekintve a Southamptonban, a Stoke-ban és a Sunderlandban is játszott, előbbi két klubbal bejutott az FA-kupa döntőjébe is (igaz, mindkét finálét kihagyta), összesen több mint kétszáz Premier League-mérkőzésen kapott szerepet. Visszavonulása óta több angol csatornán is szerepelt televíziós elemzőként, illetve saját rovata van a The Sun című lapban.

– A jelek szerint, mintha nem lett volna akkora az angol médiahisztéria a torna előtt, ez a csapat előnyére válhat?
– Igen, valóban kisebb a felhajtás a megszokottnál és ez részben Gareth Southgate szövetségi kapitány érdeme is – mondta a Nemzeti Sportnak Danny Higginbotham, korábbi angol futballista, tévés szakértő. – Udvariasan, de sikerült lehűtenie az elvárásokat, ami szerintem jó hatással volt a csapatra. Ez a mostani válogatott inkább tűnik kollektívának, korábban voltak kiemelkedő egyéniségek, persze Harry Kane-t is annak tartják, de ez egységesebb gárdának tűnik.

– Ezek szerint jó döntésnek tartja, hogy az ideiglenesen kinevezett kapitányt véglegesítették.
– Nagyon tetszik benne, hogy a maga ura. Megváltoztatta a játékrendszert, fiatalított. Nyilván, ha Anglia továbbjut a csoportból, akkor azért sokkal nagyobbak lesznek az elvárások vele szemben.

– Nagy különbség, hogy már három belső védővel játszik a csapat, ez a legmegfelelőbb rendszer?
– A korábbi csapatok törekedtek arra, hogy mezőnyfölényben legyenek, viszont az előző világbajnokságon és Európa-bajnokságon lejátszott mérkőzések többségén hiába volt Angliánál többet a labda, sokszor mégsem nyert. A mostani három-öt-kettes rendszerrel egy emberrel több van a középpályán, de közben elegendő ember marad a labda „mögött”, így elvileg a kontrákkal szemben sem annyira sebezhető a csapat. A Tunézia elleni győztes meccsen a csapat széthúzta a középpályát, jól használta ki a széleket is, sok jó beadás érkezett.

– Elégedett volt azzal a mérkőzéssel?
– Az első huszonöt-harminc percben kiválóan futballozott a csapat, de így is érték bírálatok, ugyanis a második félidőre kicsit visszaesett a teljesítménye, miután Tunézia az egyenlítés után teljesen visszazárt. Ezen a tornán bebizonyosodott, hogy a labdát többet birtokló együttesek nehezen tudják feltörni az ellenfelek védelmét, a németek vagy a brazilok első mérkőzése is jó példa erre az első csoportmeccsek közül.

Danny Higginbotham (Fotó: Sky Sports)
Danny Higginbotham (Fotó: Sky Sports)

 

– Az egyik legnagyobb tehetség, Dele Alli kihagyhatja a Panama elleni találkozót, ön egy cikkében arról írt, hogy Ruben Loftus-Cheeknek kellene kezdenie a helyén. Miért?
– Én nem azt nézem, hogy ki jobb kinél, hanem azt, hogy kinek lehet hasznosabb a játéka egy bizonyos ellenféllel szemben. Egy klasszikus tízesnek nehezebb dolga lenne egy védekező együttes ellen, amelynek nem magasra tolt a hátvédsora, tehát a védelme és középpályája nagyon közel játszik egymáshoz. Ezért is szeretném, ha Loftus-Cheek kezdene. Ha mélyebben helyezkedik és az ellenfél középpályása kilép rá, akkor tér nyílik az előrébb játszók, például Jesse Lingard előtt. Ha nem támadják meg, akkor elég technikás ahhoz, hogy meginduljon előre. Olyan játékos, aki hasznos lehet egy defenzív csapat megbontásában, ráadásul relatív ismeretlensége is előnyére válhat.

– A torna nagyobb része még előttünk van, eddig milyen következtetéseket lehet levonni?
– A brazil és a német csapat is inkább sztárok összességének tűnt, mintsem csapatnak, persze ez a folytatásban szerintem változik. A kisebb csapatok nagyon jól megtanulták, hogyan kell védekezni és kontrázni. Sok együttes van, amelynek nincs baja azzal, ha átadja a kezdeményezést ellenfelének és ellentámadásokkal kell operálnia. Ezért is ritkák az olyan gólzáporos győzelmek, mint amit az oroszok vagy a belgák arattak.

– Eddig kik voltak azok a futballisták, akiknek játéka elnyerte a tetszését?
– Az oroszoknál Gyenyisz Cserisev, illetve a befejező csatáruk, Artyom Dzjuba, illetve Cristiano Ronaldo, aki egészen briliáns volt a spanyolok ellen. Az első meccseken visszafogottabb játékosok közül szerintem Neymar is hamarosan magasabb sebességre kapcsol, ahogy szerintem a Mexikó ellen kissé csendes Timo Werner is jobb lesz. Na meg Ruben Loftus-Cheek is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik