Drágán mért presztízs: nem Oroszország kaszál nagyot a vb-n

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.06.13. 10:36
null
Oroszország biztosan többet költ a vb-re, mint amennyi bevétele lesz – de a presztízsnyereség így is megérheti (Fotó: AFP)
Oroszország egészen biztosan többet költ a 2018-as világbajnokságra, mint amennyi bevétele lesz belőle, ráadásul a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is elmaradhat saját haszonszámításaitól. Utóbbi így is jókorát kaszál a tornán, az viszont nyitott kérdés, hogy a presztízst jelentő erődemonstráció és az országimázs-javítás mellett a rendező ország társadalmilag mennyit profitál.

A fehér elefánt olyan ritka állat, amelyet a leggyakrabban labdarúgó-világbajnokságokon figyelhetünk meg. Stadionformája van, nagyon sokba kerül, nehezen fenntartható, és reménytelenül rossz a kihasználtsága.

A fehér elefántot természetesen Oroszországban is megtekinthetjük.

Tegyük hozzá, a fehér elefántnak nevezett jelenség egyáltalán nem egyedi, nem orosz- és nem futballspecifikus. Viszont nagyban hozzájárul, hogy világszerte látványosan óvatosabbak a szervezők (már ha nem Katarnak hívják a rendező országot). A korábbi rossz tapasztalatok ugyanis elővigyázatosságra intenek mindenkit.

REKORDPÉNZDÍJ A TORNÁN

A FIFA rekordnak számító pénzdíjat oszt ki a 32 részt vevő nemzeti szövetségnek a vb-n. A teljes pénzdíj 400 millió amerikai dollár (bő 100 milliárd forint), ráadásul minden válogatott kap még 1,5 millió dollárt felkészülési segítségként. A csoportmérkőzések során kieső csapatok kivételével minden válogatott több pénzt kap, mint négy évvel ezelőtt. 1982-ben még csak 20 millió dollárt osztottak szét a részt vevő 24 csapat között – ennél most a világbajnokság 4. helyezettje egymaga többet kap.

PÉNZDÍJAK*
Világbajnok 38 millió
Döntős 28 millió
3. helyezett 24 millió
4. helyezett 22 millió
Negyeddöntős 16 millió
Nyolcaddöntős 12 millió
Csoportkör 8 millió
*amerikai dollárban

Vegyük Brazíliát. A 2014-es világbajnokság házigazdája „a vb egész Brazíliáé” elven iszonyatosan drága, egyben kihasználatlan stadionok sorát húzta fel. Legyen szó a brazíliavárosi monstrumról (vb utáni kihasználtsága: buszgarázs, tömeges esküvők lebonyolítása, valamint olyan élvonalbeli mérkőzések, amelyek odahozataláért fizetni kell, hiszen a fővárosban nincs magas szintű csapat) vagy a manausi stadionról (vb utáni kihasználtsága: leginkább vallási ceremóniák, de szó volt a börtönné alakításról is). Közben a megfelelő – vagy kisebb átalakítással megfelelő – arénákkal bíró nagyvárosokban nem használtak több helyszínt, mert, ugyebár, a vb egész Brazíliáé…

Oroszországban földrajzilag (a válogatottak szerencséjére) nem érvényesült a fenti elv, mert annak csúnya vége lett volna, ha a távol-keleti, vagy akár csak a közelebbi szibériai régiókban is rendeznek meccseket. Sőt a brazilok tapasztalataiból okulva a szervezők Moszkvában két helyszínt is választottak – az előző vb házigazdáinak is ezt ajánlotta a FIFA, ám a 2014-es szervezőbizottság úgy gondolta, jobban tudja…

RÖVID VB, HOSSZÚ ÁRNYÉK

A körültekintés ellenére Oroszországban is akadnak/lesznek olyan stadionok, amelyek utófinanszírozása felettébb költségesnek tűnik. A regionális vezetők ezért már jóval a világbajnokság előtt segítséget kértek Vlagyimir Putyin elnöktől, hogy szövetségi pénzből tartsák fenn a torna után a méregdrága és a helyi viszonyokhoz képest túl nagy befogadóképességű arénákat.

A VB KÖLTSÉGEI
A rendezés összköltsége: 677.9 milliárd rubel*
Orosz központi költségvetésből finanszírozott költség: 390.2 milliárd rubel
Regionális forrásokból finanszírozott költség: 91.9 milliárd rubel
Magán- és állami cégek által finanszírozott költség: 195.8 milliárd rubel
*2017 végi hivatalos adatok

Elsősorbana kalinyingrádi stadion fenntartásával kapcsolatbanjelentkeztek kérdőjelek, de hét városban – Kalinyingrád mellett Volgográdban, Jekatyerinburgban, Nyizsnyij Novgorodban, Rosztovban, Szamarában és Szaranszkban – is be kell szállnia az államnak az üzemeltetési költségekbe.

Az eredeti tervek alapján 2019-től már regionális finanszírozásból kellett volna üzemeltetni a létesítményeket, ám a helyiek érthető módon nem rajongtak a több százmillió rubeles költségekért. Az előzetes számítások szerint Oroszországnak évi több mint kétmilliárd rubelt (bő nyolcmilliárd forintot) kell kifizetnie a fenntartásukra a jövőben. Az orosz kormány a tervek szerint 16.6 milliárd rubelt fordít „vb-örökségi” projektekre. Mondhatni, rövid a vb, de hosszú az árnyéka.

Az, hogy Oroszország anyagilag mínuszban jön ki a világbajnokságból, papírforma – a kérdés így az, hogy az országimázs-építés, a munkahelyteremtés és a torna okozta gazdasági élénkülés mennyire kompenzálja a gyakorlatilag elkerülhetetlen veszteségeket. Az üzleti analízissel foglalkozóSwiss Appraisal cég számításai szerintakár tízszeres is lehet a különbség a rendezési költségek és a vb bevételei között. De pénz és energia nem számít, mert…

„Az üzenete a világbajnokságnak az lesz: nézzétek, milyen nagyszerűek vagyunk!” – vélekedik Manuel Veth, az exszovjet államok labdarúgásával foglalkozó Futbolgrad portál szerkesztője.

Nehezen fenntartható: a kalinyingrádi aréna üzemeltetésére állami segítséget kértek (Fotó: AFP)
Nehezen fenntartható: a kalinyingrádi aréna üzemeltetésére állami segítséget kértek (Fotó: AFP)

LYUKAK A SZPONZORI HÁLÓN – DE ÍGY IS HATALMAS A BEVÉTEL

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pénzügyi részlege eközben ismét jelentős vb-bevételekkel számolhat. A célszám 5.7 milliárd dolláros teljes bevétel – a világ legnézettebb sporteseménye továbbra is gigantikus üzlet. Elképzelhető azonban, hogy ezt nem éri el a FIFA. Az, hogy Olaszország és (főleg) az Egyesült Államok nem jutott ki a tornára, érzékenyen érintette a közvetítési jogok értékesítését. A FIFA is elismeri, hogy a szervezeten belül „mindenkit bosszant az amerikaiak váratlan kiesése”. Ráadásul a szponzori rácsban is jócskán akadnak betöltetlen rubrikák.

Elsősorban nem a legnagyobb szponzorok körével (a FIFA hivatalos partnereivel és a vb-szponzorokkal) van baj. A nemzetközi szövetség a kisebb, regionális támogatókat tudta nehezen felhajtani. Húsz ilyen támogatói hely van a világbajnokságon, ehhez képest áprilisban még csak két céggel – az Alfa Bankkal és a Rosztelekommal – született megállapodás. Végül még csatlakozott az orosz vasúttársaság (RZD) és a gyémántbányászattal foglalkozó Alrosza, de a FIFA így is csak négy orosz céget sorol fel a regionális támogatók között.

ÁGYAK ARANYÁRON

Az oroszországi világbajnokság legnagyobb haszonélvezői között tarthatjuk számon a szállásadókat. Az Independent riportja alapján akad olyan kalinyingrádi szállás, amely 18282 (!) százalékos árakkal dolgozik a „hétköznapihoz” képest, kihasználva az angol–belga csoportrangadó iránti érdeklődést.

Ez extrém példa, de nem véletlen, hogy az állami turisztikai ügynökség (Roszturizm) hivatalosan is rendreutasította az árdrágítókat, és 539 hotelt bírságolt meg, illetve fenyegetett meg azzal, hogy feketelistára teszi őket etikátlan tevékenység miatt. Akinek bitcoinja van, azzal is fizethet a méregdrága szállásért: a kalinyingrádi szállásadók már bejelentették, hogy a kriptovalutát is elfogadják.

A FIFA 2014-ben 4.826 milliárd dolláros bevételt számolt el a világbajnokságból, költségei 2.24 milliárdra rúgtak, így 2.59 milliárdos nyereséget hozott neki az esemény. Akkor viszont már fél évvel a torna előtt sikerült teljesen feltölteni még a regionális támogatói helyeket is – a brazilokat azóta korrupciós botrányok tömege temeti maga alá, mint ahogy gyanús ügyekből a FIFA-nak is volt jó néhány, így érthető az oroszok visszafogottsága.

Áprilisban a 34 szponzori pozícióból csak 14-nek volt gazdája. Januárban a Sheffield Hallam University sportgazdasági kérdésekkel foglalkozó tanára, Rob Wilson „majdnem példátlannak” nevezte a szponzori rács ilyen mértékű kihasználatlanságát. Márpedig a FIFA-nak egyáltalán nem mindegy, hogy befolyik-e a világbajnokságból a tervezett összeg, hiszen a nemzetközi szövetség négyéves pénzügyi ciklusaiban a vb-bevétel fedezi a másik három esztendő mínuszait.

Meglehet, a világfutball irányító testületénél nyugodtabbak voltak négy évvel ezelőtt – akkor is, ha tudják: biztosan nem jönnek ki rosszul az oroszországi tornából.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik