Tűz nélküli, kényelmes, meglepett csapat: a németek szerint ez nagy vereség volt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 11:46
null
Hoppá! A váratlan bukás után több problémát is meg kell oldania a német stábnak (Fotó: AFP)
„A futballban sokféle vereség van. Balszerencsés és megérdemelt, nehezen megmagyarázható és rejtélyes. Néha azért kapsz ki, mert egyszerűen rossz napot fogtál ki, néha azért, mert egyértelműen alárendelt szerepet játszottál. És ott vannak a nagy vereségek, amelyek azért nagyok, mert alapvető problémákra mutatnak rá. A német válogatott Mexikótól elszenvedett 1–0-s veresége pont ilyen volt” – kezdi mérkőzés utáni visszatekintését a német futballkulturális magazin 11 Freunde. Visszatekintünk egy meglepő kudarcra.

SPANYOLORSZÁG ÁRNYAI

Az egyik legmeglepőbb dolog az volt a vasárnapi találkozón, hogy Mexikó mennyivel jobban rápörgött a mérkőzésre a különösen az első félidőben kényelmesnek tűnő világbajnoknál. A tűz és az intenzitás hiányát emelte ki a 11 Freunde is, amely rámutatott, hasonlónak tűnt a csapat játéka a 2014-es spanyol válogatottéhoz, mely „túlnyerte magát”, és már nem volt elég sikeréhes.

„Mikor a hét világbajnokkal felálló német csapat ellen a borzasztó első félidőben Mexikó az egyik ellencsapást vezette a másik után, Oliver Bierhoff nagyon dühös volt (...) De nemcsak arról volt szó, hogy Khedira, Özil vagy Kroos mit tett és mit nem tett – hanem arról, hogy a német játékosok a kellő intenzitás nélkül tettek-vettek a pályán. A tűz hiányzott” – írja a német futballkulturális magazin.

RITKA MEGLEPETÉS

A 11Freunde ugyancsak kiemelte, hogy ritka eset, amikor a híresen alaposan felkészülő német válogatottat meg tudja lepni egy ellenfél – márpedig Mexikó pont ezt tette. Thomas Müller a vegyes zónában elmondta, hogy a mexikói válogatottól labdatartó, agresszív letámadással előálló játékot vártak, és nem azt kapták, amit vártak – a mexikóiak nagyon fegyelmezetten visszahúzódtak, és vártak a kontralehetőségekre.

„Elképesztő, hogy ez ekkora meglepetést keltett, hiszen a mexikói kapitány Juan Carlos Osorio elmondta, már legalább fél éve dolgozott ezen a játékterven. Valószínűleg ezt ki is kellett próbálniuk. Meglepő, hogy ez elkerülte a német megfigyelők és elemzők figyelmét, az pedig még inkább elképesztő, hogy az első félidőben a csapat képtelen volt megoldást találni a problémákra.”

HOL AZ EGYENSÚLY?

A német játékosok nagyon önkritikusak voltak a mérkőzés után. Toni Kroos a vegyes zónában elismerte: a nationalelfen úrrá lett a tanácstalanság, és ez nagyban közrejátszott abban, hogy Németország 1982 óta először vereséggel kezdte a világbajnokságot.

„Az első félidőben nem találtuk egyszerűen a megoldásokat, Mexikó okosan játszott. A második félidőben aztán ők elfáradtak, mi feljavultunk. Nyomás alá kerültünk ezzel a vereséggel, most már hat pontot kell szereznünk két mérkőzésből” – így Kroos.

Mats Hummels a csapaton belül megbillent egyensúlyról beszélt.

„Ha hét vagy nyolc ember támad, akkor egyértelmű, hogy a támadóerő nagyobb, mint a védelmi stabilitás. Az öltözőn belül erre gyakran rámutatok. Ki kell mondani, a védekezés nem volt jó – gyakran csak én és Jérome [Boateng] maradtunk hátul, és könyörtelenül lekontráztak minket a mexikóiak. Nem időben jött ébresztő volt ez, hanem túl későn jött ébresztő, mert most már két meccset kell nyernünk, különben ennyi volt. A valódi ébresztőnek a szaúdiak elleni mérkőzésnek kellett volna lennie” – mondta a belső védő.

VOLT, AKI MEGBUKOTT

A szokás szerint 1–6-os skálán értékelő (az 1-es a legjobb, a 6-os a legrosszabb) német lapok különösen a szűrőként a hatékonyság legkisebb nyomát sem mutató Sami Khedirát, a láthatatlan Thomas Müllert és a mexikói gól előtt csúnyán elszálló, támadásban pedig keveset mutató Mesut Özilt „gázolták el”. Volt, ahol Khedira a legrosszabb osztályzatot kapta), a legjobb jegy pedig egységesen Manuel Neuer és a csereként beállt Marco Reus neve mellé került.

Zárjunk a német szakíró Raphael Honigstein gondolataival, aki az ESPN FC-nek elemezte a mérkőzést.

„Már a torna előtt beszéltünk az aggasztó jelekről, és Joachim Löw azt mondta nekünk, ne aggódjunk, a világbajnokságon már minden rendben lesz. Ehhez képest ugyanazok a problémák jelentek meg. Lassú volt a tempó, nem volt „éles” a csapat, könnyen elszórta a labdákat, hiányzott a csapatkohézió, amikor vissza kellett volna szerezni azokat. Amikor elvesztették a labdát, 50 méteres területek nyíltak meg, és sokszor csak a két középhátvéd maradt hátul! Szintén furcsa, hogy a csapat tagjai egységesen arról beszéltek, Mexikó játéka mennyire meglepte őket. Az első félidőben fogalmuk sem volt arról, mit kellene tenni, a másodikban meg már túl késő volt” – nyilatkozta.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MEXIKÓ0–1 (0–1)

Moszkva,Luzsnyiki Stadion,78 011néző.Vezette:Fagani (iráni)
NÉMETORSZÁG:Neuer – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Plattenhardt (Gomez, 79.) – Khedira (Reus, 60.), Kroos – Th. Müller, Özil, Draxler – Werner (Brandt, 86.).Szövetségi kapitány:Joachim Löw
MEXIKÓ:Ochoa – H. Moreno, H. Ayala, Gallardo, Salcedo – H. Herrera, Guardado (R. Márquez, 74.), Layún – Lozano (R. Jiménez, 66.), Vela (E. Álvarez, 58.), J. Hernández.Szövetségi kapitány:Juan Carlos Osorio
Gólszerző:Lozano (35.)
Sárga lap:Th. Müller (83.), Hummels (84.), ill. Moreno (40.), H. Herrera (90.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik