HIRDETÉS
HIRDETÉS
MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2017.10.05 00:24 Frissítve: 2017.10.05 09:35

Frankó – Malonyai Péter jegyzete

HIRDETÉS

 

Kezdődik a nagyhét, keddig kiderül, mely csapatok jutnak ki egyenes ágon a futball-világbajnokságra. Az esélylatolgatás nem kenyerem, inkább érzelmileg közelítem meg a témát, némi irigységgel persze – de egyelőre hagyjuk a mi válogatottunkat is.

Legalábbis, a jelenlegit. A múltból szívesebben merítek, emlékszem például, hogy 1965-ben a Népstadionban ki-ki meccset játszottunk az NDK-val, s előtte egy héten át az akkor még hiányzó különleges médiafelhajtás nélkül, a mérkőzés hetében ott is előkerült a kérdés – ott leszünk? nem leszünk ott? –, ahol nem volt semmi helye, például a közértben, sorbaállás közben. A jegyeket már korábban szétkapkodták, a Népsport „Esélyesek vagyunk, de az NDK nem adta fel” címmel utalt arra, hogy ha bennünket megvernek, s a csoport utolsó meccsén Ausztriát is, ők mennek Angliába.

Ezt persze senki nem tudta elképzelni, még akkor sem, amikor a keleti németek vezetést szereztek a 30. percben. Nem nyújtom, 3:2 lett a vége, s persze bosszankodás, hogy csak ilyen nehezen…

Óh, a boldog fanyalgás kora… Amikor az igen, de játszott, és nem a sajnos…

Nos, ha megnézem az európai csoportok listavezetőit, nem látok semmi meglepőt. Franciaország, Németország, Lengyelország, Anglia, Spanyolország, Belgium, Horvátország – természetes, már ki tudja, mióta. Kilóg a sorból Szerbia és Svájc, de csak látszólag. A szerbeknél az első helyet szinte kínálja a csoportbeosztás, meg persze láttam a Partizan Vidi elleni magától értetődő könyörtelenségét. Ahogy Svájcnál az Európa-bajnok Portugália elleni egy évvel ezelőtti sikert, s persze náluk a nyolcból nyolc akárhonnan nézve is száz százalék. Csak ők jutottak el százig.

A csoportelsők névsora arra is utal, hogy növelhetik akármennyire egy-egy torna létszámát, mondhatják a kicsire, hogy nagy, véletlenek nincsenek, hosszú távon mindig kiderül a frankó (hogy sikersportágból, szűkebben Kemény Dénestől idézzek).

Ennek jegyében mi azért küzdünk, hogy megelőzzük Feröert a csoportban.

A kicsik gondja is lehet nagy.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.

2018.07.16 10:56:29

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Maradona beindul, a japánok kitakarítanak, Anglia egyik továbbjutása pedig a végítélet jele.

HIRDETÉS
HIRDETÉS